Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BIG OM 2019
  • 04.09.2019. 12:00
  • Primorsko-goranska, Omišalj

Tune ima! Na natjecanju BIG OM 2019 slavili Slovenci, ali ni drugi nisu ostali praznih ruku

Sudjelovati na prestižnom natjecanju kao što je BIG OM 2019 nije mala stvar. Ovo je 14. BIG OM s najviše sudionika do sada - čak 28 ekipa! U fokusu je sport, ali ne fali niti dobre zabave.

Foto: BIG OM
  • 2.293
  • 170
  • 0

Omišaljski 14. BIG OM, međunarodni kup u big game fishingu, u jakoj konkurenciji pripao je izvrsnoj slovenskoj ekipi Barracuda pod vodstvom kapetana Bojana Cestara i u sastavu: Blaž Legiša, Pino Bačić i Tomislav Jukić.

"U konačnom poretku slovenska posada osvojila je 1.521 bod. Bodove su im donijele dvije ulovljene tune teške 82 i 66 kg te dvije puštene (po principu catch and release). S obzirom na iskustvo, znanje i vještinu koju su pokazali na domaćim i stranim natjecanjima, od ekipe Barracuda očekuje se zapažen rezultat i na sljedećem svjetskom big game fishing prvenstvu u Kostariki gdje su se direktno plasirali zahvaljujući pobjedi na BIG OM-u", doznajemo od organizatora.

Na Kvarneru se mogu naći najljepši primjerci tune

Sudjelovati na prestižnom natjecanju kao što je BIG OM 2019 nije mala stvar. Ovo je 14. BIG OM s najviše sudionika do sada - čak 28 ekipa! Predsjednik Organizacijskog odbora BIG OM-a Tomo Sparožić podijelio je s nama svoje dugogodišnje iskustvo iz čega smo saznali da se na Kvarneru mogu naći najljepši primjerci tune.

Povratak tune na sjeverni Jadran dokazuje srpanjski ulov jedinke od 75,5 kg

"Počeli smo s organiziranim lovom prije 14 godina i prve 3 godine nitko nije ulovio tunu, nitko ju nije niti znao uloviti, a danas se dogodi da bude po 30 ugriza na takmičenju! Ideja je nastala davno, nakon što sam jednu noć u mraku sasvim sam ulovio tunu od 300 kg. Mi smo jedni od prvih na Jadranu koji su time počeli baviti, a na Kvarneru ima velikih, zaista lijepih primjeraka ribe tako da je to divota. Postali smo stručnjaci u lovu na tunu, razvio se pravi turistički brend, ali ne bi to uspjeli bez pomoći partnera i raznih sponzora kojima se ovim putem želim zahvaliti. Manifestacija raste i sve je popularnija. Nama je bio cilj popularizacija sporta i da se uključi što više mladih te nam je izuzetno drago da smo u tome uspjeli. Imamo veliki broj mladih koji su naučili jako puno, a sve je veći i broj stranaca. Interes je ogroman i sudionici ne skrivaju zadovoljstvo", istaknuo je Tomo Sparožić.

Nedavni ulov tune od 127 kg bila je izvrsna najava BIG OM-a

Međunarodni lov na tunu u Omišlju i ove godine pružio je nezaboravnu zabavu na moru, dobru muziku, još bolju hranu, a sve začinjeno uzbudljivim pričama s pučine. Ovo natjecanje upisalo je malo mjesto Omišalj na otoku Krku na svjetsku kartu najpoznatijih tuna destinacija.

Titl

Članovi Kluba za sportski ribolov na moru okupljeni u ekipi Barracude ove su godine već ulovili tunu tešku 127 kg i tako na najbolji mogući način najavili ovogodišnji BIG OM. Slovenska posada koju su činili Bojan Cestar i Tomislav Jukić u manje od 20 minuta savladala je savršen primjerak velike plavoperajne tune koja je očito bila jako gladna jer im je istovremeno zagrizla na dvije udice što je zaista nesvakidašnja pojava.

Koristilo se najviše 4 pribora po brodu, a lovile su se i bodovale sljedeće vrste riba:

Vrsta

Minimalna dužina

Minimalna težina

Tuna plavih peraja (Thunnus thynnus)

115 cm (ulovi/pusti)

40 kg (za vaganje)

Iglun (Xiphias gladius)

100 cm (ulovi/pusti)

 

Iglan (Tetrapturus belone)

100 cm (ulovi/pusti)

10 kg (za vaganje)

Trup dugokrilac (Thunnus alalunga)

 

5 kg

Lampuga (Coryphaena hippurus)

 

5 kg

Luc (Euthynnus alletteratus)

 

5 kg

Natjecatelji su bili dužni puštati (uz oprezno skidanje s udice ili rezanjem najlona) rijetke, slučajno uhvaćene primjerke ostalih ribljih vrsta (bucanj, manta, morska kornjača, pas modrulj, pas lisica itd.) Tako su zabilježena dva zagriza psa lisice koji su prema pravilima pušteni. Poštivalo se propisane dužine-težine za izvlačenje riba kao i dnevne kvote za tunu plavih peraja. Završni dio borbe s ulovom bez prekida se snimao do puštanja odnosno izvlačenja ribe na brod.

