Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ribe
  • 20.09.2020. 14:00

Nelegalan uvoz ribe doveo do pada domaće proizvodnje šarana - šta poduzeti?

Bosanskim proizvođačima ribe treba omogućiti ravnopravno učešće na tržištu, kao i to da se u predstojećem periodu vrate na onaj nivo proizvodnje kakav su imali ranije.

Foto: Depositphotos/robert_g (ilustracija)
  • 117
  • 138
  • 0

Proizvodnja ribe u Republici Srpskoj nalazi se u nezavidnoj situaciji zbog nelegalnog uvoza ribe iz susjednih država, Hrvatske i Srbije tako da bi toj praksi trebalo što prije stati u kraj, stoji na zvaničnom sajtu Privredne komore Republike Srpske.

Poslije održanog sastanka Grupacije Udruženja "Uzgoj, ulov i promet ribe" Privredne komore RS, predsjednik Područne jedinice PK Banja Luka, Goran Račić, istakao je da je aktuelna situacija dovela do pada domaće proizvodnje šarana.

"Usljed postojećeg stanja, moramo raditi na tome da spriječimo nastavak ovih pojava. Bosanskim proizvođačima ribe treba takođe omogućiti ravnopravno učešće na tržištu, kao i to da se u predstojećem periodu vrate na onaj nivo proizvodnje kakav su imali ranije", naveo je Račić.

Šta opterećuje domaću proizvodnju?

Dodaje kako će se tokom iduće sedmice raditi na otklanjanju ovakvih nepravilnosti na našem tržištu, zajedno sa Inspektoratom RS, Graničnom policijom BiH kao i Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Najvažniji uslovi za podizanje pastrmskih ribnjaka

Prema njegovim riječima, prioritet treba da budu uzgajivači ribe u RS, da se poslušaju i njihovi prijedlozi mjera za predstojeći program ekonomskih reformi, a koji će se krajem godine naći u Narodnoj skupštini RS.

Kako kaže, na nadležnima je odgovornost da sa ribarima razgovaraju o tome šta opterećuje domaći uzgoj, kako se on odvija sad za vrijeme aktuelne pandemije koronavirusa i da li su im pomogle mjere Vlade RS koje su bile fokusirane na očuvanje zaposlenosti, te šta je neophodno uraditi u periodu pred nama kako bi se zadržao nivo zaposlenosti i proizvodnje.

Otvaranje novih tržišta za našu ribu

Račić navodi da postoje neke mogućnosti za otvaranje ruskog tržišta za izvoz ribe, budući da je cjelokupno bosansko tržište malo za ovaj nivo proizvodnje koji postoji.

Šta utiče na randman mesa šarana

Iz firme "Tropik ribarstvo" ocjenjuju da će kompletna energija, znanje i stručnost biti usmjereni na zasnivanje uzgoja šarana i pastrmke, ali i da se našem stanovništvu obezbijedi zdrav, svjež i kvalietatn proizvod.

Predstavnik firme "Ribarstvo", iz Broda, Predrag Jugović, rekao je da su neki od problema u sektoru proizvodnje šarana visoka cijena ribe u maloprodaji, te da se pokušavaju precizirati i definisati postojeći problemi, da bi se što prije krenulo u njihovo rješavanje.


Tagovi

Proizvodnja ribe Uvoz ribe Proizvodnja šarana Goran Račić Prijedlozi mjera Proizvođači ribe Domaće tržište Rusko tržište Predrag Jugović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Spremamo se za još jedan godišnji u plasteniku i polju 🌱