Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CEE Bankwatch Network
  • 15.02.2022. 17:00

Endemska vrsta mekousne pastrmke ugrožena izgradnjom Koridora 5c?

Dolina Neretve u FBiH mora biti zaštićena od daljnjih oštećenja, navedeno je u opisu kampanje za spas ove rijeke, uz napomenu da je jedan od najraznovrsnijih krajeva Evrope u opasnosti

Foto: Autoceste FBiH
  • 172
  • 57
  • 0

Organizacija CEE Bankwatch Network zatražila je obustavu svih aktivnosti na izgradnji dionica Koridora 5c koje prolaze kroz dolinu Neretve. U pokrenutoj online peticiji navode kako je radove potrebno zaustaviti dok se ne izvrše dodatne osnovne studije o biodiverzitetu ugroženih vrsta i staništa i ne pronađu alternativni putevi.

Upozorili su da bi endemska vrsta mekousne pastrmke i pastrmka glavatica mogle biti ozbiljno pogođene izgradnjom mostova koji prelaze preko rijeka.

Ugrožene vrste riba

Dolina Neretve u Federaciji Bosne i Hercegovine mora biti zaštićena od daljnjih oštećenja, navedeno je u opisu kampanje za spas ove rijeke, uz napomenu da je jedan od najraznovrsnijih krajeva Evrope u opasnosti.

"Prije nego otkrijemo sve rijetke i ugrožene vrste koje obitavaju u rijekama Neretvi, Buni i Bunici i hercegovačkim pećinama i planinama, njihova bi staništa mogao ozbiljno oštetiti autoput koji je planiran da prolazi kroz njih. Moramo proučiti i dokumentirati njihov jedinstveni biodiverzitet, da bismo čak znali koliko će na njega uticati izgradnja autoputa", istaknuto je.

Spreča ostaje bez ribe - nekada rijeka s najviše vrsta

Navode kako je potrebno odmah se pokrenuti, jer banke i JP Autoceste žure da otpočnu s izgradnjom. Ako se to dogodi, neće biti šanse da se pronađu alternativni putevi koji su manje destruktivni po prirodu. 

"Nalazimo se u globalnoj krizi gdje se biodiverzitet gubi. Rijeke Neretva, Buna i Bunica su od ključnog značaja za ugrožene vrste riba na Balkanu", stoji u objavi.

Izgradnja bi, kako dodaju, mogla uticati i na pećine i ostala krševita područja. Još uvijek se ne zna mnogo toga o vrstama koje bi mogle živjeti u ovim vrijednim staništima, poput misterioznog čoba. 

Međunarodne banke

Koridor 5c finansira se javnim novcem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

"Kao međunarodne javne banke, EBRD i EIB imaju odgovornost da poštuju najviše standarde i osiguraju da njihovi projekti ne doprinose aktuelnoj globalnoj krizi u kojoj se nalaze klima i biodiverzitet", naglašavaju.

Šta je sa smuđem iz jezera Modrac - smije li se konzumirati ili ne?

Dalje ističu kako je neophodno izvršiti dodatne studije o biodiverzitetu kako bi se zaštitile ugrožene vrste. U izvještaju CEE Bankwatch Networka iz februara 2021. godine navedeno je da su uglavnom zastarjeli ili nepotpuni osnovni podaci o fauni i flori korišteni za procjenu uticaja na okoliš na jedinstvene rijeke Bunu i Bunicu na dionici intersekcije Mostar - tunel Kvanj. 

"Zabrinuti smo da će nedostatak sveobuhvatnih i ažuriranih podataka o biodiverzitetu u Bosni i Hercegovini omogućiti da se buduće poddionice autoputa odvijaju bez odgovarajuće procjene uticaja, kao što je dionica koja prelazi netaknutu planinu Prenj", zaključuju uz poziv na potpisivanje peticije za odbranu doline Neretve

 


Tagovi

Neretva Pastrmka Mekousna pastrmka Glavatica Endemska vrsta Buna Bunica CEE Bankwatch Network Peticija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.