Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mirna d.d. Rovinj
  • 21.02.2014. 11:15

Hoće li rovinjska tvornica ribe Mirna u stečaj?

Hoće li ministar financija Linić na dno povući 250 radnika rovinjske tvornice za preradu ribe Mirne ili će posustati pod pritiskom javnosti?

Foto: depositphotos, Asayenkaa
  • 385
  • 38
  • 0

Apelima za spas Mirne, rovinjske tvornice za preradu ribe, neće se moći udovoljiti kroz predstečajni postupak, ali tvornica s tradicijom dugom 135 godina neće trebati staviti ključ u bravu. Više je mogućnosti na raspolaganju za opstanak Mirne i njezine proizvodnje. Kada je riječ o stečaju, moguće je tražiti strateškog partnera kroz stečajni plan ili brzo prodati tvrtku kao cjelinu na javnoj dražbi. No, postoji i jedna mogućnost prije otvaranja stečaja - preuzimanje duga.

"Postoje zaista razne opcije. Ako ima želje i volje, Mirna će se spasiti, a rješenje drže vjerovnici", potvrdila je Poslovnom dnevniku Mirnina predstečajna povjerenica Branka Malbašić, iskusna stečajna upraviteljica. Prema njezinim riječima, svi potencijalni strateški partneri mogli su ponuditi svoj plan, bez obzira na to s kime uprava Mirne želi ili ne želi razgovorati, što se odnosi na Podravku. Njezin se predstavnik pojavio tek na ročištu za glasovanje 13. veljače, kad je već bilo kasno, i to navodeći da je Podravka zainteresirana te da će preuzeti potraživanje koje HPB ima prema Mirni. I država je kao vjerovnik mogla predložiti svoj plan, ali nitko nije reagirao, kaže.

Koji je sljedeći Linićev potez?

Sada je na potezu država kao većinski vjerovnik. Najviše potraživanja, oko 27 milijuna kuna, ima Ministarstvo financija. Budućnost Mirne u rukama je ministra financija Slavka Linića, a Ministarstvo će u stečaju zastupati nadležno županijsko Državno odvjetništvo. Plan nije izglasan, a isteklo je 210 dana za predstečajni postupak, pa Fina po zakonu mora predložiti otvaranje stečaja. U zadnji tren teoretski je moguće izbjeći stečaj, no takvo rješenje za Mirnu nije realno.

Posrijedi je pristupanje Mirninu dugu te podmirenje obveza vjerovnicima, što znači da bi prestali uvjeti za otvaranje stečaja. Takva mogućnost nije realna jer bi investitora Mirna stajala dvostruko. Odmah bi trebao podmiriti 30-ak milijuna kuna obveza, a unatoč tome tvrtka bi se odmah našla u velikim problemima jer joj manjka kapitala za modernizaciju, bez čega ne može biti konkurentna.

Financijska injekcija Mirni je potrebna da bi se iz regije gdje sad izvozi prebacila na tržište EU. Rješenja će se tražiti u okviru stečaja, a uz prodaju cjelovite Mirne nudi se i model stečajnog plana, novosti koju je Linić uveo u stečajni zakon potkraj 2012. Taj plan znači osnivanje nove tvrtke na koju se prenosi imovina te potragu za strateškim partnerom.

Istarski župan Flego neće dopustiti gašenje Mirne zbog nekretnina

Istarski župan Valter Flego najavio je kako neće dopustiti gašenje Mirne kako bi se netko mogao baviti nekretninskim biznisom. "Mirnine nekretnine procjenjuju se na više od 200 milijuna kuna pa se ne mogu oteti dojmu da se iza cijele ove afere krije interes lobija kojima je primarni cilj domoći se tih atraktivnih nekretnina. Takvo špekuliranje nije nam prihvatljivo i Istarska županija tome će se oštro usprotiviti", poručio je Flego za Večernji list.

Foto: depositphotos, Asayenkaa


Tagovi

Mirna Rovinj Branka Malbašić Slavko Linić Ministarstvo financija Tvornica ribe Ribarstvo Slavko Linić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!