Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporan dug
  • 22.05.2020. 09:30
  • Istarska, Poreč

Zbog tri lipe duga prema državi ribar ostao bez potpore?

Pitam se kad su vidjeli da sam dužan i da se radi o smiješnom iznosu, jesu li mogli podignuti telefonsku slušalicu i reći mi da platim pa da ne ostanem bez potpore, ispričao je porečki ribar Albert Gherghetta za Tportal.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 584
  • 352
  • 0

Zbog tri lipe duga prema Poreznoj upravi, porečki ribar Albert Gherghetta ostao je bez potpore male vrijednosti koju je zatražio od Ministarstva poljoprivrede odnosno Uprave za ribarstvo još sredinom veljače, piše tportal

Prema onome što im je ispričao ovaj vlasnik obrta za morski ribolov Grga, nakon što su zaprimili njegov zahtjev u Ministarstvu su krenuli u provjeru kod Porezne uprave. Utvrđeno je, a tako se i navodi u obrazloženju Odluke za odbijanje zahtjeva, koju potpisuje pomoćnik ministra Ante Mišura, da mu obrt zaključno sa 27. siječnja 2020. godine ima nepodmirene financijske obveze prema državnom proračunu u iznosu od 0,03 kune. Taj iznos razlog je zašto ne može dobiti traženu potporu.

"Nisam znao da sam dužan, nikad mi nitko nije rekao - imaš dug, plati to. Pitam se kad su vidjeli da sam dužan i da se radi o smiješnom iznosu - jesu li mogli podignuti telefonsku slušalicu i reći mi da platim pa da ne ostanem bez potpore. Pa više ih je koštao preporučeni dopis nego što sam ja dužan. Novac bi se uložilo i on bi se dijelom kroz PDV vratio državi. Što da vam kažem, meni je to katastrofa", rekao je Gherghetta za Tportal. 

Kako je pojasnio, prvi je put podnio takav zahtjev. Obrt koji je naslijedio od oca ima 13 godina, a u ribarstvu je skoro 30 godina. Nekakav okviran iznos koji je izgubio zbog tri lipe duga, je 15.000 kuna. 

Podsjećamo, premda je ova priča odnosno zahtjev pa i odbijenica iz predpandemijske krize koja je domaće ribare bacila na koljena, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u travnju da je za program potpore na raspolaganju 30 milijuna kuna. Taj program podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima u sektoru ribarstva i akvakulture, uključujući podsektore gospodarskog ribolova na moru, uzgoj slatkovodne i morske ribe i školjkaša, prerade proizvoda ribarstva i akvakulture te ribarske zadruge.

Odobrena potpora od 30 milijuna kuna: Ribarima stiže pomoć

Je li netko i kod ove mogućnosti dobivanja potpora ostao bez novaca zbog sličnog iznosa duga, tek ćemo doznati. 


Izvori

tportal.hr


Tagovi

Albert Gherghetta Ribar Potpore Odbijenica Dug od tri lipe


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]