"Na BIG OM-u smo svake godine od 2010-te, ima nas više tako da se ekipe izmjenjuju. Ove godine smo se pridružili natjecanju s tri broda. Najbolje od svega je druženje s ekipom koje garantira dobru zabavu, a lov na tunu je još jedan veliki plus. Znamo da tune ove godine ima, tako da nas je ta činjenica dodatno privukla, nadamo se da ćemo imati sreće s ulovom", izjavio je prvoga dana natjecanja Nikola Turina s broda Emilly na kojem je bila ekipa iz Kraljevice i Šmrike.

U fokusu je sport, ali ne fali niti dobre zabave

Natjecanje BIG OM 2019 održalo se u Omišlju i trajalo je tri dana, od četvrtka 29. kolovoza do subote 31. kolovoza. Manifestacija je poznata kao jadransko natjecanje kojemu je u fokusu sportski duh, ali uz sportski dio posjetitelje je na kopnu svaku večer dočekao bogat zabavni i gastronomski program. BIG OM održava se uz veliku podršku partnera natjecanja Hotela Njivice (službeni partner već niz godina), zlatnog sponzora Jadranski pomorski servis koji daju veliku podršku i vrlo zainteresirani za razvoj big game fishing-a, te pokrovitelja TZ Općine Omišalj, Općinu Omišalj i Primorsko-goransku županiju.

Druženje s ekipom garantira dobru zabavu

Prvoga dana natjecanja razgovarali smo i s ribarskim inspektorom i predstavnikom organizatora Nevenom Paparićem čije je uloga bila kontrola dozvola natjecatelja i verifikacija njihovih alata. "Sudionici ovog natjecanja dolaze već niz godina i svi su dobro upoznati s pravilnicima, ali i zakonima. Nema nikakvih nepravilnosti i vjerujemo da će tako biti i do kraja", izjavio je Paparić, a osim njega treba spomenuti i glavnog suca, Tonćija Luketu, opunomoćenika HSŠRM-a čija riječ je bila presudna. Među službenim osobama našle su se i dvije žene, voditeljica natjecanja Anamarija Rimay Bjelobaba i službena liječnica dr.sc. Mirjana Gržetić.

Medijski brod - održana je zanimljiva konferencija za medije

"Po prvi put upriličili smo i jedinstvenu konferenciju za medije koja se održala u petak 30. kolovoza na brodu Morana na pučini Kvarnerskog zaljeva. Na konferenciji je predsjednik KSRM-a Tomo Sparožić govorio o razvoju big game fishing-a na Jadranu i zašto natjecanja na sjevernom Jadranu imaju najveće kvote. Izuzetno zanimljivo bilo je izlaganje predstavnika oceanografskog instituta u Splitu, Josipa Maleša na temu stanja tune i plave ribe na sjevernom Jadranu. Uspješni ribolovac i izbornik slovenske big game fishing reprezentacije, Bojan Cestar, govorio je o Big game fishingu na Jadranu i u svijetu. Prisutnima se obratio i direktor Hotela Njivice, Vedran Kežić, koji je objasnio vezu natjecanja BIG OM i turizma na Kvarneru. Radi potreba izvještavanja, svakog natjecateljskog dana organizirali smo medijski brod", saznajemo od organizatora.

Ribolovci iz Voloskog ulovili tunu od čak 135 kg

Ovogodišnji BIG OM potvrdio je da je broj tuna posljednjih godina u porastu, da je Kvarner omiljeno područje najvećih jadranskih tuna, ali i da tunu nije lako uloviti. Prvi dan na moru je bio iznimno težak, ribari su se znojili i strpljivo pokušavali namamiti lovinu, ali tuna se nije dala - od sparine i visokih temperatura bez daška vjetra, sakrila se u dubinu i nije se dala nasamariti. Drugoga dana bilo je kurenta, nosio je trag i konačno je tuni probudio apetit te je počela gristi. Posljednji dan bio je uzbudljiv i prepun doživljaja, praktički nije bilo trenutka bez ribe na štapu, a napetost je vladala do posljednjeg trenutka.

Prvoga dana tuna se skrila u dubine

Posada El diablo ulovila je tunu od 135 kg, najtežu tunu natjecanja. Ovim iskusnim ribolovcima iz Voloskog, Robertu i Marselu Šepinskom te Kristijanu Žagaru, donijela je 1.079 bodova i drugu poziciju. Trećeplasirana ekipa Mima II osvojila je 1.073 boda. Riječki dečki: Domagoj, Hrvoje i Marin Grabovac te Zoran Jukica ulovili su lijep primjerak tune teške 104 kg, a ribu na brodu imale su još ekipe No limits, Zappa i Orhan.

U konačnici i brojke govore o uspjehu. "BIG OM okupio je 28 iskusnih posada koje su svog kapitalca tražile tokom tri ribolovna dana u akvatoriju Kvarnera. Zabilježeno je ukupno 23 zagriza, od čega je ulovljeno 7 komada, a 5 ih je pušteno i bodovano. Ovogodišnja kvota za ulov tune iznosila je 1.300 kg od čega je iskorišteno 600", izjavljuju organizatori natjecanja.

Bogat i zanimljiv program na omišaljskoj rivi okupio je mnogobrojne goste koji su sa znatiželjom promatrali ulovljene primjerke, slušali ribarske doživljaje te uživali u dobroj glazbi i izvrsnoj hrani. Slijedi još jedno županijsko natjecanje u Njivicama, 13. i 14. rujna, a zatim kreću velike pripreme za jubilarni 15. BIG OM 2020.


Fotoprilog


Tagovi

BIG OM 2019 Lov na tunu Tuna Kvarner Sportski ribolov


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!