Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski parlament
  • 24.05.2023. 11:00

Odbijena Uredba o obnovi prirode, Fred Matić: Interes kapitala stavljen je ispred interesa ribara

Zalagali smo se za balans koji štiti hrvatskog ribara i njegovu, ali i egzistenciju našeg morskog ekosustava. Opozicija predvođena desnicom pokazala je da ne mare niti za ribare niti za prirodu, reagira naš eurozastupnik.

Foto: ured F. Matića
  • 1.751
  • 96
  • 0

"Interesi krupnog kapitala danas su odnijeli Pirovu pobjedu", reagirao je naš zastupnik u Europskom parlamentu, član Odbora za ribarstvo i jedan od autora teksta Uredbe o obnovi prirode, Predrag Fred Matić. 

Naime, prijedlog Uredbe kojom bi se, kaže, postavili pravno-obvezujući ciljevi za obnovu prirode u državama članicama na najkritičnijim prirodnim područjima, na Odboru za ribarstvo srušili su članovi stranke desnice i liberali. 

"Isti zastupnici koji su na početku mandata angažirano radili ili se barem trudili prikazati svoj interes za očuvanjem prirode i održivom ribarstvu, licemjerno su i kalkulirajući o novim izborima stavili interes kapitala ispred interesa ribara i prirode“, ističe. 

Poticanje neodrživog i nezakonitog ribolova

Napominje da, služeći se argumentom da ovaj zakon može narušiti sigurnost opskrbe hranom i ugroziti socioekonomske aktivnosti velikih igrača u ribarskom sektoru - prvenstveno misleći na industrijsko ribarstvo, opozicija predvođena desnicom podilazi svom glasačkom tijelu tvrdeći da mare za njihovu egzistenciju i budućnost bavljenja svojim poslom.

Dodaje da je činjenica da u mediteranskim zemljama dobar dio birača jesu ribari "koji pod povećalom prate kako će zastupnici iz njihovih zemalja glasati o novoj Uredbi", ali isto tako i da su početkom mandata većini zastupnika bila puna usta o potrebi za obnovom prirode kao i održivom i odgovornom ribarenju. 

"Za mene je stvar poprilično jasna i odgovorno tvrdim da se danas zalažem za iste stvari kao prije nekoliko godina, a to je činjenica da upravo bez obnove morskih područja neće biti ni povećanja ribljeg fonda, koje je u Mediteranu posebno ugroženo, a samim time ni posla za ribare", naglašava zastupnik dodajući da će jedino obnova prirode osigurati dugoročnu opskrbu hranom iz mora i samim time spriječiti gubitak poslova u ribarstvu i osigurati ekonomsko preživljavanje svakog ribara i njegove obitelji.

"Uz inflaciju i povećanje cijena energenata, naši ribari često niti nemaju što loviti jer su nam morska dna presušena i ribe jednostavno nema kao što je bilo nekada“, tvrdi Matić. 

Nezakoniti ribolov ozbiljan je problem i za domaće ribarstvo, EU radi na novoj uredbi

Pojašnjava i da je u prijedlogu Uredbe državama članicama dano dovoljno vremena da pripreme svoje nacionalne planove obnove, ali isto tako i da počnu donositi mjere obnove svojih morskih staništa, i to samo na onim područjima koja su najugroženija.

"Dakle, izbor je isključivo ostavljen državama. Tražimo od njih veću odgovornost za budući napredak u narednim desetljećima kako bi se uspostavio pozitivan trend obnove, dok im istovremeno ostavljamo prostor za fleksibilnost imajući na umu kompleksnost postizanja ciljeva obnove", opisuje dijelove Uredbe. 

Unatoč kritikama, ističe zastupnik, ona ima za cilj nadopuniti i ojačati provedbu postojećeg zakonodavstva Europske unije, posebice Direktive o staništima koja datira iz davne 1992., a usklađena je s obvezama o obnovi u okviru EU Strategije o biološkoj raznolikosti za 2030. koja je izglasana u Europskom parlamentu prije nepune dvije godine. 

Matić smatra da nam je ovaj zakon prijeko potreban jer je od neizmjerne važnosti za morska staništa i ekosustave koje svakim danom sve više gubimo, pa samim time je i od velikog značaja za obnovu ribljih vrsta koje su najugroženije. Način je to, kaže, na koji ćemo osigurati dugoročnu opskrbu hranom, a ne poticanjem neodrživog i nezakonitog ribolova koji će nastaviti osiromašivati naše morske vrste i dodatno narušiti njihova ugrožena staništa.

Nije zeleni već argument zdravog razuma 

"To nije zeleni argument, to je argument zdravog razuma koji će osigurati našim ribarima da se nastave baviti svojim poslom u budućnosti, ali i omogućiti nama da nastavimo jesti ovu zdravu namirnicu u nadolazećim godinama u istim količinama i po istoj cijeni. Vrlo jednostavno rečeno: zalagali smo se za balans koji štiti hrvatskog ribara i njegovu egzistenciju, ali i egzistenciju našeg morskog ekosustava", ističe. 

Dodaje i da je opozicija predvođena desnicom danas pokazala da, unatoč floskulama koje su počele koristiti ususret nadolazećim izborima, ne mare niti za ribare niti za prirodu. "Brinu samo o interesu krupnog kapitala", podcrtava te navodi da su, s obzirom da je Uredba odbijena na Odboru za ribarstvo, "sve oči uprte" prema Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane koji će glasati sljedeći mjesec o ovom pitanju.

"Nadamo se da nećemo izgubiti priliku donijeti najznačajniju Regulativu o okolišu u povijesti Europske unije zbog manipulativnih političkih igara od strane kolega i kolegica s desnice. Na njih smo doduše već navikli, ali pitam se kako će oni ovo opravdati svojoj djeci i unucima za koje ribe neće biti“, oštar je zastupnik. 


Tagovi

Odbor za ribarstvo Europski parlament Uredba o obnovi prirode Predrag Fred Matić Riblji fond Odbijena Uredba


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).