Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pastrve
  • 01.04.2021. 09:00
  • Požeško-slavonska, Turnić

Prvi uzgajivači pastrve u Slavoniji ove godine zbog korone smanjili proizvodnju

U "normalnim" godinama, navodi Matej Odvorčić, proizvedu od dvije do tri tone ribe, a lani su zbog cjelokupne situacije s koronom imali oko tonu i pol. Sada se nadaju da će za Uskrs prodaja ići dobro.

Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
  • 1.741
  • 321
  • 0

Prvi uzgajivači pastrve u Slavoniji te jedni od rijetkih uzgajivača u Hrvatskoj, obitelj Odvorčić iz Turnića u okolici Požege, zbog pandemije koronavirusa i mjera koje je ona donijela, primoreni su smanjiti ovogodišnju proizvodnju. 

Prošla godina, kaže Matej Odvorčić, nije prošla baš dobro i štete su dosta velike. "Privatna okupljanja bila su ograničena, a puno obitelji koji rade vani za vrijeme blagdana nisu se vraćale u zemlju. Smanjili smo kapacitet uzgoja, pa što smo i planirali prodati nismo uspjeli“, pojašnjava za Poljoprivrednu televiziju.

Zahvalna za uzgoj

Odvorčići su stvorili odlične uvjete za rast pastrva. U nekoliko bazena tako se može pronaći uglavnom kalifornijska, ali i potočna. Takozvanu porcijašicu od 25-30 dekagrama dobiju kroz godinu dana, jer riba boravi u vodi od 12 °C gdje je i najaktivnija, najbolje jede, a samim time i najbrže napreduje. 

Iako je zahvalna za uzgoj, kod zbrajanja zarade valja uzeti u obzir i sve što se mora uložiti tijekom jedne sezone, a samo kilogram hrane košta oko 15 kuna. 

U "normalnim" godinama, navodi sugovornik, proizvedu od dvije do tri tone ribe, a lani su zbog cjelokupne situacije s koronom imali oko tonu i pol. Proizvodnja im se sada bazira na potrebama njihovog restorana, a višak prodaju na malo, uglavnom poznanicima i stalnim kupcima. 

"Ljudi će uzeti manje ako im ne dolazi rodbina ili djeca, samo za svoje potrebe. Ipak, nadamo se da ćemo za Uskrs, ako ne budu neka ograničenja, uspjeti prodati“, zaključuje. 

Najkvalitetnija slatkovodna riba

Inače, pastrva je jedna od najkvalitetnijih slatkovodnih riba koje se mogu naći na našem području. Bogata je proteinima, sadrži malo masti i kolesterola, a omega-3 masnih kiselina ima više od tune i lososa. Također, svježa poput one obitelji Odvorčić, izvrstan je izvor kalija i selena, važnih za imunitet, te krvožilni, mišićni i živčani sustav.  

Prema zadnjim europskim i hrvatskim statistikama raste prosječna potrošnja ribe po glavi stanovnika, no paralelno s njom povećava se uvoz. 

Više o uzgoju pastrve obitelji Odvorčić pogledajte u videu:


Tagovi

Matej Odvorčić Uzgoj pastrve Koronavirus Proizvodnja ribe Prodaja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.