Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi Program
  • 30.11.2022. 09:00

Hrvatskoj odobren Program za ribarstvo i akvakulturu vrijedan 2,6 milijardi kuna

Na raspolaganju su i neke nove mjere, poput potpora za police dodatnog osiguranja ribarskih plovila kao i za mlade ribare..., navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/Christian
  • 1.667
  • 52
  • 0

Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za razdoblje 2021.-2027. vrijedan 2,6 milijardi kuna, odobrila je jučer Europska komisija.

Od ukupnog iznosa, 1,8 milijardi kuna je iz europskog proračuna i 783 milijuna kuna iz proračuna RH.

"Financijska omotnica koja je i Hrvatskoj na raspolaganju kroz novi Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu sedma je po veličini prema iznosu sredstava, od ukupno 26 država članica", navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Kako su priopćili, kroz novi program je predviđena provedba mjera potpore u okviru sva četiri prioriteta Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu usmjerenih prije svega na podršku provedbi Zajedničke ribarstvene politike, pri tome uvažavajući specifične ciljeve Republike Hrvatske.

Za što su predviđene potpore?

Kroz prioritet namijenjen održivom ribarstvu, razvoju sektora, unaprjeđenju sustava kontrole i prikupljanja podataka te zaštiti i obnovi bioraznolikosti je na raspolaganju 1,1 milijardi kuna, dok je za jačanje sektora akvakulture, tržišta proizvodima ribarstva i akvakulture te prerađivačke industrije predviđena milijarda kuna potpore.

"Potporom za održivo ribarstvo doprinijet će se, između ostalog, prilagodbi hrvatske ribarske flote i uspostavi ravnoteže između ribolovnog kapaciteta i ribolovnih napora, a provodit će se i mjere zaštite i obnove kako bi očuvali resurse za buduće generacije", ističu iz Ministarstva.

Ulaganjima u ribarske luke i iskrcajna mjesta, posebno u infrastrukturu, navode, stvorit će se potrebni preduvjeti ribarima da na odgovarajući način iskrcavaju svoj ulov i poštuju sve zahtjevnije uvjete koji proizlaze iz Zajedničke ribarstvene politike. Također, cilj je u znatnoj mjeri smanjiti utjecaj na okoliš i klimu te doprinijeti dekarbonizaciji kroz efikasnu potrošnju goriva i inovacije.

Ulaganjima u akvakulturu, unaprjeđenje tržišta te preradu proizvoda ribarstva i akvakulture kroz povećanje kvalitete proizvoda i stvaranje dodane vrijednosti, kao i energetsku tranziciju, omogućit će se rast prometa sektorskih poduzeća, povećati broj novih proizvoda te dodatno ojačati konkurentnost i otpornost u sektorima ribarstva i akvakulture.

Na raspolaganju i nove mjere

Uz navedeno, značajna su sredstva, nešto više od 337 milijuna kuna, predviđena i za lokalni razvoj pod vodstvom zajednice odnosno cjelokupni razvoj lokalnih zajednica ovisnih o ribarstvu i akvakulturi kroz pristup "odozdo prema gore". Dodatno, za projekte koji u cilju imaju sigurna i čista mora kroz jačanje znanja o morskom okolišu, na raspolaganju je više od 9 milijuna kuna.

Na raspolaganju su i neke nove mjere, poput potpore za police dodatnog osiguranja ribarskih plovila, otkup ribolovnih prava za određene tipove ribolova te potpore za mlade ribare kroz prvu kupnju ribarskog plovila. Isto tako, predviđeni su i određeni projekti od strateške važnosti, kao što je izgradnja i opremanje objekata za preradu otpada i nusproizvoda iz ribarstva i akvakulture te za proizvodnju riblje hrane, navodi Ministarstvo poljoprivrede. 


Tagovi

Program Ribarstvo Akvakultura Europska komisija Odobrenje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]