Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita igluna
  • 18.11.2016. 16:30

Ribari traže kvotu od 160 tona igluna

Nakon najave uvodi se kvota na ulov igluna! Ribari se složno protive uvođenju kvota jer smatraju kako će time biti diskriminirani.

  • 805
  • 74
  • 0

Hrvatski ribari s pesimizmom iščekuju vijest sa 20. Specijalnog zasjedanja Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) koja se ovih dana održava u Vilamouri u Portugalu.

Uoči samog zasjedanja Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) je pozvala 48 ribarskih nacija da zaustave prelov mediteranske sabljarke (igluna) koji traje već desetljećima.

Na dnevnom redu ICCAT-ovog zasjedanja je i prijedlog mjera za zaštitu igluna, odnosno uvođenje kvota zbog čega su javnim pismom reagirali članovi Ribarske zadruge Komiža i Udruge ribara Parangal (u osnivanju).

Protive se uvođenju kvota

Ribari se složno protive uvođenju kvota jer smatraju kako će njihovim uvođenjem hrvatski ribari biti diskriminirani. Hrvatska ima samo 10 tona službeno prikazanog ulova u 2015. godina što bi se vrlo vjerojatno uzelo kao referentna točka kod određivanja mjera. Mala količina je odraz niza nepovoljnih okolnosti, koji su navedene u pismu kojeg potpisuje predsjednik Ribarske zadruge Komiža Vinko Mardešić. Među glavnima jest protivljenje EU da Hrvatska primijeni ZERP na Jadranu za sve zemlje članice Unije kao i nacionalni propisi kojima su ulovni kapaciteti po plovilu smanjeni u odnosu na druge zemlje.

Predlažu produljenje lovostaja

Zbog toga što se ZERP ne odnosi na zemlje članice EU, hrvatski ribari nisu mogli obavljati ribolov plutajućim parangalima zbog sukoba alata uslijed nazočnosti talijanskih koćarica. Propisima je broj udica za taj alat ograničen na svega 500 po plovilu, dok su sve druge države članice EU imale pravo koristiti 3.500, a sada 2.800 udica parangala po plovilu. Također, hrvatska ribolovna flota orijentirana je samo na Jadranu, dok flote većine drugih članica izlaze na Sredozemno more i Atlantski ocean.

Domaći ribari protive se uvođenju kvota te predlažu produljenje lovostaja, smanjenje ukupnog broja dopuštenih udica po ribarskom plovilu, odnosno ukupne dopuštene dužine parangala te propisivanje minimalne veličine udica. U slučaju da ovi prijedlozi ne budu prihvaćeni, naši ribari traže minimalnu kvotu od 160 tona.

Strože mjere za zaštitu fonda

Uz to predlažu se strože mjere za zaštitu ribolovnog fonda u Jadranskom moru: produljenje lovostaja sa sadašnjih tri na devet mjeseci od 20. rujna do 20. lipnja, propisivanjem maksimalnog broja udica po plovilu sa sadašnjih 2.800 na 800, kao i propisivanje minimalne dužine udice na sedam centimetara.

Unatoč pozitivnom pristupu prema zaštiti mora, kao i objektivnim činjenicama zbog kojih su naši ribari diskriminirani u odnosu na konkurenciju, u sektoru ne očekuju pozitivne vijesti iz Portugala.


Tagovi

Ribarstvo Iglu ICCAT Vinko Mardešić


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]