Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvoreno pismo
  • 05.12.2020. 15:00

Znanstvenici poručili EU: Prestanite financirati prekomjeran ribolov

Procjenjuje se da porezni obveznici troše 35,4 milijarde američkih dolara godišnje na potpore u ribarstvu diljem svijeta, od čega 63% izravno potiče neodržive i destruktivne prakse, stoji u otvorenom pismu.

Foto: Bigstock/pressmaster
  • 1.209
  • 439
  • 0

Više od 130 znanstvenika potpisuje otvoreno pismo u kojem osuđuju ambicije EU-a u vezi ponovnog uvođenja, kako tvrde, štetnih subvencija koje su izravno povezane s uništavanjem morskog okoliša.

Naime, između 2021. i 2027. godine oko 7 milijardi eura javnog novca uložit će se u ekonomiju povezanu s morem, stoji u priopćenju udruge Biom. Istovremeno, brojne studije pokazuju da se većina sredstava fonda koristi za poticanje prekomjernog ribolova i uništavanja mora i morskog okoliša.

EU napreduje u održivosti ribolova? Ekolozi se ne slažu

Prema novom izvješću, samo u Hrvatskoj je između 2014. i 2018. godine više od 60 milijuna eura iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) potrošeno na štetne poticaje, upozoravaju u ovoj udruzi.

63% potpora potiče krive prakse?

"Predugo se javni novac koristi za guranje morskih staništa i morskog okoliša na sam rub egzistencije. Znanost je glasna i jasna, ne smijemo to nastaviti raditi. Ostatak svijeta spreman je odustati od prakse subvencioniranja uništavajućih aktivnosti na moru, a neko vrijeme EU je bila glavna zagovornica te vizije", komentira Bruna Campos, stručnjakinja za pomorsku politiku u BirdLife Europe. Dodala je i da se čelnici EU vraćaju dva koraka unatrag i u praksi se zapravo deklariraju kao netko tko nema interesa zaštititi more.

"Procjenjuje se da porezni obveznici troše 35,4 milijarde američkih dolara godišnje na potpore u ribarstvu diljem svijeta, od čega 63% izravno potiče neodržive i destruktivne prakse", stoji u pismu s upozorenjem da su štetne subvencije u ovom sektoru ključni pokretači neodrživog iskorištavanja već osiromašenih populacija riba i gubitka morskih vrsta.

"One omogućuju ribolovnim flotama da neograničeno rade na neodrživ način, bilo u pogledu ekonomije ribarstva ili biološke održivosti, jer plovila nastavljaju loviti usprkos sve manjim prihodima i resursima", dodaje se.

Pismo u cijelosti možete pročitati ovdje.

Znanstvenici napominju i da građani traže od vlade EU da namijene 25% EFPR-a za zaštitu prirode, jer bi to moglo pomoći lokalnim zajednicama u zajedničkom upravljanju morskim zaštićenim područjima ili biti uloženo u tehnologije koje pomažu industrijama da smanje svoj utjecaj kod prilova (neželjenog ulova) dupina, morskih pasa, kornjača i ptica.

Traže preusmjeravanje sredstava

Odluka o načinu trošenja EFPR-a utjecat će na položaj EU-a u pregovorima o globalnom sporazumu o ukidanju štetnih subvencija u ribarstvu sa Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO). Ako EU ne ukloni štetne subvencije iz EFPR-a, u WTO-u neće biti postignut sporazum usklađen s ciljevima održivog razvoja, upozoravaju. 

Shodno tome znanstvenici su pozvali vlade EU da ne uvode takve subvencije te da umjesto toga osiguraju da se ta sredstva preusmjeravaju na obnavljanje, zaštitu i očuvanje morskog okoliša, osiguravajući time dugoročnu održivost sredstava za život koje mora podržavaju.


Tagovi

Europska unija Ribarstvo Subvencije EFPR Neodrživost Prilov


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić