Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival rakije
  • 02.12.2021. 10:00

Drugi šumadijski festival rakije 11. decembra u Kragujevcu

Ovaj festival jedna je od aktivnosti pokrenuta sa ciljem razvoja i promocije turističkog potencijala "Šumadijska rakijska tura" za zaštićen proizvod šumadijsku šljivovicu. Uz kupljenu ulaznicu posetioci će biti u mogućnosti da i sami ocene najbolje rakije Festivala.

Foto: Depositphotoss/guruxox
  • 147
  • 6
  • 0

Kragujevac će biti domaćin "Drugog šumadijskog festivala rakije" koji će 11. decembra 2021. godine okupiti proizvođače voćnih rakija iz cele Srbije, sa ciljem da se promovišu i predstave novim kupcima, pre svega HOREKA sektoru, veletrgovinama i specijalizovanim prodavnicama pića, najavljeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS). Manifestaciju organizuju Regionalna asocijacija proizvođača rakije "Šumadijska rakija" i Turistička orgnaizacija Kragujevac, uz podršku Privredne komore Srbije - RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga. 

"Ovaj festival jedna je od aktivnosti pokrenuta sa ciljem razvoja i promocije turističkog potencijala "Šumadijska rakijska tura" za zaštićen proizvod šumadijsku šljivovicu. Uz kupljenu ulaznicu posetioci će biti u mogućnosti da i sami ocene najbolje rakije Festivala", rekla je Emina Dramlić iz Turističke organizacije Kragujevca.

Goran Mijailović, predsednik udruženja "Šumadijska rakija" najavio je da će na Festivalu biti uručene i nagrade za najbolje rakije koje su krajem novembra učestvovale na Trećem ocenjivanju kvaliteta voćnih rakija, a ocenjeno je preko 60 uzoraka.

Konstantan rast izvoza rakija od voća

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku proizvodnja prirodnih rakija u proteklih pet godina beleži konstatantan rast, a u 2020. u odnosu na 2019. godinu iznosi 25,6 odsto. Broj registrovanih proizvođača se povećava iz godine u godinu, tako da je trenutno u Registar koji vodi Ministarstvo poljoprivrede upisano oko 820 destilerija, dva puta više nego 2015. godine od kada je donet Zakon o jakim alkoholnim pićima. 

Primetan je i konstantan rast izvoza rakija od voća i za devet meseci 2021. godine u odnosu na isti period prošle godine povećan je za oko 60 odsto i iznosi 7,8 miliona evra. Najviše izvozimo rakije od voća u Hrvatsku, SAD, Nemačku, Crnu Goru i BiH, ali naši proizvođači osvajaju nova tržišta kao što su Island, Singapur, Kazahstan, Malta, Kipar...

"Proizvođači jakih alkoholnih pića prepoznali su Komoru kao svoju asocijaciju koja im može pružiti poslovnu i stručnu podršku i na pravi način zastupati njihove poslovne interese. Izvoz jakih alkoholnih pića za devet meseci ove godine, sa područja Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, dostigao je 473.000 evra što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine 20,4 odsto", dodao je direktor PKS-RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga Predrag Lučić.


Tagovi

Šumadijski festival rakije Privredna komora Srbije Emina Dramlić Goran Mijailović Izvoz rakije Rakija od voća Predrag Lučić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić