Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Floraart
  • 22.05.2017. 15:30

Cvijeće je provirivalo iz auta, perilica i cipela!

Najzanimljivije su bile skulpture od šimšira i od vrbinih šiba!

  • 1.072
  • 64
  • 0

Novost ovogodišnjeg 52. Floraarta osim cvjetarnika u tunelu Grič, bile su i cvjetne instalacije na jezeru.Jedna odnjih je bila i instalacija zaljubljenog para od mahovine na barci opkoljenom cvjetnim aranžmanima.

Najzanimljiviji su bili izlošci - oblikovani šimširi u razne zanimljive skulpture - pribor za jelo, cvijet ili srna, svjetiljka, reketa za tenis i skulpture u loncima od žive vrbe posađene u teglama rasadnika MBM iz Lučka.

Floraart, koji pripada među najveća vrtna događanja u ovom dijelu Europe je 8. svibnja počeo koncertom ansambla Lado i završio je 14. svibnja koncertom Zagrebačke filharmonije na Bundeku.

Pribor za jelo

Osvrnimo se na ponudu u vrijeme kada su se dojmovi slegli, kada se pogledom na stotinu slika podsjetilo na jedan od najboljih doživljaja u godini.

Ono što me je na ovogodišnjem Floraartu, na kojem je bilo posađeno 135.000 cvijeća i posjetilo ga više nego 350 tisuća ljudi, zaintrigiralo centralni aranžman autorice dipl.ing.agr. Nikoline Matković sa suradnicima u ogromnom šatoru.

Ove godine je bio formiran od nekoliko tisuća orhideja, paprati i drugog cvijeća. U njegovu realizaciju, isto kao i u pripremu eksterijera bilo je uključeno stotinjak radnika zagrebačkog Zrinjevca. Pedesetak cvjetnih instalacija natjecalo se je za nagrade. U drugom malom šatoru su se tradicionalno nudili uradci od suhog cvijeća, slike i drugi predmeti.

Ponuda na štandovima

Od štandova nas je privukla ponuda firme Bokun iz Splita, koja je nudila sok od aronije (0,75 l/60 kn). "Aronija jača otpornost organizma i poboljšava krvnu sliku. I vino od šumskih kupina, koje nudimo ima ljekovita svojstva", rekli su nam proizvođači, koji su bili zadovoljni s prodajom.

"U ponudi imamo i ekstra džemove, koji se od običnih razlikuju količinom voća upotrjebljenog za proizvodnju. Ekstra džemovi su bez konzervansa i umjetnih sladila te imaju 30% manje šećera."

Na drugom štandu nudilo se ulje crnog kima, koje djeluje povoljno na multiple sklerozu, astmu i alergije. OPG Hukavec Martine iz Šašinovca iz Zagreba-Sesveta je nudilo bučino ulje, koje se proizvodi iz sjemenki tikve golice u ponudi su ga imali i u ambalaži od 0,1 l ali i većoj. Imaju i jednu novost - čokoladne koštice. Sa prodajom su jako zadovoljni.

Što je privuklo 350 tisuća posjetitelja? Besplatan parking i vlakić!

Ove godine se moglo parkirati ne samo u arealu Bundeka, ali i na zagrebačkom velesajmu, koji je bio ubrzo pun. Dobroj posjećenosti zasigurno je pridonio i besplatan ulaz u areal i neke besplatne autobusne linije. Organizator se potrudio da posjetiteljima ništa ne nedostaje - umorne je Bundekom besplatno vozio električni vlakić. Ali, to nije sve - u svakom dijelu areala se je nešto događalo. Bogat program je bio pripremljen za djecu i odrasle, tako je zadnji dan, kad smo tamo bili, prošao jako brzo. Vi koji niste ove godine imali priliku otići na Floraart - svetkovinu cvijeća, sljedeći nemojte propustiti!

Floraart

Orhideje i Clematis su išli kao alva

Na dvije tržnice se prodalo najviše orhideja i clematisa, saznali smo od prodavača. U ponudi je bio i ukrasni batat (Ipomoea batatas) ili bršljan za odbijanje pasa i mačaka. Nudilo se sve i svašta od uobičajenih vrsta - kadifa, kadulja i petunija svih boja (mi smo našli i točkastu i crnu) do papirusa (Cyperus papyrus), mimose (Catechu), kako (Cioccolatino), kumata (Lycopersicon sp.), Pawlovnije (Paulownia imperialis), nebeskog bambusa (Nandina domestica), Yudina drva (Cercis Judic), ali u ponudi je bila i zanimljiva biljka novca i sreće zamija (Zamioculcas zamiifolia). Naravno, nudili su se i kaktusi, sukulenti, sjemenke, proizvodi od konoplje, ulja od bundeva i maslina, razne vrste zemlje za cvijeće i alata, ekološka gnojiva HomeOgarden, ručne i traktorske kosilice, eko zaštitna sredstva.

Floraart

Natjecanja i radionice

Što se tiče radionica - vrlo zanimljiva je bila radionica oblikovanja bonsaia i buketa svijeća. I za djecu je bilo pripremljeno puno radionica. Cvijeće je provirivalo iz olupine auta, perilica, tačaka ili stare pneumatike, WC školjke. Za uređenje je poslužila stara šivaća mašina, cipele, klavir ili sitno narezani komadi drveta. Kao što se možete vidjeti na slikama, za aranžiranje se koristilo sve i svašta. Događaj je također bio međunarodni natječaj u aranžiranju srednjih škola, pojedinaca i timova. Zadnji dan Floraarta je održano i 4. natjecanje u kuhanju lovačkog gulaša na kojem je sudjelovalo 20 ekipa. Mogu potvrditi da je bio odličan.

Iz povijesti

  • 1966. - Prva izložba cvijeća na Gornjem gradu u zagrebu u organizaciji Večernjeg lista
  • 1975. - izložbu je organizirala tvrtka Arto
  • 1992. - izložbu je organizirao Zrinjevac u Boćarskom domu na Prisavlju
  • 2006. - Floraart na Bundeku

Fotoprilog


Tagovi

Floraart; Bundek;ansambl Lado; Zagrebačka filharmonija;Bokun


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]