Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lignjolov
  • 14.12.2015. 16:35

Hoće li ribari i dalje loviti lignje u vršama?

Ribari se jadaju kako peškafondo, poznat još i kao lignirić, neće smjeti bacati u more glede ulova liganja. No, još nisu sasvim sigurni hoće li u tom ribolovu i ubuduće moći koristiti i vrše?

  • 3.379
  • 82
  • 0

Jesen je godišnje doba kada je i vrijeme lova na lignje, ali se one mogu loviti tijekom cijele godine. Upućeni ribari kažu kako je lignjolov najizdašniji u razdoblju od početka jeseni do kraja zime. Mnogi ih vole loviti, stari i mladi, žene i muškarci. I svi se raduju lignjama, vole ih jesti, najčešće kada su spremljene na gradelima.

Vješti lignjolovci tvrde kako je gotovo najbolje vrijeme za lov na lignje u svitanje pred zoru, predvečer nakon što sunce zađe za obzor, dakako i tijekom noći. Kažu kako je lignjolov moguć i s obale, dok su najbolja mjesta molovi i riva, posebice ako imaju rasvjetu.

Lov na lignje i kako uloviti gorostasa

Peškafondo mamac i ulovljene lignje

To su nedavno potvrdili morski ribolovci u Dalmaciji i Istri, posebice oni u okolici Zadra kada su, ističu, imali neočekivano dobar ulov. Dodaju kako svako doba ima svoje draži napominjući da već u sumrak, nakon što prestane maestral ili tramuntana, lignje postanu gladne te u potrazi za hranom prilaze ne samo obali. Od hrane koju im nudi more, jatima sitnih riba i inih organizama lagano plivaju jedna ili dvije ribolovne varalice što su bojom, oblikom, veličinom, oblikom, izgledom i kretanjem slične živim organizmima.

Ribari također upozoravaju kako u tom lovu osjetljivost dodira liganja na vrstu materijala i nije toliko bitna kod lova peškafondom napominjući kako je tvrda i glatka varalica ipak poželjnija od presvučenije zato što navodno bolje radi, odnosno stvara manji otpor pri prolaskom vodom. Naime, kad varalica u vidokrugu nađe lignje, ona se baci i bez velikog proučavanja i snimanja plijena jer za to, jednostavno, nema ni vremena. Veći primjerci lignje se najčešće otkinu na granici noći i dana. Zato s njima, poručuju lignjolovci, treba biti oprezan kako se ne bi događalo otkidanje krakova i kasnija žaljenje za kakvom gorostasnom lignjom kakvu ribar zamišlja gledajući veličinu kraka koji leprša na varalici.

Peškafondo smije biti samo u obliku ribe?!

U rekreacijskom ribolovu žene uspješnije

Naš ugledni stručnjak za morski ribolov prof. dr. sc. Alen Soldo sa studija mora Sveučilišta u Splitu nedavno je izjavio na Radio Splitu kako je lov na lignje krenuo i prije početka ovogodišnje kalendarske jeseni, osvrćući se na peškafondo te ine oblike i načine lova u Jadranskom moru. Dodao je kako i nije baš zadovoljavajuće stanje što se pak tiče lignjolovaca prema novom Pravilniku o korištenju malih ribolovnih alata. Ribari se jadaju kako se peškafondo, poznat još i kao lignarić, neće smjeti bacati u more radi ulova liganja.

"Koliko god to zvučalo, izašao je novi Pravilnik o upotrebi malih ribolovnih alata o ulovu ribe i liganja odnosno o gospodarskom ribolovu - što se pak tiče malih ribara. Primjenjuje na sve kategorije od sportaša-rekreativca, odnosno od sportskog do profesionalnog ribarenja. I ono što je zanimljivo, makar sam o tome još prije govorio, u našoj administraciji postoje nekakva dodatna razmišljanja. Riječ je o tome što su određene nekakve tehničke karakteristike peškafonda i svih ostalih alata koji se koriste za lov liganja. Ali je novim Pravilnikom zabranjena bilo kakva upotreba peškafonda odnosno lignarića koji nisu u obliku ribe. Znači, zabranjeni su svi oni dosadašnji oblici poput olovnih štapića. Ipak se nadam kako će se to sve uskoro promijeniti u korist ribara pa im poručujem da ne bacaju lignariće kojima su do sada lovili lignje, neka ih drže u nekakvoj ladici, škafetinu. I neka budu strpljivi čekajući dok ne dođe netko pametan", poručuje prof. dr. Alen Soldo.

Zabrana lova na peškafondo neće utjecati na ribare?

Ribari se nadaju kako policija, inspekcije, lučke kapetanije neće na to strogo gledati niti će pratiti, reagirati na tome kako je netko napisao takvu odluku i pravilnik o zabrani lova liganja na peškafondo odnosno lignariće. Ističu problem svjetala što ih ribari koriste tijekom noći. Sve govori kako mali ribari noću mogu koristiti prirodno ili neko umjetno svjetlo u lovu na lignje, dok sportaši i rekreativci do 1. listopada ne mogu koristiti nikakvo svjetlo.

Radosni hvarski ribič s ulovljenom lignjom

"I to se opet promijenilo. A kad se nešto uvijek mijenja, problem je u tome što gotovo nitko i ne prati te promjene. No, sada je opet nešto drukčije, jer rekreativci čak mogu koristiti sve što piše u odluci do 1. listopada, dok mali obalni ribari to ne mogu koristiti do tog datuma, nego dan poslije. A zašto dan poslije koristiti svjetlo noću za vrijeme lova na lignje, to stvarno ne bih mogao pojasniti", iskreno će prof. dr. Alen Soldo.

Pravilnik o lovu vršama je kontradiktoran

Ribari se pitaju nalaze li se u prekršaju kad lignje love noću pri svjetlu ferala te kako će prema njima postupiti službene osobe primjerice, inspekcija, policija ako ih zateknu u takvu stanju? "Ako se govori u lovu liganja ostima, to je druga priča", dodaje prof. dr. Alen Soldo. Ribari se sada itekako zanimaju o lovu na lignje jer im je to aktualno i zanimljivo. No, postoji i ulov liganja vršama, pa ih zanima kakva su pravila vezana za taj ribolovni alat? Moraju li svi ribari imati iste vrše ili posebne, kako je to regulirano Pravilnikom?

"Ulov ribe-liganja vršama je poseban problem, tim više što je novi Pravilnik uvrstio nekoliko kontradiktornih članaka gdje jedan članak pobija drugoga, pa ne mogu točno reći koji članak vrijedi. Kad bih kazao što piše u jednom članku, onda bih također morao reći što se drugim člankom poništava. Ne bih mogao točno reći kako neki članak propisuje ulov lignji vršama. Naši pravilnici, što se barem tiče vrša, nisu sukladni s europskim zakonima odnosno pravilnicima. Ipak se nadam kako će netko bolje otvoriti oči te stručno, jasno, razumljivo nešto napisati i o tome, jer o lovu liganja vršama dosita nema nikakav napisani prilog u spomenutom Pravilniku, pa ne znam što bih mogao reći", dodaje prof. dr. Alen Soldo.

Čini kako će ribari i dalje loviti lignje vršama, a ako ih slučajno uhvate policija ili inspekcija, moći će se lako obraniti. I stručnjaci u šali kažu kako je sve ono što je napisano u Pravilniku gotovo sve manje-više toliko kontradiktorno, gotovo je nemoguće protumačiti i službenim osobama? Zato se ribari mogu pozvati na drugi članak uslijed čega neće imati problema.


Fotoprilog


Tagovi

Ribari Ligtnjolov Peškafondo Vrše

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]