Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uprava ribarstva
  • 26.04.2018. 09:00

Tuna koju ne prati odgovarajući BCD dokument ne smije biti na tržištu

Provjerite što kaže Pravilnikom o ribolovnim mogućnostima i kriterijima raspodjele državne kvote i trajne individualne kvote u 2018. godini za ribolov plavoperajne tune.

Foto: Bigstockphoto/holbox
  • 341
  • 11
  • 0

Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede upozorava da je Pravilnikom o ribolovnim mogućnostima i kriterijima raspodjele državne kvote i trajne individualne kvote u 2018. godini za ribolov plavoperajne tune (Thunnus thynnus) (NN 8/2018), člankom 8. omogućeno zadržavanje, iskrcaj i stavljanje na tržište plavoperajne tune ulovljene kao prilov tijekom ribolova okružujućom mrežom plivaricom srdelarom.

Istim člankom, dodaju, propisana je minimalna veličina tune u prilovu od 30 kg ili 115cm, te preduvjet da masa tune u prilovu ne smije prelaziti 5% mase ukupnog ulova. Na plovila koja ostvare prilov tune primjenjuju se postojeće odredbe o iskrcaju, prekcaju, prometu i uzorkovanju iz Pravilnika o ulovu, uzgoju i prometu plavoperajne tune (Thunnus thynnus) (Narodne novine broj 4/17. i 15/17.) i odredbe Pravilnika o Programu dokumentacije koja prati plavoperajnu tunu (Thunnus thynnus), igluna (Xiphias gladius) i velikooku tunu (Thunnus obesus) na tržištu (Narodne novine, br. 13/15.). Drugim riječima, tunu je dopušteno iskrcati jedino u lukama odobrenim od Ministarstva za iskrcaj tune navedenim u članku 24. Pravilnika o ulovu, uzgoju i prometu plavoperajne tune (Thunnus thynnus) (Narodne novine broj 4/17. i 15/17.) i uz uvjete iz članka 25. istog pravilnika.

"Molimo sve vlasnike plovila koja ostvare prilov tune sukladno važećim odredbama, da nakon iskrcaja kontaktiraju Ribarski monitoring centar (01 6443 188 ili rmc@mps.hr) kako bi dobili upute vezane uz kreiranje e-BCD dokumenta koji mora pratiti tunu na tržištu. Napominjemo da tuna koju ne prati odgovarajući BCD dokument ne smije biti na tržištu", zaključuje se na stranici Uprave ribarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Plavoperajna tuna Iglun Velikooka tuna Uprava za ribarstvo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]