Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Luka Brižine
  • 28.08.2021. 09:45
  • Zadarska, Kaštel Sućurac

Otvorena Ribarska luka Brižine: Investicija vrijedna preko 44 milijuna kuna

Riječ je o multifunkcionalnoj luci, poboljšane infrastrukture i povećanog kapaciteta priveza brodova s ciljem postizanja povećanja kvalitete ulova na samom iskrcajnom mjestu i sljedivosti proizvoda ribarstva.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.546
  • 56
  • 0

Ribarska luka Brižine u Kaštel Sućurcu, investicija je vrijedna 44 milijuna kuna, pri čemu potpora iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo iznosi 37 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Svečano ju je otvorila jučer ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, nakon svečane sjednice Općine Poličnik, stoji u priopćenju ministarstva. 

U Zadarskoj je županiji ministrica posjetila tvrtku Marikomerc d.o.o., koja se bavi distribucijom, preradom te pakiranjem svježe i smrznute ribe, kao i tvrtku Mišlov d.o.o., čija je glavna djelatnost ulov male plave ribe, konkretno srdela i inćuna. 

Obje su firme korisnici mjera Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, posjeduju skladišne objekte u Poslovnoj zoni Grabi u Poličniku te ih krasi dugogodišnja obiteljska tradicija i ribarsko iskustvo stjecano generacijama predaka. Nakon obilaska vučković je sudjelovala na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Poličnik, koja se održala u Centru za edukaciju, poznatom i kao pčelarski centar, izrazivši vjeru u čitav niz novih kvalitetnih projekata na ovom području.

"Zadarska županija ima izuzetan poljoprivredni i ribarski potencijal što, između ostalog, dokazuje i podatak da je na ovom području kroz Europski fond za pomorstvo i ribarstvo ugovoreno 1029 projekata, a do sada je isplaćeno 433 milijuna kuna. Pritom smo osobito ponosni na projekte ulaganja u ribarske luke Gaženica i Vela Lamjana ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna", istaknula je te dodatno naglasila važnost ulaganja u ribarsku infrastrukturu prigodom otvorenja ribarske luke Brižine.

Smatra kako je ovo izniman infrastrukturni projekt kojim će se ribarima osigurati preduvjeti za razvoj njihove djelatnosti te nastavak sustavnog ulaganja u hrvatsko ribarstvo. "Veseli me reći kako je putem mjere ulaganja u ribarske luke i pristaništa putem Operativnog programa ugovoreno 359 milijuna kuna za 13 ribarskih luka na hrvatskoj obali, a od toga se čak 211 milijuna kuna odnosi na ulaganje u luke u Dalmaciji", izjavila je dodavši da je riječ je o najvećom ulaganju u ribarsku infrastrukturu i ribarstvo otkad postoji Republika Hrvatska.

Ribarska luka Brižine smještena je unutar luke otvorene za javni promet na rubnom zapadnom dijelu lučkog područja "Kaštelanski bazen C", u predjelu Brižine, kojim upravlja Lučka uprava Split. Riječ je o multifunkcionalnoj luci, poboljšane infrastrukture i povećanog kapaciteta priveza brodova s ciljem postizanja povećanja kvalitete ulova na samom iskrcajnom mjestu i sljedivosti proizvoda ribarstva. 

Između ostalog, investicija će osigurati unaprjeđenje opskrbe brodova energentima s racionalnijim korištenjem energije i smanjenjem emisije plinova u okoliš, prihvatom odbačenog ulova i njegovim zbrinjavanjem, sakupljanjem i zbrinjavanjem otpada te poboljšanjem higijenskih, radnih i sigurnosnih uvjeta ribara, kao i zaposlenih u ribarskoj luci.


Tagovi

Ribarska luka Brižine Investicija Ribolov Marija Vučković


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]