Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izlov lososa
  • 11.06.2015. 19:00

Izumire li divlji losos?

Na godišnjem okupljanju NASCO-a prihvaćene su puno strože mjere praćenja i snimanja ulova divljeg lososa jer mu u nekim zemljama porijekla prijeti izumiranje.

Foto: depositphotos.com
  • 273
  • 22
  • 0

U Labradoru je održano 32. godišnje okupljanje Organizacije za očuvanje lososa u Sjevernom Atlantiku (NASCO), koje je rezultiralo usvajanjem novih regulatornih mjera za ribare koji izlovljavaju losos u Farskim vodama i na zapadnom Grenlandu.

NASCO je regionalna organizacija za ribarstvo koja je formirana ugovorom iz 1984. godine, sa ciljem racionalnog upravljanja, obnove i očuvanja fonda divljeg lososa, a zemlje članice su: Kanada, Danska (u pogledu Farskih Otoka i Grenlanda), EU, Norveška, Rusija i SAD.

Vidljiv napredak u kontroli izlova

U zajedničkom saopćenju Evropska Unija, Kanada i SAD prepoznale su značajan napredak postignut u pravcu jačanja praćenja i kontrole izlova lososa u Atlantiku, no još se puno toga mora učiniti da bi se postigao konsenzus o konačnom limitu izlova. Također je potvrđena namjera nastavka rada sa Danskom, po pitanju Farskih Otoka i Grenlanda, s ciljem da se u bliskoj budućnosti međusobno dogovore oko najboljeg načina upravljanja, a u skladu sa naučnim savjetom Međuanrodnog savjeta za istraživanje mora (ICES), budući da lososu u nekim zemljama porijekla prijeti izumiranje.

Problem neprijavljenog ulova

Paul Knight, direktor Udruženja za losos i pastrvu (S&TA), istaknuo je kako smatra razočaravajućim činjenicu da pitanje selektivnih mreža u priobalnim vodama Grenlanda još uvek nije riješeno, unatoč tako malom broju lososa u velikom dijelu Sjevernog Atlantika. Ipak, grenlanđani su barem uspjeli smanjiti maksimalni ulov i to sa 58 na 45 tona, što je značajno poboljšanje, no i dalje ostaje problem značajnog neprijavljenog ulova u regiji koji se kreće između 32 i 38 tona.

Iz S&TA-u su na okupljanju istaknuli kako su ohrabreni činjenicom da su sve uključene strane prihvatile i podržale puno strože mjere praćenja i snimanja ulova divljeg lososa u Zapadnom Grenlandu, jer je to jedini način da se očuva ova vrijedna i sve ugroženija vrsta.

Foto: depositphotos.com; rusty426


Tagovi

Grenland ICES Divlji losos Izumiranje Kontrola lova Labrador NASCO Neprijavljeni ulov Regulatorne mjere Paul Knight