Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CroAgro
  • 12.11.2022. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Damir Pavlek: CroAgro je sajam kakav poljoprivreda zaslužuje!

U Zagreb se vraća međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije. Cilj je postaviti najviše standarde i učiniti da ova manifestacija bude najznačajniji agrarni događaj u Hrvatskoj i šire, kaže voditelj projekta Damir Pavlek.

Foto: Marinko Petković
  • 1.658
  • 217
  • 0

Nakon dvije godine pauze, od 1. do 4. prosinca na Zagrebačkom se velesajmu u osam grijanih paviljona održava CroAgro, međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije te Sajmovi hrane i zdravog življenja.

Očekivani broj izlagača je preko 250 iz 19 zemalja, a organizatori su se potrudili da sve ono što će se događati 2023. godine u hrvatskoj poljoprivredi predstave na jednom mjestu u stručnom, edukativnom i izlagačkom segmentu, doznajemo od voditelja projekta univ.spec.oec Damira Pavleka, koji nam je odgovorio na niz pitanja vezanih za CroAgro sajam.

Što donosi ovogodišnji sajam CroAgro?

Nakon izuzetno uspješnog sajma 2019., u paviljonima Zagrebačkog velesajma ponovo će zavladati moćni strojevi najsuvremenije poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i mnoštvo izlagača koji će poljoprivrednicima, ali i onima koji će to tek postati, ponuditi sve što im je potrebno u proizvodnji. U skladu s tržišnim interesom te s uvažavanjem strukovnih prijedloga, održava SE u razdoblju mirovanja poljoprivredne aktivnosti.

Cilj je da CroAgro bude najznačajniji poljoprivredni događaj u RH i šire

Cilj organizacije je postaviti najviše standarde i učiniti da ova manifestacija bude najznačajniji agrarni događaj u Hrvatskoj i šire. Dakle, okupiti na jednom mjestu sve odgovore koje poljoprivrednici traže, bilo u stručno/edukativnom bilo u izlagačkom segmentu. CroAgro je jedini poljoprivredni sajam koji se odvija u zatvorenim prostorima, kako bi dali na važnosti tim moćnim strojevima i napravili sajam kakav poljoprivreda zaslužuje, te izlagači bili zadovoljni.

U doba brzog razvoja tehnoloških inovacija i svekolikog napretka ove gospodarske grane, kao i sve zahtjevnijeg tržišta i rastuće konkurencije, nastup i predstavljanje tvrtki i svih relevantnih subjekata u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije dobiva posebnu važnost.

Očekuju vas i brojni izlagači poljoprivredne mehanizacije

Na ovogodišnjem CroAgru posjetitelje očekuju razne popratne manifestacije promotivno-prodajnog-kongresnog karaktera pa će svatko pronaći nešto zgodno i korisno za sebe, svoju obitelj ili gospodarsku djelatnost. Pored osiguranja potrebnih prostornih i infrastrukturnih uvjeta, cijene izložbenog prostora zadržali smo na razini 2019. godine, uz odobravanje velikih količinskih popusta za veće izlagačke površine.

Kakav je program u izlagačkom, stručnom i edukacijskom segmentu? 

Na pet pozornica, tri zatvorena prostora te u našem Kongresnom centru ostvarit će se bogati stručno popratni program gdje će svi pronaći ponešto za sebe, bili profesionalci ili početnici u poljoprivredi. Iz bogatog programa izdvajamo obrađivanje sedam tema od strane stručnih predavača i panelista: Funkcionalna hrana, Zeleni plan i održiva poljoprivreda, Budućnost organo- mineralnih gnojiva, Kvaliteta hrane, Urbana poljoprivreda, Obnovljivi izvori energije i Emisijske kvote stakleničkih plinova.

Zbog njihove dobrobiti, neće biti domaćih životinja 

Naravno, bit će tu i malih iznenađenja za posjetitelje kojima ćemo dijeliti sjemenje, bilo za ekološku ili biodinamičku poljoprivredu. Zagrebački velesajam ima golemu tradiciju sajmovanja, jer je nekada bio produžena ruka gospodarstva. Poljoprivreda danas, odnosno proizvodnja hrane je jako važno, strateško pitanje u ovoj krizi za svaku zemlju te mi želimo dati svoj doprinos promociji poljoprivrednih zanimanja.

Koliko izlagača očekujete i na kojoj površini? 

