Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajalište tuna
  • 08.08.2018. 13:30

Predsjednica Kolinda na Gotovininu ribogojilištu: stvorio više od 100 radnih mjesta

'To je Hrvatska!' Objavila je na svom FB profilu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon posjete tvrtki Pelagos net farma generala Ante Gotovine

Foto: FB/Kolinda Grabar-Kitarović/WEB/Pelagos net farma
  • 1.973
  • 142
  • 1

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je na kninskoj tvrđavi odlikovala generala Antu Gotovinu, a na svom službenom facebook profilu pohvalila se i posjetom tvrtki generala Ante Gotovine Pelagos net farma.

"Posjetila sam uzgajalište tuna i tvrtku za preradu ribe u vlasništvu generala u mirovini Ante Gotovine i partnera Miše Mandića. Heroj u ratu, nakon dobivene pravne bitke i obrane dostojanstva Domovinskog rata i države, posvetio se gospodarstvu i stvaranju novih radnih mjesta te sada ima preko 100 zaposlenih. To je Hrvatska!", objavila je predsjednica. RH.

Nova ulaganja

Podsjetimo, tvrtka Pelagos net farma koju je umirovljeni general Ante Gotovina s prijateljem Milanom Mandićem osnovao 2013. godine, lani je udvostručila prihode na 51,6 milijuna kuna. Nakon plaćanja poreza od uzgoja tune, ostala mu je čista zarada od 6,9 milijuna kuna. Prošle godine prihodi su mu porasli za 106 posto, na 51,6 milijuna kuna, dok mu je dobit skočila za 34 posto, na 6,9 milijuna kuna. Za usporedbu, prve poslovne godine imao je samo sedam zaposlenih, promet od 247.907 kuna i dobit od 82 kune,

Gotovinina tvrtka, tvrde upućeni, ima značajne kreditne obaveze, veće od 28 milijuna kuna. Od toga je osam milijuna kuna dobio 2013. od Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) iz Programa za malo i srednje poduzetništvo. Tim novcem platio je državnu koncesiju za izlov tune, a oko 40 posto preostalog HBOR-ovog kredita uložio je u kupnju broda Pelagos 2 i opreme.

Kako je najavio, s ulaganjima nastavlja i u ovoj godini. U planu mu je kupnja novih kaveza, još jednog broda (trenutno ih ima dva) i novog uređaja za pojedinačno zamrzavanje ribe

Tvrtka generala Gotovine njegovog ortaka Mandića redovito se natječe i za sredstva iz Programa ruralnog razvoja. Lani je u Zadarsku županiju stiglo ukupno 18,5 milijuna kuna EU novca, od čega je 2,2 milijuna kuna dobila i tvrtka "Pelagos Net Farma". Najviše sredstava, očekivano,  sjelo je na račun Cromarisa.

Uspješni maslinar i uljar

Podsjećamo, Ante Gotovina, ali i supruga Dunja ne bilježe uspjehe samo kad je u pitanju riba. Naime, Dunjino i Antino ulje osvojilo je titulu vicešampiona na 1. Festivalu mladih maslinovih ulja u Maškovića hanu. U konkurenciji 36 natjecatelja s područja općine Pakoštane, ulje iz generalovog maslinika osvojilo je 99 od mogućih 100 bodova.

Znači, samo 0.5 posto manje od šampionskih 99,5 bodova Ante Vulina, vlasnika tvrtke za proizvodnju kruha, peciva i slastica "Kroštula", koji je već etablirani maslinar. “U masliniku primijenjujemo sve agrotehničke mjere, kako struka, traži”  povjerio nam je general Gotovina. Uvažava i savjete uspješnih poduzetnika maslinara među kojima i Radoslava Bobanovića, kao i spomenutog Ante Vulina.

"Mi smo prijatelji. Išli smo u isti razred u srednju Tehničku školu. Ante i Dunja  dobro se razvijaju i kao maslinari. Maslinik im je na dobroj lokaciji u Bužakovini, između nekadašnjeg Cluba Mediterane, danas Pine Bech i Crvene Luke. Zemlja crvenica puna minerala, teren ocjedit, vitar s mora i kopna, puno sunca. Oni će kao maslinari napredovati jer im je stalo da postignu što bolji kvalitet ulja", kaže Vulin.

Japanca darivao vlastitim uljem u kamenoj amfori

On je jedan od onih koji su, uz načelnika općine Pakoštane Milivoja Kurtova, prijatelje i rodbinu prije 16 godina pomagali Dunji u podizanju maslinika dok je general robijao kao zatočenik Haškog tribunala. Posadili su 55 stupi maslina, sorti Oblica, Leccino i Ascolana tenera, koje su sada na punom rodu. Lani su dale 900 kilograma zdravog ploda, berba je bila 15. kolovoza, prerada isti dan u uljari Nadin kod Željka Vrsaljka. Uz radman od 11 posto obitelj Gotovina je dobila 110 litara maslinovog ulja kojega su propisno spremili u odgovarajuće inoks posude, nakon mjesec dana pretočili. Učinili su sve da bi dobili ekstradjevičansko maslinovo ulje.

Koliko je general ponosan na svoje masline i ulje govori i detalj kad je svom poslovnom partneru iz Japana lani za Novu godinu poželio dati dar. Nije puno razmišljao: "Ma, darovat ću mu svoje ulje", rekao je s puno ponosa. U kamenu amforu ugradio bocu, napunio je svojim uljem i darovao Japancu, kojemu se, prepričava Vulin, originalan dar jako dopao.

Vulin govori da se general jako zanima o svemu u svezi maslina. "On hoće o svemu sve znati. Preferira tradicionalan način uzgoja, agrotehničke mjere, gnojidbu i zaštitu bez kemije. Jedini je problem što zbog obveza u poslu s ribom nema kad raditi u masliniku pa mu i dalje "ruku daju" oni koji imaju dokad i koji znaju s maslinama", rekao je Vulin u izjavi za Agroklub.


Fotoprilog


Tagovi

Kolinda Grabar Kitarović General Ante Gotovina Pelagos net Farma Tuna


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo