Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjednica Vlade
  • 17.10.2021. 16:30

Ured Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja otvorit će se u Splitu

Osnivanje Subregionalnog tehničkog ureda u Splitu jedinstvena je prilika za Hrvatsku potvrditi se kao ključan dionik ribarstva na Jadranu, čulo se na sjednici Vlade.

Foto: Depositphotos/Kassandra2
  • 1.426
  • 22
  • 0

Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Republike Hrvatske i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda o uspostavi Subregionalnog tehničkog ureda Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja (GFCM) za jadransku subregiju u Splitu, donijela je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 14. listopada. 

Glavni cilj GFCM-a je osigurati očuvanje i održivo iskorištavanje živih morskih resursa, kao i održivi razvoj akvakulture na Sredozemlju i u Crnom moru. 

"Osnivanjem ovog ureda u Splitu jedinstvena je prilika za Hrvatsku potvrditi se kao ključan dionik ribarstva na Jadranu, kako u upravljačkom tako i znanstvenom smislu", stoji u objavi Ministarstva poljoprivrede koje će u sklopu smještaja područnih jedinica Uprave ribarstva u Splitu staviti dva opremljena i funkcionalna ureda na raspolaganje GFCM-u.

Osim Hrvatske, u proceduri je uspostava Subregionalnih tehničkih ureda za središnje Sredozemlje u Tunisu.

Trogodišnji Program za ovce i koze

Na sjednici Vlada RH donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o popisu iskrcajnih mjesta za ribarska plovila koja obavljaju gospodarski ribolov na moru, a kojom će se postojeće koordinate definirati kao privremene koordinate za iskrcaj na iskrcajnom mjestu br. 114 (Vela Luka), dok će Šipanska Luka i Suđurađ zbog geografske udaljenosti dobiti status iskrcajnog mjesta.

Također, prihvaćen je Prijedlog odluke o donošenju Programa potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za razdoblje od 2021. do 2023. godine. 

Za provedbu ovog Programa osigurana su sredstva u Državnom proračunu u iznosu od 2,5 milijuna kuna godišnje, odnosno 7,5 milijuna kuna tijekom cjelokupnog trogodišnjeg razdoblja.

Cilj Programa je, navode iz Ministarstva, unaprjeđenje provedbe uzgojnih programa u ovčarstvu i kozarstvu, povećanje broja uzgojno valjanih ovaca i koza, povećanje proizvodnosti u populacijama kao i poboljšavanje bitnih proizvodnih svojstava odnosno proizvodnje mlijeka i proizvodnje mesa, poticanje konkurentnosti ovčarske i kozarske proizvodnje te poboljšanje statusa uzgajivača.


Tagovi

Sjednica Vlade Subregionalni tehnički ured GFCM Program potpore Uzgoj koza Uzgoj ovaca Ribarska plovila


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]