Prostorno, primarno obuhvaćaju preko 16.000 m2, zatvorenog paviljonskog prostora. To su paviljoni: 7a, 7, 8, 8A, 9, 11A, TPA. Svi su grijani i imaju teretne ulaze za dopremu izlagačkih eksponata, a paviljoni 8, 8A, 9, 11A i TP su međusobno spojeni. Očekivani broj izlagača je preko 250 iz 19 zemalja. No, ove godine nećemo imati domaćih životinja na sajmu jer smo zaključili da to za njihovu dobrobit, odnosno njihove vlasnike, predstavlja nepotreban napor s obzirom na zimske vremenske uvjete početkom prosinca.

Radi dobrobiti i izbjegavanja nepotrebnog napora, domaćih životinja na sajmu neće biti 

Koliko je pauza od dvije godine, uslijed Covid pandemije, utjecala na sajamsko poslovanje te posredno i na hrvatsku poljoprivredu?

Te dvije godine su bile vrijeme kada su brojni izlagači našli nove promocijske kanale, no ipak ponovno se vraća sajamska aktivnost i to na velika vrata, pogotovo na primjeren način kako to radi Zagrebački velesajam, kao najveća sajamska kuća u Hrvatskoj. Mi s CroAgrom nismo nikome konkurencija već mjesto koje može odgovoriti svim zahtjevima i upitima na najbolji mogući način. Naši poljoprivrednici žele vidjeti i probati strojeve koje kupuju, te ih isto tako vole i uspoređivati i zato je sajam najbolje mjesto za takav način kupnje, gdje na jednom mjestu imate svu ponudu. Dakle, činimo iskorak, kako bi na jednom mjestu čuli i vidjeli sve ono što ih zanima.

Što znači povratak poljoprivrede u Zagreb? 

Puno znači. Zagreb je poslovno i gospodarsko središte Hrvatske i svi vole doći u Zagreb. Nakon puno godina poljoprivreda se vraća i to na velika vrata, a glavni grad svim posjetiteljima uz velesajamsku infrastrukturu kroz popratne sadržaje od hotela, restorana i ostalih događanja, pogotovo u vrijeme Adventa koji će ove godine biti na visokom nivou, pruža puno toga što na drugim mjestima posjetitelji ne mogu konzumirati i doživjeti.

Sajmovi hrane i zdravog života 

Tu je i Sajam hrane i zdravog života. Što on donosi? 

Na sajmovima hrane i zdravog življenja predstavit će se domaći i strani proizvođači zdrave hrane, dodataka prehrani, biljnih pripravaka i proizvoda te čajeva, meda i mednih preparata, različitih proizvoda od industrijske konoplje, a sve s drugačijim, zdravijim pristupom životu te kroz zanimljive novitete iz svojih vrtova i kuhinja gdje prakticiraju nekonvencionalne i održive tehnike poboljšanja kvalitete života.

Također će i veliki broj praktičara različitih metoda i tehnika komplementarne medicine biti prisutno na sajmu na svojim izlagačkim prostorima gdje će biti velikom broju posjetitelja omogućeno da po promotivnim cijenama ili čak i besplatno isprobaju nešto od ponuđenog. Svojom prepoznatljivošću Sajmovi hrane i zdravog življenja svrstani su u sam vrh ponude ovakvih tematskih događanja, a iz godine u godinu bilježe sve veći interes posjetitelja, izlagača i stručnjaka.

Nakon dvije godine prinudne pauze zbog Covida, CroAgro se vraća na velika vrata 

Riječ je o događaju na kojem možete dobiti odgovor na različita pitanja: kako biti zadovoljniji i opušteniji u životu, kako aromaterapija utječe na naše raspoloženje, kako proizvesti prirodne kreme za lice, kako i gdje uzgojiti vlastito povrće, kako se zdravo hraniti...

Za cijeli sajam predviđeno je kao i svih ovih godina veliki broj predavanja, radionica, seminara i događanja. No, dabrana znanstveno-stručna predavanja koja tematski pokrivaju iskustva, istraživanja i dokaze u nekonvencionalnoj medicini bit će dio 14. kongresa.


Fotoprilog


Tagovi

CroAgro Poljoprivredni sajam Damir Pavlek Povratak sajma Izlagači


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Croagro

Avenija Dubrovnik 15, 10020 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 6306 405, e-mail: damir.pavlek@zv.hr web: https://www.zv.hr/sajmovi-7/croagro/2522

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.