Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritechnica 2019.
  • 12.11.2019. 12:00
  • Hannover, Njemačka

Agritechnica: Na najvećem svjetskom sajmu poljomehanizacije i hrvatski izlagači

Svi koji se bave ovim poslom znaju da je Agritechnica sajam broj jedan, kaže Željko Erkapić, voditelj Klastera poljomehanizacije koji je u suradnji s HGK doveo naše izlagače u Hannover

Foto: Vedran Stapić
  • 750
  • 32
  • 0

I hrvatski izlagači, njih 6 predstavlja se na Agritechnici u Hannoveru. Sad već petu godinu, zahvaljujući suradnji Hrvatske gospodarske komore i Klasteru poljomehanizacije koji su ove godine omogućili dolazak i predstavljanje naših izlagača. 

"Svi koji se bave ovim poslom znaju da je Agritechnica sajam broj jedan, najveći u svijetu i naravno da je i nama najvažniji, premda, kako su to bijenalni sajmovi (svake druge godine se održava), parnim godinama idemo na EIMA-u u Bolognu. Dakako da nam je donio nove kontakte, partnere i svaki je sve bolji i veći. Tehnologija napreduje, uvijek se prikazuju inovacije važne za svaku firmu, bez čega nema povećanja konkurentnosti.

Poljoprivredna mehanizacija izišla iz stereotipa agrara

I ova Agritechnica je pokazala da je poljoprivredna mehanizacija potpuno izišla iz stereotipa agrara - to su već pomalo svemirski brodovi. Koliko je tu tehnike ugrađeno, čovjek ne može ni povjerovati dok ne vidi što sve kombajn, traktor čak i priključna mehanizacija u sebi sadržava i koliko je ona otišla u ekološkom smislu, u efikasnosti. To postaje čudo", kaže nam voditelj Klaster poljomehanizacije d.o.o., Osijek, Željko Erkapić.

Željko Erkapić, voditelj Kalstera poljomehanizacije d.o.o. 

Da se trude našim proizvođačima otvoriti brojna tržišta, kaže i Gordana Ribarić, voditeljica Odjela za prerađivačku industriju HGK koji na Agritechnicu u suradnji s Klasterom dolazi od 2011. godine. "Uz odlazak na sajam EIMA parnim godinama, izlagali smo u Rusiji, Rumunjskoj, prošle godine prvi put u Novom Sadu, Alžiru, u Maroku. Trudimo se predstaviti se na raznim tržištima", objašnjava dodajući da Komora odlazak na sajmove subvencionira do 50% i ne samo poljoprivredne već i one brodogradnje, tekstilne industrije, grafičke, prerade plastike i dr.

Fendt 942 Vario s 415 KS osvojio titulu Traktora godine 2020!

Koliko našim proizvođačima znači predstavljanje na najvećem sajmu poljomehanizacije u svijetu, možda najbolje govori činjenica da je tvrtki Proizvodnja opruga Dežanovac, Njemačka danas najveće izvozno tržište. Kad su se prvi put pojavili na Agritechnici, 2009. godine, nisu uopće izvozili u tu zemlju. 

"Sajam nam je otvorio vrata zapadnoeuropskog tržišta, a posljednjih desetak godina izvoz nam je rastao s 50 na 80%", kaže Ivan Ignatovski, direktor POD Dežanovac navodeći da su im planovi isti kao i na početku: kontinuirano investiranje u najsuvremeniju tehnologiju za proizvodnju opruga. S tim da se žele više koncentrirati na industrijsku kooperaciju, odnosno kupce koji su proizvođači mehanizacije. 

Od nule do najvećeg izvoznog tržišta

"Mogu s ponosom reći da smo službeno postali dobavljači tvrtke Krone. Apsolutno najpoznatijeg imena u branši, a sada našeg najvećeg klijenta", otkriva nam Ignatovski.  

Zadovoljni su i u tvrtki Mega metal d.o.o. koja poljoprivrednu mehanizaciju proizvodi već 53 godine, a izvoze u 26 zemalja Europe i Afrike. 

Proizvođači traktora udružuju snage - DataConnect postaje novi standard industrije?

"Njemačko tržište nam je zasad relativno slabo, trenutno na cca. 4% naših ukupnih prihoda. Konkurentni smo cijenom, međutim problem je u tehnologiji. Dosta smo iza njih, ali pokušavamo ih sustići kako bismo bili još konkurentniji s cijenom jer ima Poljaka, Kineza, Indijaca koji su puno jeftiniji od nas. Iz tog razloga neprestano investiramo u razvoj. Samo ove godine će naše ulaganje u nove strojeve iznositi preko 2,5 milijuna kuna", naglašava Tomica Novak predstavnik tvrtke Mega metal. 

Peti put na sajmu u Hannoveru izlaže i tvrtka Hidraulika Kutina kojoj je, uz Bolognu, ovo 10. godina kontinuiranog izlaganja na najvećim sajmovima. No, dok su prvih godina dolazili u organizaciji HGK i Klastera, posljednje tri dolaze samostalno. 

Bitno se predstaviti, ali i vidjeti što je konkurencija napravila 

"Budući da smo u branši dijelova i ventila, tražili smo način se samostalno predstaviti te smo konkurirali za EU sredstva za izlaganje i prošli. Dolazak na Agritechnicu financiran nam je s 85 posto", kaže komercijalist Hidraulike Dubravko Bazina čija tvrtka isporučuje rezervne dijelove za Deutz Fahr te druge proizvođače traktora i kombajna koji imaju njihovu licencu. Primjerice, za tvornicu u Alžiru gdje su se također, 2017. godine, predstavili na sajmu. 

Na Agritechnici izlaže i Hidraulika Kutina

"Više od 90% naše proizvodnje izvozi se u EU i zemlje Magreba (Maroko, Alžir, Tunis, Libija, op.a.). Naša su iskustva jako dobra, preporučamo svima koji imaju proizvode da ih prezentiraju na ovako velikim sajmovima. Bitno se predstaviti, ali i vidjeti što je konkurencija napravila. Svatko tko drži do svog ugleda nalazi se ovdje", zaključuje Bazina. 


Tagovi

Agritechnica Hrvatski štand Klaster poljomehanizacije POD Dežanovac HGK Mega metal Željko Erkapić Gordana Ribarić Ivan Ignatovski Tomica Novak


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)