Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riblji štapići
  • 23.12.2018. 15:00

Jedenjem ribljih štapića brinete o održivosti ribljeg fonda u svjetskim morima?

Istraživanje britanske organizacije MCS pokazalo je da 85 posto ribe koja se koristi u proizvodnji ribljih štapića održivo te čuva život u oceanu.

Foto: WikimediaCommons/Mateusz Giełczyński
  • 215
  • 24
  • 0

Riblji štapići su održiv izbor morskih plodova, pokazuje izvješće organizacije Marine Conservation Society (MCS) koja brine o britanskim morima. Naime, njihova studija koja je proučavala sastojke 48 proizvoda brandiranih ribljih marki, otkrila je da je 85 posto ribe koja se koristi u proizvodnji ribljih štapića održivo te čuva život u oceanu. 

Prema MSC-u, nedostatak ovoga proizvoda je nejasno označavanje na ambalaži te se tako kupcima uskraćuje informacija gdje su i kako ulovljene ribe čije se meso koristi u ribljim štapićima, piše Independent.  

U svih 48 proizvoda pronađene su samo četiri vrste ribe - atlantski bakalr, pacifički bakalar, aljaška kolja te obični bakalar, no tek je 19 posto njih navelo odakle riba dolazi. 

Osim ove studije, MCS objavio je i vodič za kupnju ribljih štapića kako bi se podigla svijest o održivosti ribe koja se, nažalost, sve više i prekomjerno izlovljava i tako ugrožava riblji fond svjetskih mora. 

"Mnogi kupci nisu svjesni da većina ribe u ribljim štapićima dolazi iz održivih izvora, a to znači da ne morate platiti bogatstvo da biste brinuli o održivosti", izjavila je Rajina Gurung koja je kreirala vodič te se i sama iznenadila ovom studijom jer je, kako kaže, mislila kako su riblji štapići nespecificirana mješavina ribljeg mesa uvaljana u krušne mrvice. 

Osim ovoga istraživanja, MSC je uputio britanske potrošače da ako žele brinuti o održivosti, osim ribljih štapića, više kupuju aljašku kolju. Ova se vrsta bakalara može pronaći i u našim tržnim centrima, u smrznutom obliku, no nije ni približno ukusna i kvalitetna kao ona koja je svježe ulovljena, a mnogi se naši kupci žale kako je puna vode i bezukusna. 

Također, upozorili su na veliki izlov lignji pa upozoravaju one koji brinu o održivosti, da manje kupuju taj plod mora. 


Tagovi

Riblji štapići Održivost Riblji fond Bakalar Aljaška kolja Lignje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer