Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvaponika
  • 27.12.2017. 12:00

Usred pustinje uzgajaju i ribu i povrće

Gubitak poljoprivrednog zemljišta samo je jedan od ekoloških problema s kojima se suočava Egipat kojega su Ujedinjeni narodi službeno prozvali "zemljom bez vode".

Foto: Facebook/Bustan Aquaponics
  • 1.318
  • 103
  • 0

Oko 30 kilometara udaljena od Kaira, među stabilima maslina, nalazi se osam hektara akvaponske farme u kojoj 45-godišnji Faris Farrag uzgaja i ribu i povrće.

Gubitak poljoprivrednog zemljišta samo je jedan od ekoloških problema s kojima se suočava Egipat kojega su Ujedinjeni narodi službeno prozvali "zemljom bez vode". Istovremeno, stanovništvo te zemlje i dalje raste za oko dva milijuna godišnje. Kako se ta zemlja približava onome što neki nazivaju "vodenom krizom", Farris predstavlja novu generaciju poduzetnika koji pokazuje da se može i mora drugačije.

Akvaponika - novi pomak u proizvodnji biljaka i ribe

Zatvoreni krug

Bivši gradski bankar s američkim obrazovanjem proizvodi datulje i masline, ali njegov glavni prihod dolazi od salate, organskog bilja i ogromnih količina svježe filetirane ribe, navodi independent.

Njegov biznis, Bustan, što znači "voćnjak" na arapskom jeziku, prva je najveća akvaponska farma u Egiptu. Radi se o sustavu u kojem se riba uzgaja u spremnicima. U blizini su posađene i biljke koje pročišćavaju vodu, a voda ujedno služi kao gnojivo za biljke.

"Hranite ribu, a ribe hrane biljke", kaže Farrag, objašnjavajući da za razliku od većine egipatskih farmi, oni minimalno dodaju hranjivih tvari.

Hrane ribu otpadom iz destilerije

Budući da se gotovo sva voda reciklira, cijelo poljoprivredno gospodarstvo godišnje troši oko 1500 m3 vode što je manje od količine koju koristi jedan britanski državljanin godišnje. Jedino što je bilo potrebno napraviti je napuniti sustav pomoću podzemnih voda i sada je Bustan u stanju proizvesti 30-35 tona ribe Nile Tilapia i oko 80 tona povrća, sve usred goruće pustinje Sahare.

Foto: Facebook/Bustan Aquaponics


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]