Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mala plava riba
  • 11.02.2020. 08:50
  • Strasbourg, Francuska

Ruža Tomašić uspjela, Europska komisija odustaje od ograničenja ulova male plave ribe

Odluka znači opstanak hrvatskih ribara jer se ribarska industrija sastoji od 80 posto izlova male plave ribe. Ovom odlukom sačuvat će se 10.000 radnih mjesta, rekla je hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić.

Foto: multimedia.europarl.europa.eu
  • 1.205
  • 121
  • 0

"Pobjeda! Europska komisija odustala je od štetnih kvota koje bi uništile hrvatsko ribarstvo!", napisala je hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić na svom profilu.

Naime, Europska komisija odustala je od planiranog ograničenja ulova male plave ribe u Jadranskom moru. Ideja je, podsjećamo, bila ograničiti ulov na 50.000 tona ribe na jadranskom području, dok samo Hrvatska lovi 60.000 tona.  

"Odluka znači opastanak hrvatskih ribara jer se ribarska industrija sastoji od 80 posto izlova male plave ribe. Ovom odlukom sačuvat će se 10.000 radnih mjesta", rekla je R. Tomašić za dnevnik.hr

Hrvatska eurozastupnica uvođenju kvota usprotivila se i u prošlom sazivu Europskog parlamenta, a i u utrku za novi mandat ušla je sa željom da plan ne prođe. Sada kad joj je to uspjelo, današnja zamjenica koordinatora Odbora za poljoprivredu (AGRI), najavila je da s 30. lipnja 2021. napušta EP. Umjesto nje, u parlament ulazi Ladislav Ilčić. 

Ruža Tomašić imenovana zamjenicom koordinatora Odbora za poljoprivredu (AGRI)

Međutim, dotad, očito je po njezinim objavama, itekako će biti aktivna. Naime, protekli se mjesec usprotivila prijedlogu Europske komisije. 

"Prijedlog Europske komisije za Zajedničku poljoprivrednu politiku iza 2020. predviđa prekratko prijelazno razdoblje za izradu i primjenu novih strateških planova. Komisija očekuje da države članice počnu provoditi nove planove od 1. siječnja 2021., što bi značilo da svi provedbeni akti moraju biti donijeti tijekom prve polovice 2020. Budući da to nije realno, a kako bi osigurala kontinuitet u dodjeli potpora europskim poljoprivrednicima i financiranju ruralnog razvoja, Komisija uvodi prijelazno razdoblje tijekom 2021.

Smatram da je to prekratak rok za pripremu i odobrenje strateških planova te prilagodbu Agencija za plaćanje za provedbu nove regulative. Od Komisije sam tražila da prijelazno razdoblje bude produženo i na 2022., što nacionalnim i europskim institucijama te samim poljoprivrednicima daje više vremena za prilagodbu", navela je na svom profilu. .

Ruža Tomašić sastala se i s povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim. Razgovarali su o problemima koji muče hrvatsku poljoprivredu, a on joj je obećao uskoro biti gost u Hrvatskoj i prenijeti nam poljska iskustva.


Tagovi

Kvota Mala plava riba Ruža Tomašić Europski parlament


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]