Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FLAG
  • 07.05.2015. 18:05

Kreću ribarski LAG-ovi!

One inicijative čije lokalne razvojne strategije budu odobrene za sufinanciranje iz EU fonda za pomorstvo i ribarstvo, bit će priznate kao lokalne akcijske skupine te će biti nadležne za provedbu održivog razvoja ribarstvenih i akvakulturnih područja.

Foto: depositphotos.com,
  • 609
  • 49
  • 0

Više od 20 milijuna eura, od 252,6 koliko Hrvatskoj stoji na raspolaganju iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) za ostvarivanju ciljeva Zajedničke ribarstvene politike namijenjeno je za osnivanje FLAG-ova - Lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu. FLAG-ovi imaju veliku ulogu u razvoju EU ribarstva i njihovo osnivanje u Hrvatskoj jedan je od prioriteta EU, kako je istaknuto na Općoj konferenciji o lokalnom razvoju pod vodstvom zajednice (CLLD) koja je održana u Petrčanima kod Zadra.

"Mi smo krenuli s pripremnim aktivnostima za osnivanje FLAG-ova. Ribari su pokazali veliki interes. Novac se može koristiti za sve projekte koji koriste razvoju lokalne zajednice, od izgradnje ribarske infrastrukture pa do ribarskih muzeja. U pristupu FLAG-ova treba se osigurati značajna zastupljenost ribarskog sektora. To znači da dvije trećine predstavnika mora biti iz ribarskog sketora. Uz njih moraju biti uključeni predstavnici lokalne samouprave i civilnog društva", kaže Irena Jahutka iz Ministarstva poljoprivrede.

Hrvatska je kao jedan od prioriteta prepoznala upravo poticanje održivog razvoja ribarstvenih i akvakulturnih područja kroz promicanje socijalne uključenosti i smanjenja siromaštva, stvaranje radnih mjesta i jačanje inovacija. Postizanje navedenih ciljeva provodit će se potporom za lokalni razvoj pod vodstvom zajednice, pristupom odozdo prema gore (eng. bottom-up) u okviru lokalnih inicijativa, odnosno partnerstAva sastavljenih od predstavnika gospodarskog, civilnog i javnog sektora, čime se odražava lokalna zajednica u cilju izrade i provedbe tzv. lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu (LRSR).

One predstavljaju usklađen skup projekata/operacija čija je svrha ostvarivanje lokalnih ciljeva i potreba te koje doprinose ostvarivanju ciljeva i prioriteta Europske unije za pametan, održiv i uključiv razvoj. One lokalne inicijative čije LRSR budu odobrene za sufinanciranje iz EFPR-a, bit će priznate kao lokalne akcijske skupine u ribarstvu te će upravo one biti nadležne za provedbu LRSR-a odnosno provedbu održivog razvoja ribarstvenih i akvakulturnih područja.

Foto: depositphotos.com, @paulprescott


Tagovi

LAG FLAG CLLD Irena Jahutka EU ribarstvo EFPR Održivi razvoj LRSR Lokalne razvojne strategije


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]