Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Susret ribara
  • 11.11.2014. 17:00

Neoporeziva sredstva za povlačenje iz ribolova!

Sa 19. susreta ribara u Zadru. Ribari oslobođeni plaćanja poreza na dohodak i dobit!

  • 238
  • 21
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina potvrdio je na 19. susretu ribara Hrvatske obrtničke komore u Zadru da ribari neće plaćati porez na dohodak i dobit na sredstva EU koja dobiju za povlačenje iz ribolova uništavanjem broda kroz mjeru scrapinga. EU hrvatskim ribarima stavlja na raspolaganje 4,7 milijuna eura za provođenje ove mjera smanjenja ribolovnog napora.

Tako ribari dobivaju novčanu nadoknadu jer se odriču izvora novca za život te moraju financirati uništavanje broda. Do sada je postojala bojazan kako će na iznos preostao nakon rezanja broda plaćati porez na dohodak i dobit, zbog čega je cijela računica bila upitna, osobito za obrtnike. Razlog je što obrtnici plaćaju porez na dohodak u iznosu od 40 %.

Uvjeti za scraping

"Vlada RH je na posljednjoj sjednici izmijenila zakon o porezu na dobit i dohodak tako da ribari koji se odluče na scraping neće plaćati porez na dohodak i dobiti na sredstva koja dobiju za tu mjeru", rekao je Jakovina.

Cilj scrapinga jest smanjiti kapacitet ribolovne flote za pet posto, a očekuje se da će njenom mjerom biti uništeno 40 brodova. Ovu mjeru mogu koristiti ribari koji su u protekle dvije godine imali najmanje 60 ribolovnih dana po godini čiji su brodovi stariji od 15 godina. Prema početnom planu bilo je predviđeno da u uništenje ide po 20 koča i plivarica, ali u praksi se očekuje da će biti uništen veći broj koča.

Bespilotne letjelice u kontroli

Zadarsko savjetovanje obilježila je rasprava o najaktualnijim temama u hrvatskom ribarstvu, čiju strategiju ne određujemo sami od kada smo postali članica EU. Budućnost ribarstva u tom kontekstu kretat će se prema smanjenju ribolovnog napora, održivom ribarstvu u kojem će ribolovni napor biti usklađen s prirodnim resursima i razvoju marikulture. Da je razvoj marikulture iznad samog ribolova preporuka Europske komisije, potvrdio je jučer i predsjednik uprave za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede Ante Mišura.

Na Susretu je najavljena veća kontrola mora i to upotrebom bespilotnih letjelica. Projekt vrijedan 14 milijuna eura također će se financirati novcem iz EU fondova.

Ministar se ocijenio s - 3

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ocijenio je u Zadru rad ministarstva na čijem se čelu nalazi i pripadajućih agencija s ocjenom -3. "To je bolje u odnosu na stanje koje sam zatekao kada sam došao koje je bilo za -2. U Ministarstvu i šest agencija zaposleno je 2.400 ljudi. Uvijek im govorim da novac za naše plaće dolazi iz realnog sektora i da mi ljudima iz njega moramo biti servis", rekao je Jakovina.


Fotoprilog


Tagovi

Susret ribara Tihomir Jakovina Scraping HOK Ribolovna flota Koče Plivarice EU fond Ante Mišura


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]