Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribolov
  • 14.02.2022. 09:00
  • Požeško-slavonska, Turnić

Oprez kod hranidbe ribe boilama za vrijeme zimskih mjeseci - na što još paziti?

Kako ribe preživljavaju ispod leda i što im treba osigurati, saznala je ekipa Poljoprivredne televizije.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.647
  • 43
  • 1

Zbog temperatura koje su se u proteklom periodu često spuštale ispod ništice zaledila se površina mnogih ribnjaka. Ekipa Poljoprivredne televizije posjetila je onaj u Turniću i od ribolovaca saznala kako ove životinje preživljavaju ispod ledenog pokrivača.

"One su hladnokrvna bića i njihova aktivnost, metabolizam, krvotok, rad srca i probava ovise o temperaturi", kazao je Damir, član športskog ribolovnog društva Ulovi i pusti. Kako on tvrdi, ribe radi toga miruju ili jako sporo plivaju da ne bi nepotrebno gubile energiju. Često se ispod leda nalaze u velikim jatima i čekaju toplije dane.

Po zimi je riblji metabolizam usporen i one će nastojati uzeti onu hranu koju najbolje mogu probaviti. "Uzimaju minimalno hrane u količini od 0,01 posto svoje mase tako da će pojesti nekog pužića, nešto što nađe u mulju", govori Damir. Dodaje da ribolovci koji ih hrane boilama moraju paziti da one ne sadrže puno proteina.

Kako je upozorio, niske temperature i led mogu nepovoljno djelovati na ribe ako se dugo vremena zadrži ledena površina jer može doći do manjka kisika u vodi. "Da bi im olakšali zimski period bitno je jezero držati protočnim, odnosno osigurati stalni dotok kisika", pojasnio je ovaj ribolovac.

Probleme im stvaraju vidre

Član ovog ribolovnog društva, Josip Janić kaže da jezero površine šest hektara te da se u njemu trenutno nalazi između pet i šest tona ribe. "Ima i velikih, kapitalnih primjeraka. Najveći koji se nalazi u jezeru je prema našim saznanjima težak oko 25 kg", otkrio je.

Kaže kako se na jezeru od travnja do listopada održavaju natjecanja u ribolovi, a po jednom se ulovi između jedne i 1,5 tone ribe. 

Po zimi članovi uređuju ribnjak, a imaju i dežurstva noću kako ne bi bilo ribokradica. Međutim, nedaće im stvaraju vidre, a ribari se nadaju da će uskoro ograditi ribnjak i riješiti se tog problema.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Ribnjak Ribe Led Hranidba Turnić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]