Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zatvoreni krug
  • 07.12.2017. 09:15

Hrane ribu otpadom iz destilerije

Udružili se proizvođači alkohola i uzgojivači riba, a sve kako bi uzgojili grgeča i soma i to na potpuno prirodan način.

Foto: fiveand
  • 734
  • 70
  • 0

Ideja o hranjenju uzgojene ribe s otpadom iz drugih uzgajališta nije nova. To je temelj zatvorenog kruga u poljoprivredi.

No, u zapadnom New Yorku, uz obalu jezera Erie, nalazi se projekt koji se razlikuje od svega što smo do sada vidjeli - ribogojilište povezano s kombinacijom pivovare / destilerije / vinarije u kojoj se otpad iz procesa proizvodnje alkohola koristi za hranjenje ribe. Tamo, na licu mjesta.

Akvakultura - dobra je riječ za uzgoj ribe i može se kombinirati s drugim aktivnostima na različite načine. Jednostavna inačica, nazvana "akvaponija", stvara sustav zatvorenog kruga u kojem - u izrazito pojednostavljenom izrazu - hidroponične biljke usisavaju otpad iz spremnika za ribu, navodi modernfarmer. Spremnik se čisti, a biljke se hrane. Win-win situacija za oboje.

Prirodan brak između alkohola i ribe

No, napravljen je korak dalje. Sustav akvakulture u Westfieldu u New Yorku je suradnja između TimberFish Technologies i Five & 20 Spirit & Brewing, obje tvrtke sa sjedištem u tom gradu.

"Nama je to bio prirodan brak", kaže Jere Northrop, menadžer u TimberFish-u. Objekt je izgrađen jedan uz drugog, a službeno je pokrenut u rujnu.

Otpad iz procesa proizvodnje alkohola se koristi kako bi se nahranila zadnja karika u lancu koja će onda hraniti ribu. Otpad koji ostaje od proizvodnje alkohola, oslobođen mirisa i šećera, koristi se za kompostiranje. Prvi nastupaju mikrobi koji se hrane otpadom i razgrađuju ga. Tada otpad hrani veća stvorenja, kao što su crvi i ličinke. Konačno, crvi i ličinke hrane ribu.

Otpad iz procesa proizvodnje alkohola se koristi kako bi se nahranila zadnja karika u lancu koja će onda hraniti ribu.

Osim toga, mikroorganizmi također čiste vodu, koja se zatim ili koristi za držanje ribe ili pušta, uz strog nadzor agencije za okoliš, na otvorene vodene putove.

Uzgajaju grgeča i soma

"Sustav ima koristi i to bez ikakvog otpada. Nema zagađenja atmosfere ugljičnim dioksidom", kaže Northrop pojasnivši kako bi se otpad od ribe mogao koristi za uzgoj usjeva.

Za početak, TimberFish će uzgajati grgeča i soma koji podnose hladne vode, ali planiraju uzgojiti ribu veće vrijednosti kao što je losos i jezerska zlatovčica.

Ovo je prva sezona za ribu, no do jeseni 2018. namjeravaju prodati ulov u svom sezonskom restoranu Bird. Dvije tvrtke na kraju se nadaju prodati ribu u tipičnom maloprodajnom okruženju - ili, možda, ne tako tipičnom, s obzirom da biste mogli kupiti lososa koji je filetiran u destileriji.

Foto: fiveand20


Tagovi

Akvakultura Akvaponija Uzgoj ribe


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]