Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarstvo
  • 13.07.2013.

Mi se odrekli gospodarskog pojasa, a Europska komisija predlaže da ga uvedemo

Tijekom pristupnih pregovora o članstvu u Europskoj uniji, Hrvatska je odustala od uvođenja Zaštićenog ekološkog i ribolovnog pojasa. Nova studija Europske komisije sada sugerira uvođenje gospodarskih pojaseva na Sredozemlju

Foto: RGBStock
  • 369
  • 18
  • 0

Tijekom pristupnih pregovora o članstvu u Europskoj uniji, Hrvatska je odustala od uvođenja Zaštićenog ekološkog i ribolovnog pojasa. Nova studija Europske komisije sada sugerira uvođenje gospodarskih pojaseva na Sredozemlju kako bi se povećala učinkovitost gospodarenja i potaknuo održivi razvoj 'plavog' gospodarstva.

Europska komisija je u četvrtak predstavila studiju o učinkovitosti uspostave pomorskih pojaseva na Sredozemlju, uključujući isključive gospodarske pojaseve. Kako stoji u priopćenju Europske komisije, veliki dio površine Sredozemnog mora trenutno je izvan nadležnosti priobalnih država ili njihove suverenosti.

Postoje velike neiskorištene mogućnosti na Sredozemnom moru, koje bi se mogle iskoristiti uspostavljanjem isključivih gospodarskih pojaseva. Proglašavanje i uspostavljanje pomorskih pojaseva ostaje suvereno pravo svih priobalnih država. Naša je zajednička europska odgovornost omogućiti stvaranje pravih uvjeta za procvat plavog gospodarstva, izjavila je Europska povjerenica za pomorstvo i ribarstvo Maria Damanaki.

Nadaju se, stoga, da bi uspostavom pomorskih pojaseva poboljšali gospodarsku iskoristivost vodenih površina, održivi razvoj 'plavog' gospodarstva, potaknuli zapošljavanje i tako pomoći gospodarski oporavak Europe.

Prema njihovoj računici, učinkovitije raspolaganje vodama na Sredozemlju trebalo bi dovesti do porasta bruto dodane vrijednosti sektora morskog i pomorskog gospodarstva s 500 na 600 milijardi eura do 2020. godine. U istom razdoblju bi se broj od 5,4 milijuna zaposlenih u tom sektoru trebao povećati za 7 milijuna ljudi.

Što se tiče Hrvatske, predviđanja su da bi uvođenjem zaštićenog gospodarskog pojasa povećali vrijednost godišnjeg izlova ribe za oko 30 milijuna eura. Time bi se vrijednost ukupnih prihoda od ribarstva povećala na približno 135 milijuna eura.

Ipak, od uvođenja gospodarskih pojaseva ne bi baš sve članice profitirale. U istom izvješću stoji da bi, primjerice, Italija zabilježila niže prihode od ribarstva u odnosu na trenutno stanje za čak 105 milijuna eura.

Podsjetimo, Hrvatska je 2008. godine u tijeku pristupnih pregovora s Europskom unijom odustala od uvođenja Zaštićenog ekološkog i ribolovnog pojasa (ZERP-a), koji je po svojem opsegu uža cjelina od gospodarskog pojasa, zbog političkih pritisaka iz Italije i Slovenije.

Autor: I.J., Foto: RGBStock


Izvori

Dnevno.hr


Tagovi

Gospodarski pojas Europska unija Jadran Ribolov Sredozemno more Zerp

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.