Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarstvo
  • 09.02.2023. 12:00

Stigli novi podaci: Bilježimo rekordnu potrošnju ribe po glavi stanovnika

Objavljeno je novo istraživanje o potrošnji proizvoda ribarstva i akvakulture u Hrvatskoj za 2020. i 2021. godinu. Evo što kažu brojke.

Foto: Ivana Barišić
  • 1.656
  • 103
  • 0

"Unatoč padu dostupne ponude u 2020. u odnosu na 2019., u 2021. godini ponuda proizvoda ribarstva i akvakulture raste te je s 88,8 tisuća tona za gotovo 13,7 posto viša u odnosu na 2020. i za gotovo 20 posto viša u odnosu na ponudu u 2018. godini", rezultati su istraživanja kojeg je provelo Ministarstvo poljoprivrede.

Kada je riječ o 2020. godini u njemu stoji da je ponuda iznosila više od 78 tisuća tona i u odnosu na 2018. ipak bila veća za 5,8 posto.

"Potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture po glavi stanovnika (per capita) u Hrvatskoj je iznosila u 2020. godini 19,30 kg per capita, a u 2021. godini 22,90 kg", navode. To je najveća potrošnja zabilježena do sada.

Također, iz Ministarstva kažu da ovi podaci predstavljaju zaista značajno povećanje, osobito u odnosu na 2018. godinu kada je potrošnja iznosila 18,06 kg per capita.

Turisti pojeli preko tri tisuće tona

"Kako bi se izračunala potrošnja po glavi stanovnika, izračunata je dostupna ponuda proizvoda koja je podijeljena s brojem stanovnika, uzimajući u obzir sve dostupne podatke, preciznu destinaciju proizvoda i potrošnju od strane stranih turista", pojasnili su.

Imajući u vidu značajan broj godišnjih posjetitelja procijenjena je potrošnja stranih turista za navedene godine te je ista oduzeta od ukupne dostupne neto ponude i nije uzeta u obzir prilikom izračuna potrošnje proizvoda ribarstva hrvatskog stanovništva.  

Za 2020. godinu proizlazi da je ukupna potrošnja turista iznosila 1.804.332,26 što je znatno manje nego ranijih godina, no već 2021. godini bilježimo rast i 3.580.299,91 kg. Također, u istraživanju stoji da oni preferiraju glavonošce i filete.

Hrvati slabo jedu, ali i love slatkovodnu ribu?

U pogledu vidljive potrošnje vrsta ili grupa organizama u RH najveće količine odlaze na morske organizme, prvenstveno na pelagične vrste (plavu ribu), glavonošce (lignje, sipe, hobotnice), demerzalne ili pridnene vrste, poput oslića, bakalara, plosnatica i drugih te ostalih vrsta morske (uzobalne, bijele) ribe (lubin, komarča i dr.), dok slatkovodna zauzima nisko mjesto u ukupnoj dostupnosti i potrošnji.

Prema objavljenim podacima, najviše ribiča imamo na područjima Drava, Dunav i Sava. Ukupan ulov u 2020. iznosio je 502,26 tone, a najviše se ulovi šarana, babuške i deverike. Brojke su slične ranijoj, 2019. godini, kada je zabilježeno 525,62 tone ulova. U 2021. vidljiv je pad ulova i to za 28 posto.

Poskupljenje ribolovnih dozvola razljutilo ribiče

"Cilj ovog istraživanja je utvrđivanje dostupnosti proizvoda ribarstva i akvakulture i potrošnje po glavi stanovnika, a podaci govore o trendu rasta", dodaju iz Ministarstva.

Također ističu da je tijekom 2020. godine porastao ulaz sirovine u prerađivačke objekte radi veće potražnje za konzerviranim proizvodima kao izravna posljedica provođenja mjera uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19 i djelomičnog zatvaranja HOREC-a sektora.  

Cjelokupnu analizu pronađite u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Ribarstvo Potrošnja ribe Ulov Slatkovodna riba Morska riba Turisti Istraživanje Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić