Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 26.07.2022. 16:30

Što donosi Nacionalni plan razvoja akvakulture?

Ukupna godišnja proizvodnja u akvakulturi u 2020. godini iznosila je oko 21.770 tona, a cilj je do 2027. godine povećati ju za 30 posto.

Foto: Depositphotos/branex
  • 1.689
  • 30
  • 0

Nacionalni plan razvoja akvakulture za razdoblje od 2022. do 2027. godine (NPRA) pušten je u javno savjetovanje.

Riječ je o srednjoročnom aktu strateškog planiranja, čija je izrada značajna prvenstveno u pogledu planiranja razvoja i pozicioniranja djelatnosti akvakulture u Republici Hrvatskoj, ali posljedično i u kontekstu daljnjeg održivog razvoja EU akvakulture.

NPRA stavlja težište na četiri posebna cilja: povećanje proizvodnosti i otpornosti proizvodnje u akvakulturi na klimatske promjene, jačanje konkurentnosti sektora akvakulture, time doprinijeti obnovi gospodarstva te unaprjeđenju uvjeta života u ruralnim i obalnim područjima i poticanje inovacija.

Najznačajnije vrste riba u morskom uzgoju su lubin (Dicentrarchus labrax), komarča (Sparus aurata) i atlantska plavoperajna tuna (Tunnus thynnus), dok su kod školjkaša zastupljene vrste dagnja (Mytilus galoprovincialis) i kamenica (Ostrea edulis).

Uzgoj slatkovodnih vrsta riba uključuje uzgoj toplovodnih (ciprinidnih, šaranskih) i hladnovodnih (salmonidnih, pastrvskih) vrsta, pri čemu su šaran (Cyprinus carpio) i kalifornijska pastrva (Oncorhynchus mykiss) najznačajnije vrste. Međutim, u posljednjih pet godina bilježi se pad proizvodnje u slatkovodnoj akvakulturi.

Razvoj hrvatske akvakulture

Kako kažu iz Ministarstva poljoprivrede, njegova provedba će, osim omogućavanja razvoja hrvatske akvakulture, pridonijeti razvoju RH, uključujući cjelovit teritorijalni razvoj ruralnih i obalnih područja, doprinos gospodarskih ulaganja modernizaciji lokalnog gospodarstva, unaprjeđenje koordinacije i komplementarnosti između intervencija u ruralnim i obalnim područjima, te brži prijelaz na pametno i zeleno ruralno gospodarstvo.

Ukupna godišnja proizvodnja u akvakulturi u 2020. godini iznosila je oko 21.770 tona, te je cilj do 2027. godine doseći ukupnu godišnju proizvodnju od oko 28.300 tona (povećanje za 30%), stoji u Planu.

Cilj je povećati godišnju vrijednost primarne proizvodnje za 20%, sa oko 1 milijardu kn u 2020. godini na oko 1,2 milijarde kn u 2027. godini.

Alokacija i raspoloživost financijskih sredstava za provedbu pojedinih mjera, izvori financiranja i planirana sredstva po godinama detaljnije će biti prikazani u provedbenim akcijskim planovima.

Akcijski planovi 

Tijekom razdoblja provedbe NPRA bit će izrađena dva, koja će sadržavati razrađene mjere, izvore financiranja i planirana financijska sredstva: Akcijski plan za razvoj akvakulture za razdoblje od 2022. do 2024. te za razdoblje od 2025. do 2027.

U prvom trogodišnjem razdoblju provedbe NPRA planirana su sredstva u Državnom proračunu i to za ovu godinu 20 milijuna kuna, u idućoj 65.258.149 te isti taj iznos u 2024. godini.

Osim Državnog proračuna dodijeljivat će se sredstva i iz Europskog fonda za pomorstvo (EFPRA) kao i u komplementarnosti s drugim europskim fondovima ukoliko to bude moguće ovisno o ishodu procesa programiranja nove financijske perspektive Europske unije, te iz dostupnih financijskih instrumenata.

Više informacija pronađite ovdje ili u dokumentu ispod teksta.

Savjetovanje je otvoreno do 6. kolovoza 2022., napominju iz Ministarstva poljoprivrede.


Dokumenti


Tagovi

Javno savjetovanje Razvoj akvakulture NPRA Ribarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