Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka katastrofa
  • 11.08.2017. 08:00

Presušila jezera Nuga i Kvrkulja pa pomrle ribe

Najstariji mještani ne pamte da je ikada razina jezera Nuga bilo tako niska. Nivo jezera Kvrkulja je sa šest, pao na jedan metar.

Foto: Bigstockphoto/XEG
  • 1.990
  • 96
  • 0

Dugotrajna suša odnosi žrtve i u podvodnom svijetu.

Mještani i ribolovci iz Drinovaca upozoravaju na ekološku katastrofu koja se dogodila u jezeru Nuga.

Nakon dužeg sušnog razdoblja, ali i zbog HE Peć Mlini, navode grudeonline, jezero Nuga je gotovo potpuno presušilo, a samim time se dogodio i pomor ribe.

Ne pamte ovako nisku razinu rijeke

"Ovo je prirodna katastrofa već zadnjih 5-6 godina, a nitko ništa ne poduzima i ne odgovara za to. Bilo bi u redu da se ovo objavi, a nas jedno 50 ribolovaca spašava sto se spasiti da", kazao je jedan ribolovac.

Najstariji mještani ne pamte da je ikada razina rijeke bila ovako mala. Također, u koritu jezera se pojavilo preko 100 ponora. Pretpostavlja se da se u jezeru i koritu rijeke nalazilo preko 50 tona ribe.

Premjestili ribu, ali ni to nije rješenje

Ribolovci i mještani su jedan dio premjestili u tok Matice iznad jezera, ali kažu kako je i Matica ugrožena jer iz Runovića dolazi premalo vode, a ako se ovako nastavi, za par dana će se dogoditi najveća ekološka katastrofa u Hercegovini.

Na jezeru Kvrkulja prekomjerno crpe vodu

Usljed dugotrajne suše, niskog vodostaja i nedostatka kiseonika došlo je do velikog pomora ribe u jezeru Kvrkulja, koje se nalazi u blizini mjesta Vrnograč, na području općine Velika Kladuša, navode nezavisne. Mještani kažu da se na površini vode može primijetiti kako pluta na desetine primjeraka uginule ribe, a nivo jezera, koji u normalnim okolnostima iznosi pet ili šest metara, sada je tek nešto viši od jednog metra.

Prema riječima Šerifa Hušidića, procjene su da se u jezeru nalazi oko dvije tone amora, šarana i štuke, a mještani su započeli vađenje ribe kako bi je premjestili u nekoliko susjednih jezera i tako spasili od uginuća. Hušidić ističe kako je drastičnom smanjenju vodostaja, sem dugotrajnog nedostatka padavina, doprinijelo prekomjerno crpljenje vode iz jezera kojom se zalijevaju obližnji usjevi.

Na Kvrkulji izletište i zaštićeni rezervat divljih pataka

Inače, mještani su u proteklih nekoliko godina na obalama jezera Kvrkulja izgradili izletište, u koje su investirali preko trideset hiljada maraka, a u nekoliko navrata vršili su poribljavanje pomenutim vrstama ribe. Jezero se prostire na površini od oko 15 dunuma, zaštićeni je rezervat i stanište velikog broja divljih pataka.

Osim ovih pomora ribe, u medijima se pojavila informacija i o pomoru ribe u rijeci Ukrini, kod Dervente.

Foto: Bigstockphoto/XEG


Tagovi

Jezero Nuga Pomor ribe Ekološka katastrofa Matica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]