Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabučka kotlina
  • 18.11.2021. 13:30

Igor Isajlović: Optimizam postoji, ali važno je nastaviti poticati oporavak ribljeg fonda

Kada se generalno pogleda slika Jadrana, pogotovo zapadnog dijela, ne može se govoriti o napretku, upozorava Igor Isajlović sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo komentirajući zaštitu Jabučke kotline. 

Foto: Depositphotos/mrak.hr
  • 1.687
  • 53
  • 0

Na području zaštićenih dijelova Jabučke kotline primjećen je značajan oporavak ribljih vrsta, pogotovo kod oslića, škampa i hrskavičnjaka. Također dolazi do prelijevanja pa se i u okolnom području vidi blagi oporavak što je izvrsna vijest, ističe Igor Isajlović sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

"No, kada se generalno pogleda slika Jadrana, pogotovo zapadnog dijela, ne može se govoriti o napretku. Dakle, nije sve divno i krasno i ne smijemo spavati na lovorikama, već i dalje raditi na poboljšanju“, upozorava na velike oscilacije.  

Inače, po pitanju generalnog stanja u Jadranskom moru, nedavno su obavljene procjene Znanstvenog, tehničkog i gospodarskog odbora za ribarstvo (STECF). Preliminarni rezultati slični su prošlogodišnjima što potvrđuje da je većina pridnenih vrsta u prelovu.

"Postoje naznake oporavka, ali za neke vrste smrtnost je i dalje prevelika“, navodi. 

Na osnovu rezultata, u Jadranu će se vršiti primjene određenih regulacijskih mjera o čemu je raspravljala Opća komisija za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM). Cilj mjera je manji ribolovni napor, a u kojem postotku, kako i na koji način, tek će se utvrditi.

Trajna zaštita Jabučke kotline

Jabučka kotlina nazvana je prema vulkanskoj hridi smještenoj u središnjem dijelu Jadrana. Proteže se od otoka Žirja prema Ortoni na ušću Pescare u dužini od 130 km. Obuhvaća oko 10 posto Jadrana i nalazi se u dijelu hrvatskog teritorijalnog mora te ekstrateritorijalnog mora Hrvatske (Isključivi gospodarski pojas - IGP) i susjedne Italije.

Posebna regulacija ribolova u dijelu kotline, kojima su se do sada privremeno štitili ribarski resursi, postaje trajna, odlučeno je 11. studenoga na 44. sjednici GFCM-a.

Zemlje regije usvojile su također višegodišnje planove upravljanja za održivo iskorištavanje pridnenih i malih pelagičnih stokova u Jadranskom moru kako bi osigurale održivost ribolovnih aktivnosti usmjerenih na te resurse.

Mjera zaštite do sada se pokazala vrlo uspješnom i pridonijela je oporavku populacije oslića i škampa uz niz drugih morskih organizama, na zadovoljstvo ribara, znanstvenika, nevladinih organizacija i Uprave za ribarstvo, rekao je na sjednici Mosor Prvan, delegat WWF-a pri GFCM-u.

"Sada se ovo prekogranično područje Hrvatske i Italije nalazi pod obvezujućom trajnom zaštitom kako bi nastavila opskrbljivati ribom okolna područja u kojima je ribolov dozvoljen“, istaknuo je Prvan.

Podjela u tri zone 

Područje Jabučke kotline podijeljeno je u zone A, B i C. Nakon procjene znanstvenika, odnedavno je uvedena trajna zabrana u zoni A.

Novost je da je u sve tri zone trajno zabranjen ulov pelargičnih vrsta, srdele i inćuna.

"Prije taj tip ribolova nije bio pod regulacijom zato što je ovo područje najvažnije za rast i mrijest pridnenih vrsta. Međutim, s obzirom na generalno stanje sitne plave ribe u Jadranu koje i dalje pokazuje prelov, krenulo se sa smanjivanjem ribolovnog napora i te vrste“, doznajemo od Isajlovića.

Nadalje, u  zonama B i C konkretno je definirana mogućnost ribolova – koji alati se mogu koristiti, kada i u kojem trajanju se može ribariti te s kojim naporom. U zoni C je reguliran također rekreacijski ribolov.

"U zonama B i C, u kojima je dozvoljen ribolov, ipak postoji lovostaj u periodu od 1. rujna do 31. listopada – za sve alate, i gospodarske i sportsko-rekreacijske“, pojašnjava. Dodaje da su dozvoljeni tipovi ribolova u gospodarskom ribolovu mreže stajaćice, koće, pridneni parangali i vrše.

Potpuna kontrola

Za pridnenu povlačnu mrežu koću u zonama B i C dozvoljeno je koćarenje dva dana tjedno. U Hrvatskoj je u zoni C definirano da su to subota i nedjelja od 5 do 22 sata. Talijanska strana još nije definirala koja dva dana će se koćariti. Drugi alati, vrše, mreže i parangali, mogu se koristiti od ponedjeljka do četvrtka također od 5 do 22.

Svi brodovi koji će ribariti u te dvije zone moraju imati posebnu autorizaciju koju dobivaju od svojih uprava. Da bi je dobili, trebaju dokazati da su prije lovili na tom području. Radi uspostave kontrole, definirat će se iskrcajna mjesta za brodove koji love u zonama B i C.

Nadalje, brodovi koji će se naći na tom području morat će biti opremljeni GPS sustavom, a svi alati koji se koriste bit će označeni i prebrojani u cilju potpune kontrole gdje i kada se ribarilo. 

"Brodovi koji nemaju autorizaciju za rad u tim zonama, ali trebaju brži prolaz do ciljanog ribolovnog područja, moraju imati uključen GPS, prolaze pravocrtno i brzinom ne manjom od 7 čvorova. Ako plove sporije, može se pretpostaviti da koćare“, kaže Isajlović.

Inače, svi brodovi koji koriste aktivne ribolovne alate (npr. koćarice i plivarice) moraju obavezno imati sustav za praćenje, dodaje.

Postoji optimizam

"Što se tiče efekta nakon zabrane u Jabučkoj kotlini, zadovoljni smo i optimistični. Sada se u okviru GFCM-a potiče da se na više mjesta u Jadranu uspostave takva područja ograničenog ribolova“, otkriva. Vjeruje da će se sve više ići u tom smjeru.

Predrag Matić: Jabučka kotlina najbolji je primjer revitalizacije ribljeg fonda

No, nije više samo Jadran u pitanju, već će se takav princip širiti na cijelo Sredozemlje, naglašava.


Tagovi

Jabučka kotlina Zabrana ribolovova Riblji fond Igor Isajlović Institut za oceanografiju i ribarstvo


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]