Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mediteran
  • 02.10.2017. 18:00

Vrijednost Sredozemlja najmanje 5,6 trilijuna USD

Kada bi Sredozemno more imalo svoje vlastito gospodarstvo, ono bi bilo peto najveće u Sredozemlju, generirajući godišnju gospodarsku proizvodnju poput Alžira, Grčke i Maroka zajedno.

Foto: Pixabay/nanto
  • 308
  • 17
  • 0

Duž 46.000 km obalne linije Sredozemno more je dom za otprilike 150 milijuna ljudi. Ono ima ključnu ulogu u gospodarstvu regije, stoji u WWF-ovom objavljenom izvješću "Oživljavanje gospodarstva Sredozemnog mora: Akcije za održivu budućnost", no temelji morskih prirodnih dobara koji podupiru velik dio gospodarstva i dobrobiti zajednica, drastično su narušeni.

Ovo WWF-ovo izvješće nastalo u suradnji s Boston Consulting grupom (BCG), dosad je najdetaljniji pregled temeljnih prirodnih dobara Sredozemnog mora. Ono otkriva ogromne mogućnosti koje Sredozemno more donosi gospodarstvu regije te predlaže šest strateških prioriteta za postizanje održive budućnosti Sredozemlja.

Godišnji doprinos najmanje 450 milijardi USD

Istraženi su doprinosi mora cijeloj regiji, a procjenjuje se da je ukupna vrijednost temeljnih prirodnih dobara Sredozemlja najmanje 5,6 trilijuna USD. Ova se vrijednost temelji na resursima koji uključuju produktivne obale, ribarstvo i morske cvijetnice. Godišnji procijenjeni gospodarstveni doprinos mora iznosi najmanje 450 milijardi USD.

Kada bi Sredozemno more imalo svoje vlastito gospodarstvo, ono bi bilo peto najveće u regiji, veće od većine nacionalnih gospodarstava, generirajući godišnju gospodarsku proizvodnju poput Alžira, Grčke i Maroka zajedno.

Međutim, izvješće otkriva da su mnogi temeljni prirodni resursi Sredozemnog mora u padu zbog neodrživog korištenja, dok je uporaba tih istih dobara u porastu. Izvješće se usredotočuje na sektor ribarstva i brzo rastući turizam te ukazuje da se zdravlje Sredozemnog mora nalazi na prekretnici.

Ponestaje nam vremena

"Ova analiza dodaje značajnu težinu tome da ciljevi zaštite prirode postanu još veći prioriteti za ključne ljude koji 'brinu' o sudbini Sredozemlja. U prošlosti smo vidjeli dobre primjere, ali ovo izvješće ukazuje da nam ponestaje vremena. Ako želimo zdravu i prosperitetnu budućnost za Sredozemlje, moramo reagirati hitnije i konkretnije", istaknuo je Mosor Prvan, stručni suradnik za pitanja mora u WWF Adriji.

Povjerenik europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella, koji je pridonio predgovoru izvještaja ističe: "Sada možemo bez sumnje vidjeti razmjere koliko su se narodi Sredozemlja oslanjali na more. Nema sumnje da je more dugo vremena donosilo hranu, život i gospodarstvene aktivnosti u regiju. S obzirom na neke zabrinjavajuće trendove vezane za status ekosustava koji omogućuju ove pogodnosti, postavlja se pitanje: koliko će dugo ove pogodnosti trajati?"

Brojne se riblje populacije, obalna područja i oceanski ekosustavi poput koraljnih grebena nalaze pod ogromnim pritiskom diljem svijeta, pa i u Sredozemlju. U trenutku gdje je velik fokus usmjeren k oceanima, čelnici na Sredozemlju i šire trebali bi se obvezati na postizanje ciljeva održivog razvoja UN-a i globalnog klimatskog sporazuma iz 2015.

Foto: Pixabay/nanto


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]