Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 04.11.2020. 16:30

EK iznijela novi prijedlog ribolovnih kvota za sljedeću godinu

Od 23 ukupno dopuštena ulova za 13 vrsta stokova ribolovna kvota će biti smanjena, kako bi se očuvala biološka raznolikost u moru.

Foto: Bigstock/ermess
  • 955
  • 136
  • 0

Europska komisija objavila je prijedlog kojim se utvrđuju ograničenja ulova ribe u Atlantiku i Sjevernom moru na temelju kojeg će ministri poljoprivrede i ribarstva država članica Europske unije odrediti konačna pravila, na Vijeću od 15. do 16. prosinca, a primjenjivat će se od 1. siječnja 2021. godine.

Za neke vrste manje ribolovne kvote

Riječ je o 23 ukupno dopuštena ulova (TAC) od kojih će za 13 vrsta stokova smanjiti ribolovnu kvotu. Istovremeno je povećana za šaruna u iberijskim vodama za 5% i lista u Kattegatu za 12%.

Zabranjen ulov školjkaša, puževa, spužava i bodljikaša u Paškom zaljevu do travnja 2021.

"Prijedlog pokazuje našu predanost očuvanju biološke raznolikosti na moru, što je osnova za napredovanje obalnih zajednica. Znanstvenici savjetuju da postavimo niže granice ulova za mnoge naše zalihe, a mi slijedimo ovaj savjet“, izjavio je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, Virginijus Sinkevičius.

Dodao je i da će postavljanje odgovornih ograničenja ulova održati naše ekosustave zdravima, a ribarski sektor profitabilnim, čak i uslijed kratkoročnih rezova. "To je naše vodeće načelo i u pregovorima s međunarodnim partnerima", zaključio je.

Dodatni detalji prijedloga

Četiri TAC-a delegirana su državi članici, a četiri ne slijede kalendarsku godinu, kao što je ulov inćuna i papalina, već su postavljeni do lipnja 2021. ili čekaju savjet znanstvenika sljedeće godine.

Manji ulov ribe u 2019. godini, a i ribarskih flota u EU sve manje

Komisija također predlaže da se nastave postojeće zaštitne mjere kako bi se osiguralo da se količina bakalara u Kattegatu oporavi na sigurnu razinu. Slijedom savjeta Međunarodnog vijeća za istraživanje mora (ICES) da se ne smije provoditi ciljano ribarstvo za ovaj fond, Komisija će odrediti ribolovnu kvotu samo za prilov.

Također, ribari u tom području moraju koristiti selektivne alate kojim se smanjuje ili čak izbjegava prilov bakalara te elektronički nadzor kako bi spriječili nezakonito odbacivanje.

Dobit od ribolova ove godine 1,5 milijardi eura

Održivi ribolov postigao je značajan napredak u EU. Tako su u 2020. godini 62 od 78 TAC-a postavljeni na razinu koja omogućuje zdravu budućnost biomase ribljeg fonda, uzimajući u obzir socio-ekonomske čimbenike.

Europa ostaje bez ribe? Ima li je Hrvatska dovoljno za svoju potrošnju?

Također, unatoč smanjenoj ribolovnoj aktivnosti tijekom prvih mjeseci pandemije koronavirusa, preliminarni rezultati pokazuju da je sektor i dalje profitabilan, s procijenjenom bruto dobiti koja će doseći 1,5 milijardi eura u 2020. godini.


Tagovi

Ribolov Kvote Europska komisija Prijedloh Izlov ribe


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!