Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurobarometar
  • 03.01.2019. 07:30

Eurobarometar: Europljani vole ribu i plodove mora!

Više od četiri od deset Europljana jede plodove mora najmanje jednom tjedno kod kuće, Pokazalo je to istraživanje Eurobarometra o izboru potrošača EU u vezi s proizvodima ribarstva i akvakulture. Kako je kod vas?

Foto: Arif Sitnica
  • 333
  • 68
  • 0

Stanovnici Europske unije vole ribu i druge plodove mora! Pokazalo je to istraživanje Eurobarometra o izboru potrošača EU u vezi s proizvodima ribarstva i akvakulture. Više od četiri od deset Europljana jede plodove mora najmanje jednom tjedno kod kuće. Cijena i dostupnost glavne su prepreke povećanju potrošnje. Regionalni, nacionalni i EU proizvodi uživaju vrlo jake preferencije potrošača. Studija također objašnjava kako politika EU pomaže u izgradnji povjerenja potrošača, uglavnom pouzdanim i korisnim potrošačkim informacijama, objavila je Europska komisija.

"Europski potrošači kažu da žele imati ribu na jelovniku. Naša je odgovornost, kao kreatora politike, osigurati da naši građani mogu dugoročno uživati u ovim ukusnim proizvodima. To znači osigurati održivost našeg ribarstva, a mi smo u tome puno napredovali tijekom proteklih godina. Ali i akvakultura ima važnu ulogu: uzgojena riba iz EU je održivi izvor proteina i drugih hranjivih tvari. U društvu koje traži niskokaloričnu hranu, njegova će se uloga samo povećati", kaže europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, Karmenu Vella.

EU je najveće svjetsko tržište proizvoda ribarstva i akvakulture. Mi trošimo dvostruko više novca na ribu po glavi stanovnika nego američki potrošači. Zašto je tako? Zato što mislimo da je zdrav (74%) i ukusan (59%). Supermarket ili ribarnica je mjesto gdje većina nas nalazi plodove mora, iako mnogi (40%) također preferiraju lokalnog ribara. Proizvodi koje kupujemo su svježi ili zamrznuti; gotovo 60% kupaca izbjegava već pripremljene riblje proizvode ili gotova jela. Međutim, potrebna nam je pomoć u kuhinji: samo 27% nas je dovoljno hrabro kupiti cijelu ribu, a ne očišćenu ili filetiranu.

Svugdje u EU potrošači pokazuju snažnu sklonost regionalnim, nacionalnim ili EU proizvodima. Prednost za proizvode iz Europske unije povećala se u gotovo svakoj zemlji u usporedbi s prethodnom studijom (2016.), s najvećim porastom u Mađarskoj (+7pp.) I Slovačkoj (+8 pp.). Snažan potrošački signal, uglavnom za zajednicu akvakulture.

Govoreći o akvakulturi, istraživanje je također istražilo prave li potrošači razliku između divlje ribe, ulovljene na moru ili u rijekama, te akvakulture (uzgojene ribe). Dok više od trećine europskih potrošača riba preferira divlje proizvode (35%), gotovo jedna trećina (32%) ne pravi razliku. Samo 9% pokazuje snažnu sklonost proizvodima akvakulture.


Tagovi

Eurobarometar Istraživanje Riba Plodovi mora


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).