Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvoreno pismo
  • 19.07.2018. 14:20

Prof. Josip Faričić: Ribolov tramatom potpuno zabraniti!

Predlažem da se ribolov tramatom (ludrom i fržatom) normativnim aktima potpuno zabrani, a da se do isteka ovogodišnje sezone hitno uvede moratorij za one koji su stekli povlasticu za taj ribolov, predlaže prof. Faričić u otvorenom pismu Ministarstvu poljoprivrede i Zadarskoj županiji

Foto: Bigstockphoto/Mrak Hr
  • 4.550
  • 268
  • 0

Ogorčen zbog posljedica koje izaziva ribolov tehnikom tramata, narodski zvanom “lov ribe  izluđivanjem” prof. dr. sci. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru, uputio je otvoreno pismo Ministarstvu poljoprivrede Upravi ribarstva te Zadarskoj županiji, Upravnom odjelu za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj, pod naslovom: Ogorčenje, prigovor i prijedlog vezan uz ribolov tramatom (ludrom, a rjeđe i fržatom).

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani,

s obzirom na to da nisam jedini koji je već više puta upozoravao na pogubnost mnogih nečasnih radnji pojedinih sudionika u morskom ribolovu na hrvatskom dijelu Jadrana, odlučio sam Ministarstvu poljoprivrede i Zadarskoj županiji uputiti ovo otvoreno pismo:

Kao osobi koja je podrijetlom s otoka, sudioniku u rekreacijskom ribolovu i znanstveniku koji se bavi hrvatskim obalnim i otočnim prostorom posebno mi je stalo da se dragocjeni resursi Jadranskog mora koriste na održiv način, jedini prihvatljiv da bi se zaštitili morski ekosustavi i da bi se riblji fond sačuvao i za buduće generacije. Ribarstvo nije samo jedna od gospodarskih djelatnosti već i način života gotovo svih otočana i stanovnika velikog dijela kopnenoga obalnog prostora. Ponosni smo nositelji višestoljetne maritimne kulture koja je bitna sastavnica našega identiteta. Međutim, među nama ima i onih koji su se narugali toj tradiciji, ali i budućnosti koja je preda nama.

Prof. dr. sci. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru (arhiva Zadarskog lista)

Neki se od takvih ne srame na društvenim mrežama dijeliti svoje video snimke i fotografije na kojima je očigledno da je riječ o rezultatima nedopuštenih radnji. Bez većega su odjeka objavljeni i novinski tekstovi poput onih objavljenih ovdje i na mrežnoj stranici.

Nažalost, svjedoci smo toga na moru vlada potpuni kaos, obilježen izlovljavanjem ribljeg fonda pa i uništavanjem cijelih staništa u kojemu sudjeluju pojedini nečasni profesionalni ribari, a i neki vlasnici povlastica za mali obalni ribolov te oni s ili bez dozvola za sportski i za rekreacijski ribolov. Kod onih koji su podivljali te bez obraza i bez obzira uništavaju riblji fond duljine mreža i parangala, jačine svjetla itd. ne premašuju za nekih 10% normativnim aktima predviđene mjere, već se radi o višestruko većim prekoračenjima. Isto tako, pojedine vrste ribolova, poput povlačenja koće ili migavice odvija se redovito i na lokacijama koje za te vrste ribolova nisu dopuštene (u uskim otočnim kanalima, neposredno uz obalu itd.). S jedne strane, neke je ribare zahvatila pomama za što većom zaradom i ne biraju sredstva kako do toga doći, s druge strane nedovoljno je učinkovit nadzor, a s treće strane očigledna je nemoć uglavnom vrlo starih stanovnika otočnoga prostora.

Nasuprot tome, pohvalni su odgovornost i briga mnogih ribara koji optimalno koriste svoja znanja te svoje tehnike i alate i ne sudjeluju u tim nečasnim radnjama koje bi se mogle nazvati ihtiocidom!

