Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarski dani
  • 14.09.2020. 13:00
  • Osječko-baranjska, Kopačevo

Fiš paprikaš, šaran u rašljama i - čardaš! Ribarski dani potvrdili, hedonizam je na istoku

Uz neizostavni fiš paprikaš, uživalo se u Kopačevu i u šaranu u rašljama, ali i brojnim drugim gastro specijalitetima domaćim OPG-ova koji su se napokon mogli uživo predstaviti brojnim kupcima.

Foto: L. Bencarić, M. Popić, Ž. Rački-Kristić
  • 323
  • 205
  • 1

Hedonizam je na istoku, poručili su iz Osječko-baranjske županije i njezine turističke zajednice najavljujući jesen bogatu događanjima. Da je tome tako, uvjerili smo se već ovaj vikend u Kopačevu, eko etno selu smještenom na rubu Parka prirode Kopački rit gdje su se održali 22. Ribarski dani i to tijekom tri dana. 

Inače, kako stoji u podacima o Kopačevu, u kojemu prevladava mađarsko stanovništvo, nekada je ovdje bilo čak 200 ribara, a cijelo selo dobro živjelo od ribarenja. Danas se, pak, više bave uzgojem povrća. Nezaobilazna, mogli bi reći i simbol Baranje, svakako je crvena mljevena paprika koja je i ovoga puta dala poseban okus neizostavnom fiš paprikašu.

No, ljubitelji ribe mogli su kušati i šarana u rašljama te druge gastro specijalitete, a na brojnim štandovima OPG-ova u ponudi su se našli domaći kolači, suhomesnati proizvodi, ajvar, proizvodi od meda, rakije, tjestenina...

Promocija tradicije i turizma

Premda je baranjska paprika sigurno brend, ništa lošija ne dolazi i iz drugih područja ove županije. Onih koji su dijelom nedalekog Osijeka.

Šarene papričice i ajvar s OPG-a Kolombo - ljudi vole i traže domaće

"Od najljuće na svijetu do slatke. Sve imamo. Jako dobro ide i pečeni ajvar kojeg malo tko radi“, otkrila nam je Ljiljana Kolombo ispred svog štanda okićenog upravo papričicama koje dolaze s njezina OPG-a u Tenji.

Paprika je zasigurno baranjski brend, ali i ostali dijelovi ove županije ne zaostaju po kvaliteti 

Za oko nam je i zapeo kozji sir s OPG-a Lepoglavec iz Belog Manastira koji se bavi i proizvodnjom češnjaka.

Samo domaće i prirodno: kozji sir i češnjak s OPG-a Lepoglavec

"Proizvodnja je isključivo domaća. Naše koze se hrane domaćim sijenom, travom i kukuruzom. Češnjak nije šprican, a imamo klasični kojeg svi poznajemo i krupni, ne tako čest. To je jako stara sorta i više je salatar“, pojasnio nam je Mario, koji je kako on sam tvrdi, ispomoć u prodaji.

Hedonizam je na istoku cijeli mjesec: Već ovaj vikend očekuju vas brojna događanja

Inače, brojni OPG-ovi manifestacije koriste i kao promociju seoskih tradicionalnih običaja i turizma, a kako je većina događanja odgođena, ovu nikako nisu smjeli propustiti. Naišli smo tako i na vlasnika seoskog turizma Room Baranjska oaza koja je otvorena tek prošle godine u rujnu. Njegovi apartmani Buga smjestili su se u Bilju, u neposrednoj blizini Osijeka i Kopačkog rita.

Domaći proizvodi i njihovi mirisi

"Priča kreće tako da smo mi došli iz Poreča gdje smo živjeli 8 godina. Radili smo u turizmu, učili o njemu i evo odlučili smo svo znanje prenijeti ovdje i kupili smo kuću. Cirkulacija tamo je abnormalna, ali ovdje je jako loše“, priznaje Renato Gardaš, vlasnik apartmana.

Samo domaće

Moglo bi se reći da se u turizam upustio u najgore moguće vrijeme, a kako i sam tvrdi gostiju nema, a hoće li ih biti u skoroj budućnosti ne usudi se prognozirati. Kako god, Baranju neće mijenjati Porečom, a svoju promociju, primijetili smo, jako dobro radi. Na štandu je prodavao palačinke, limunadu, narančadu i sangriju i prema broju onih koji su stajali u redu činilo se da mu ide.

A da je ova godina za Ribarske dane ponovno bila uspješna, možemo zaključiti po brojnim posjetiteljima, koji su osim hrane i pića, došli uživati u glazbi i plesu. Svakako nije prošlo bez omiljenog čardaša.

Sve je na otvorenom, nema razloga za paniku 

"Sretni smo što se ipak nešto događa u ovom dijelu Hrvatske. Držimo se mjera, a pošto smo na otvorenom mislim da nema razloga za paniku. Hrana je odlična kao i cijela ostala ponuda“, rekla nam je posjetiteljica Marija.

Inače, doznali smo na stranicama Kopačkog rita, prvi pisani trag o selu Kopačevu je Darovnica mađarskog kralja Andrije II. iz 1212. godine. Njome daruje palatinu Pothu dio naselja s tri mjesta za ribarenje.

A zaplesalo se i kolo, uz čardaš 

Uz uživanje u Baranji, u sklopu Hedonizma na istoku, uživalo se i u Erdutu na Wine&Bike festu. Zaključno, počelo je, a Slavonija i Baranja tek će u narednim tjednima pokazati što sve ima. A, vjerujte nam - ima. 


Fotoprilog


Tagovi

Ribarski dani Kopačevo Šaran u rašljama Fiš paprikaš Crvena paprika


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)