Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reže brod
  • 23.09.2020. 10:30
  • Zadarska, Pag

Zoran Fabijanić: Ovaj moj brod je slika ribarstva u Hrvatskoj

Godinama sam ukazivao na probleme, ali uzalud. I tako će ostaci mog broda ove zime poslužiti kao drvo za grijanje, rekao je paški ribar Zoran Fabijanić.

Foto: Radio Pag (ustupljena fotografija)
  • 870
  • 30
  • 0

"Ovaj moj brod je slika ribarstva u Hrvatskoj", rekao je Zoran Fabijanić novinarima Radio Paga dok je s pilom u ruci uništavao vrijednu imovinu koja će završiti kao drvo za ogrjev. 

Jednostavno, ovaj dugogodišnji otočki ribar, ne vidi perspektivu. 

"Ne da mi se više boriti s institucijama i s resornim ministarstvom. Godinama sam ukazivao na probleme, ali uzalud. I tako će ostaci mog broda ove zime poslužiti kao drvo za grijanje", otkrio je za RadioPag.

Naime, jedan od problema za tamošnje ribare je zabrana lova u Velebitskom kanalu. Stoljećima su ondje lovili, a kada je stupila na snagu zabrana, ribariti su morali na drugim područjima. Mnogima se to, ispričao je, nije isplatilo i prestali su s radom.

"Konkretno, na otoku Pagu je nekada bilo preko četrdeset ribarskih brodica, bilo ih je dosta u Paškoj uvali, a koliko ih je sad? Nije kao nekada, sve je manje ribara. Dugo sam se bavio tim poslom, ali ne da mi se više boriti s institucijama", rekao im je Fabijanić. 

Stanje u ribarstvu u Hrvatskoj, a tako i na području otoka, naglasio je - jako je loše.

"Otočanima je ono  uvijek bilo važno. To se očito ne shvaća, što je žalosno za sve koji su se bavili ili bi se željeli baviti ribarstvom", ispričao je. 

Njegov uskoro potpuno uništeni, izrezani brod, s motorom i sa svom opremom, vrijedio je oko 100.000 eura. No, kaže, ulaganje mu se ne isplati. 

Ribolov smanjen, hladnjače pune - zaživjela i online prodaja, ali nedostaje turizam

Podsjećamo, ribare je i pandemija dovela na rub egzistencije. Višak je napunio hladnjače, potražnja bila slaba pa su je na splitskom području donirali potrebitima. No nije samo pandemija krivac. Problemi se i u ovom sektoru gomilaju godinama, upozorili su. 

Dakle, prolijevanju mlijeka, bacanju lubenica i višanja, neprodanom povrću i janjcima, sad dodajemo i uništavanje brodova. Je li vrijeme da se neke stvari promjene?


Izvori

Radio Pag


Tagovi

Zoran Fabijanić Brod Ribar Ribarstvo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]