Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 12. Županijska izložba vina i rakija
  • 16.05.2014. 10:10

Greške u podrumarenju i EU pravila koštaju hobiste

Profesionalci imaju problema s prodajom i plasmanom vina i teško se nose s uvoznom i jeftinom konkurencijom. S druge strane, ni vinogradarima – hobistima nije lako zbog raznih zakona koji su već stupili ili će na snagu stupiti uskoro, a vezani su za članstvo u EU.

  • 388
  • 42
  • 0

U organizaciji Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko – križevačke županije te Udruge vinogradara i voćara koprivničkoga krajaFran Galović“, u koprivničkom prigradskom naselju Starigrad, održani su ocjenjivanje te dvodnevna 12. Županijska izložba vina i rakija. Na ocjenjivanje je prijavljeno 139 uzoraka vina od čega i desetak od mađarskih vinara, jedno voćno vino te devet rakija.

"Vina je ocjenjivalo stručno povjerenstvo po međunarodnoj OIV metodi do 100 pozitivnih bodova, sukladno Pravilnku o organolopetičkom, senzornom ocjenjivanju vina u RH, dok su rakije ocjenjivane po Bauxbaumovoj metodi do 20 pozitivnih bodova", izjavio je za Agroklub predsjednik Udruge vinogradara i voćara „Fran Galović“, ing. polj. Mario Županić. Titula šampiona izložbe vina pripala je Zadruzi „Podolski iz Križevaca, za graševinu iz ledene berbe 2011. godine, koja je ujedno i najbolje ocijenjeno predikatno vino. Najviše, čak 58 vina, zaslužilo je srebro, dok samo devet prijavljenih vina, prema ocjeni vinskih znalaca, nije zadovoljilo traženim kriterijima. U kategoriji rakija, najbojima su ocijenjene rakija od anisa, proizvođača Josipa Rožmarića iz Starigrada kod Koprivnice te šljivovica OPG-a Mesarov iz Virja. Organizacijski odbor je temeljem ocjena proglasio i tzv. Županovo i Gradonačelnikovo vino. Obje titule pripale su vinima koprivničke Vinarije „Pomona .

Izložba vina

Titulu „Županovo vino“ dobiva najbolje ocijenjeno vino mješavine sorata i sortnih vina, registriranih vinara koji su se prijavili na županijsku izložbu, a proizvedena su i odnjegovana na području kalničkog, koprivničkog ili đurđevačkog vinogorja te da ga proizvođač ima najmanje 1.000 litara. „Gradonačelnikovim“ se pak vinom proglašava najbolje ocijenjeno stolno ili sortno vino, s jednog od vinogorja s područja na kojemu se organizira izložba, uz uvjet da ga proizvođač ima barem 300 litara. Vina koja ne zadovolje, imaju neku manu u boji, okusu ili mirisu koju običan potrošač vrlo vjerojatno ne bi ni primijetio. Uglavnom je riječ u oksidaciji boje ili okusa ili u prisutnosti hlapivih kiselina koje su nedozvoljene, najčešće octene, mirisa po bačvi, merkaptanu i slično, a koje nastanu zbog pogrešaka u podrumarenju.

Pobjednici 12. županijske izložbe vina

"Moguće je također da je u mješavini određena količina vina proizvedena od direktno rodećih hibrida koji su nedozvoljeni, a mi ih po domaći zovemo noa, direktor ili tudum. No, certificirani i iskusni enolozi poput ovih, koji su vršili ocjenjivanje i na ovoj našoj izložbi, to odmah osjete. S druge strane, dodijeljeno je i puno zlatnih medalja, njih čak 36. Tome je doprinio velik odaziv proizvođača vina koji su njihovu kvalitetu već provjerili na lokalnim izložbama, ali i zadovoljavajući odaziv profesionalnih vinara", – istaknuo je predsjednik Županić.

Udruga vinogradara i voćara koprivničkog kraja "Fran Galović

Na temelju ocjena odabrano je i najbolje vino „Hobiste“. Ovoga puta to je vino Darka Martinušića iz Koprivnice, iz Kerner berbe 2008. godine. Osim dobrih ocjena, proizvođač ga mora imati minimalno 200 litara za svoje potrebe. Inače, Udruga vinogradara i voćara koprivničkog kraja "Fran Galović“ osnovana je prije 10 godina s ciljem popularizacije i razvoja vinogradarstva i voćarstva na ovome području, uz primjenu suvremene tehnologije i racionalnog korištenja zaštitnih sredstava. Danas ima dvjestotinjak članova. Stoga su, kažu u Udruzi, od samog početka radili na stručnom osposobljavanju svojih članova, organizirali razne prezentacije i savjetovanja kako bi naučili odabrati što kvalitetniji sadni materijal, stavljajući naglasak na preporučene sorte za ovo podneblje, ali i što više educirati proizvođače kako pravilno primjenjivati sredstva za zaštitu bilja pri proizvodnji grožđa, kao i enoloških preparata u podrumarstvu. Većina se članova proizvodnjom vina bavi iz hobija, no među članovima ima i profesionalnih.

"S jedne strane, profesionalci imaju problema s prodajom i plasmanom svojih vina i teško se nose s uvoznom i jeftinom konkurencijom. Proizvodnja vina im je pitanje egzistencije i moraju neprestano ulagati i u tehnologiju i u marketing. S druge strane ni vinogradarima – hobistima nije lako, u prvome redu zbog raznih zakona koji su već stupili ili će na snagu stupiti uskoro, a vezani su za članstvo Hrvatske u EU. Muče ih ograničene količine proizvedenog vina za osobne potrebe, zabrana prodaje vina iz vlastitog podruma i slično, jer nije tajna, nekada su vinogradari dio kapljice proizveli za sebe i prijatelje, dok su dio prodavali i tako nadomjestili barem jedan dio troškova proizvodnje. Također, mali će vinogradari teško uspjeti ispoštivati uvjete oko primjene većine sredstava za zaštitu bilja, posebno oko nabave, jer će morati završiti tečajeve koji njima neće biti isplativi. Za razliku od većih proizvođača i profesionalaca koji imaju kakvu - takvu potporu državnih i lokalnih institucija, iako potpora nikada dosta. Jedino je sigurno da je i jednima i drugima vinogradarstvo i vinarstvo velika ljubav, da i jedni i drugi moraju paziti na svaku uloženu kunu i na svaku sitnicu u proizvodnji, jer i najmanji propust može rezultirati smanjenim urodom ili kvalitetom, kako već u samom vinogradu tako i u podrumu", zaključio je predsjednik Udruge vinogradara i voćara koprivničkoga kraja „Fran Galović“, ing. polj. Mario Županić.


Tagovi

12. Županijska izložba vina Izložba rakija Graševina Mario Županić Zadruga Podolski Josip Rožmarić Rakija od anisa OPG Mesarov Vinarija Pomona Šljivovica OIV metoda Bauxbaumova metoda Županovo vino Gradonačelnikovo vino Udruga vidnogradara i


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]