Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor ribe
  • 31.08.2022. 13:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Je li čišćenje bazena otrovalo više od 170 komada ribe u Radobolji?

Predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca "Neretva 1933", Jurica Ćorić, rekao je za Agroklub su da se ovakva situacija ponavlja iz godine u godinu kada je najniži vodostaj Radobolje

Foto: Facebook/Sasa Hubanic
  • 278
  • 59
  • 0

Mostarskom rječicom Radoboljom plutaju mrtve ribe, objavili su prije nekoliko dana građani Mostara na društvenim mrežama. Navodno su nizak vodostaj, smeće, hemikalije iz bazena te zagađenje deterdžentima samo su neki od okidača za ovakvo stanje.

"Lokalni vlasnici bazena iz naselja Ilići čistili su bazene i naravno pustili vodu u rječicu koja protiče kroz isto naselje. Inspekcija je utvrdila da je više vlasnika kuća s bazenima spojeno na istu cijev, tako da ne mogu utvrditi krivca. Naša posla", stoji u jednoj od objava na Facebooku uz koju su priložene i fotografije mrtvih riba.

Jesu li krivi bazeni?

Predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca "Neretva 1933", Jurica Ćorić, rekao je za Agroklub su da se ovakva situacija ponavlja iz godine u godinu kada je najniži vodostaj Radobolje. O svemu su obavijestili nadležne inspekcije kao i vodoprivrednog inspektora. 

"Ispod nekog mosta, neka kanalizacija je uzrokovala pomor, tako nam je rekao. Jesu li bazeni, hlor, neke hemikalije, ko će znati", kazao je Ćorić. 

Šaran nije zahtjevan za uzgoj, ali neće ni on sirovog kukuruza

Ono što je većinu građana navelo da posumnja da je ispuštanje vode iz bazena otrovalo ribe je činjenica da vlasnici upravo u ovo vrijeme čiste bazene, dok ostali odvodi tokom čitave godine teku u Radobolju. Ribolovci su povadili mrtve ribe, i tu se javio novi problem - gdje sa otpadom?

"Ne znamo gdje ćemo s tim. Nabavili smo neki zamrzivač i tu smo je privremeno smjestili dok nam nadležne službe ne kažu šta da radimo. Niko neće da je prihvati, a ne može se taj otpad tek tako ostaviti. Vidjet ćemo sa sanitarnim inspektorom", kaže predsjednik USR "Neretva 1933". 

Velika šteta

Kako nam je potvrdio radi se o više od 170 komada ribe, veličine 20-25 centimetara i veće do 60 cm, to su velike ribe. One sitnije, dodaje, nisu brojali. Ovogodišnja i lanjska mlađ koja je veličinom od jedan do 10 centimetara nije se mogla ni pokupiti. Sve to govori u prilog o kolikoj šteti se radi. Na ovoj rijeci je inače zabranjen ribolov radi obnavljanja devastirane flore i faune. 

"To je uzgojna rječica koja je bogata potrošnom pastrmkom. Mi je kao takvu čuvamo, ali svake godine imamo problem. To je do samih građana", navodi. 


Tagovi

Riba Pastrmka Jurica Ćorić Neretva 1933 Sportski ribolov Mostar Pomor ribe Radobolja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.