Ne ulazeći u sve vrste ribolova u kojima se postupa nezakonito i za riblji fond potpuno devastirajuće, slobodan sam prigovoriti, a ujedno i uputiti prijedlog u vezi ribolova tramatom (posebno ludrom) koji je opisan u čl. 23 Pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova na moru mrežama stajaćicama, klopkastim, udičarskim i probodnim ribolovnim alatima te posebnim načinima ribolova, NN 84/2015. Pri tome se normativni opis i praksa posve razlikuju. Teoretski je ribolov ludrom selektivan, ali zapravo to nije tako. Koriste se okićeni i neokićeni konopi čija duljina višestruko nadilazi duljinu predviđenu stavkom 3 toga članka, a isto je i s vrstama mreža. Rezultat su opustošeni dijelovi akvatorija, a sve to nije uvijek lako utvrditi jer se često lovina koja nije konzumne veličine ili se ne uspije plasirati po očekivanim cijenama jednostavno uklanja bacanjem (kada je već uginula) u more.

Postoji i jedna specifičnost i geografska nelogičnost, a to je da je ribolov ludrom istim pravilnikom u čl. 24 dopušten samo u lovištima ribolovnih zona B, E, F i G pri čemu se većina lovišta nalaze u ribolovnim zonama B, E i F koje su u Zadarskoj županiji. Osim unutar izrijekom definiranih lokacija u tim zonama, ludranti bez imalo obzira ribu love i na svim drugim njima pogodnim lokacijama u tim zonama, ne sustežući se ulaziti svojim ribarskim alatima niti u uvale-lučice obalnih i otočnih naselja.

Otočani s negodovanjem, a u nemoći nerijetko s gorčinom i sa suzama u očima, svaki dan gledaju koje sve pozicije zahvaćaju i na njima istrebljuju ribu "ribari“ koji love ludrom. Nakon njihovih pohoda više nije moguće uloviti ribu niti za ručak u prosječno jednočlanim ili dvočlanim staračkim kućanstvima. Umnogome je prijeđena svaka moguća mjera: ne poštuju se ili se izigravaju zakoni i drugi normativni akti kao i višestoljetna nepisana pravila, ne primjenjuju se makar minimalna znanja o morskoj biologiji i zbiva se sve drugo što upućuje na stanje potpune društvene neodgovornosti i ekološke nesvijesti.

Smatram posve licemjernima zajedljive nadzore mjerodavnih tijela nad onim ribolovcima koji su na parangalu imali 10 udica više od dopuštenoga broja ili su postali počinitelji prekršaja jer su utopili 5 tunja samica (nedopuštenih u sportskom i rekreacijskom ribolovu!), a želeći uživati u svom ulovu nisu škarama odrezali jednu repnu peraju ribi ili nisu prepolovili glavu lignji, dok se istodobno nezakonitim ribolovom lovi više stotina pa i tona ribe, taj ulov se uopće ili se samo djelomično registrira, a za to nitko ne snosi nikakve sankcije.

O pogubnosti ludra ne svjedoče samo otočani već i nekadašnji izravni sudionici toga ribolova. Posebno je dojmljivo jedno takvo svjedočenje. Predlažem stoga da se ribolov tramatom (ludrom i fržatom) normativnim aktima potpuno zabrani, a da se do isteka ovogodišnje sezone hitno uvede moratorij za one koji su stekli povlasticu za taj ribolov.

Ujedno pozivam sve nas koji na bilo koji način sudjelujemo u ribolovu da poštujemo norme, da brinemo o obalnom i morskom okolišu te da vodimo računa o našoj djeci i unucima. Učinimo svi zajedno dodatne napore da naše Jadransko more ostane ne samo lijepo i čisto već i bogato životom! U protivnom, svojim grijesima i propustima naš će naraštaj posve zakazati. Sebi i svojim potomcima uništit ćemo ono što nismo sami stvorili već smo naslijedili od prirode i naših predaka.

Josip Faričić, Zadar"


Tagovi

Prof. Josip Faričić Otvoreno pismo Tramata Ministarstvo poljoprivrede Zadarska županija


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."