Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održivo ribarstvo
  • 13.05.2019. 14:30
  • Šibensko-kninska, Šibenik

Nadzor i kontrola ribarenja u Jadranu besposadnim letjelicama

Ministarstvo poljoprivrede nabavilo je i putem ribarskog EU fonda sufinanciralo najmoderniju opremu za nadzor i kontrolu ribarenja i teritorijalnog mora.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.381
  • 85
  • 0

Najmoderniji sustav nadzora i kontrole ribarstva koji se sastoji od sustava besposadnih letjelica i pripadajuće opreme, novih plovila ribarske inspekcije, ronilica, inspekcijskih vozila i steroskopskih kamera za mjerenje veličine tune, a prezentiran je i rad monitoring centra za ribarstvo, predstavio je jutros na šibenskoj rivi potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Kako je naveo, besposadne letjelice imaju raspon krila od 4,4 metra i domet od oko 150 kilometara, a u zraku mogu provesti 6 sati. Opremljene su izuzetno kvalitetnim kamerama koje tijekom leta snimaju sva plovila koja se nalaze na moru, a mogu snimati i noću. Uz postojeće sustave praćenja, ova vizualna nadogradnja omogućit će potpunu kontrolu našeg mora u realnom vremenu.

Imamo dva prioriteta: zadovoljne ribare i visoki stupanj zaštite ribljeg fonda u Jadranu

"Jadran je more čiji eko sustav, riblji fond i čistoću moramo i želimo sačuvati. Odlučili smo se za održivo ribarstvo, a to znači da imamo dva prioriteta: zadovoljne ribare i visoki stupanj zaštite ribljeg fonda. Danas smo predstavili jedan od najmodernijih sustava zaštite", rekao je Tolušić.

Riječ je o investiciji od 72 milijuna kuna koja uz besposadni zrakoplovni sustav (6 dronova) obuhvaća i dva brza plovila, nove motore za starija plovila ribarske inspekcije, 24 službena vozila, ali i stereskopske kamere za mjerenje veličine tuna, elektorničke očevidnike za plovila te računalnu opremu.

Nakon predstavljanja nove opreme otvorena je dvodnevna Konferencija o ribarstvu na kojoj su, navodi se u priopćenju Ministarstva, po prvi puta bili svi predstavnici institucija nadležnih za more i ribarstvo u bilo kojem segmentu. Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na njoj se, između ostalog, raspravlja o upravljanju resursima i održivoj akvakulturi. Državna tajnica Marija Vučković i pomoćnik ministra Ante Mišura, pak, naglasili su važnost sveobuhvatnog pristupa svakom segmentu gospodarstva, pa tako i akvakulturi koja je uz ribarstvo uvrštena u strateški značajne gospodarske sektore u Hrvatskoj. "Potencijal koji imamo u segmentu akvakulture je ogroman i namjeravamo ga u potpunosti iskoristiti", čulo se na konferenciji. 

Kakva je budućnost hrvatskog ribarstva i kako kontrolirati ribolov na Jadranu?

Hrvatsku, dodali su, zanima tržišno orijentirana i konkurentna akvakultura, obrazovani, osposobljeni, opremljeni i umreženi proizvođači koji će uzgajati vrhunsku ribu uz primjenu najmodernijih tehnologija, minimalnih ulaznih troškova proizvodnje i konkurentnih cijena na zajedničkom europskom, ali i svjetskom tržištu.Inspekcija od ove godine provodi uzorkovanje pojedinih ribljih vrsta koje idu na DNA analizu u ovlaštene laboratorije radi kontrole sljedivosti.

Inače, tijekom dva radna dana na konferenciji će se prezentirati aktualni podaci iz sektora te će se raspravljati o stanju resursa i upravljanju malom plavom ribom koja čini najvažniji segment hrvatskog ribarstva, trendovima u akvakulturi, ugovaranju i potrošnji sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, novom sustavu nadzora i kontrole, digitalizaciji dostave podataka u ribolovu, provedbi lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu, športskom ribolovu  i ostalim ključnim temama za razvoj ove strateške gospodarske grane u Hrvatskoj.

Investicija vrijedna 72 milijuna kuna

Inače, Ministarstvo poljoprivrede nabavilo je i putem ribarskog EU fonda sufinanciralo najmoderniju opremu za nadzor i kontrolu ribarenja i teritorijalnog mora. Riječ je o investiciji od 72 milijuna kuna koja uz besposadni zrakoplovni sustav (6 dronova) obuhvaća i dva brza plovila, nove motore za starija plovila ribarske inspekcije, 24 službena vozila, ali i stereskopske kamere za mjerenje veličine tuna, elektorničke očevidnike za plovila te računalnu opremu.

S ciljem zaštite potrošača i sprječavanja prijevara, u okviru nabavljenog sustava za kontrolu ribarska inspekcija od ove godine provodi uzorkovanje pojedinih ribljih vrsta koje idu na DNA analizu u ovlaštene laboratorije radi kontrole sljedivosti.

Popis nabavljene opreme za kontrolu ribarstva pogledajte u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Kontrola ribarstva Besposadne letjelice Monitoring centar Stereoskopske kamere


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]