Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarski logistički centar
  • 01.12.2015. 17:35

Traži se koncesionar ribarske luke u Gaženici

U Lučkoj upravi očekuju da se na natječaj jave neke snažnije ribarske zadruge ili tvrtke koje će biti spremne u dvije predviđene kasete, izgraditi potrebne sadržaje od hladnjače, preko otkupne stanice do raznih prodavaonica i srevisa (koji mogu ići u potkoncesiju) te organizirati cijeli posao.

  • 114
  • 8
  • 0

Lučka uprava Zadar objavila je natječaj za budućeg koncesionara ribarske luke na području Gaženice, uz samu trajektnu luku.

U koncesiju ide 11.891 metara četvornih na rok od 15 godina. U budućem ribarskom logističkom centru, koncesionar će biti ovlašten za organiziranje prihvata, čuvanja i skladištenja ulovljene ribe i morskih organizama, odnosno njihovih proizvoda. U praksi to znači da bi koncesionar trebao izgraditi hladnjaču, a osim toga organizirati prihvat i čuvanje ribarskih brodova, kao i ribarskih alata, zatim se tu predviđa i mogućnost prodaje opreme za ribarstvo te razni servisi.

Javne ponude 25. ožujka

Morski dio akvatorija uz ribarsku luku nije u koncesiji, kao ni operativna obala i zaobalni dio u širini od 10 metara, jer je to pomorsko dobro kojim upravlja Lučka uprava Zadar.

Ponuđači kao minimalni godišnji fiksni iznos moraju ponuditi 10 kuna po četvornom metru, dakle 118.910 kuna, a uz to, koncesionar će trebati plaćati 3,5% od ostvarenog godišnjeg prihoda. Prednost pri odabiru koncesionara imat će ponuđač koji ponudi više za fiksni dio i veća ukupna ulaganja, a ozbiljnost ponude se potvrđuje garancijom od 50 tisuća kuna. Javno otvaranje ponuda predviđeno je za 25. ožujka naredne godine.

Snažnije ribarske zadruge ili tvrtke?

Na ovaj način je Lučka uprava Zadar prekinula već skoro dvogodišnje nedefinirano stanje oko načina stavljanja ribarske luke u funkciju. U Lučkoj upravi očekuju da se na natječaj jave neke snažnije ribarske zadruge ili tvrtke koje će biti spremne u dvije predviđene kasete, izgraditi potrebne sadržaje od hladnjače, preko otkupne stanice do raznih prodavaonica i srevisa (koji mogu ići u potkoncesiju) te organizirati cijeli posao.

Zadru je prijeko potrebna adekvatna ribarska infrastruktura koja ima sigurne korisnike. Među njima je vodeća hrvatska ribarska zadruga Omega 3 iz Kali i najveći hrvatski proizvođač ribe iz uzgoja Cromaris. Cromaris ima svoja uzgajališta orade i brancina na južnoj strani otoka Pašmana, a u Gaženici ima već svoje pogone za obradu ribe.


Tagovi

Lučka uprava Zadar Gaženica Koncesija Hladnjača Ribarski brodovi Omega 3 Kali Ribarska infrastruktura


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.