Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival vina, kulinarike in lepih umetnosti
  • 25.05.2017. 11:00

I hrvatski Sauvignoni u Ptuju

Mnogo dobrih Sauvignona, kušanje odlične hrane i glazbeni program u vrtu Dominikanskog samostana obilježili su Salon Sauvignona u Ptuju.

Foto: bigstockphoto.com, radiokafka
  • 690
  • 34
  • 0

Na Salonu Sauvignon u Dominikanskom samostanu u Ptuju, najstarijem slovenskom gradu među stotinjak vina iz raznih zemalja predstavljena su i tri hrvatska Sauvignona - Bolfan, Kopjar i Pilato.

"Festival vina, kulinarike in lepih umetnosti", osim kušanja vina imao je i stručni dio. Na Master testingu slovenske i svjetske Sauvignone uspoređivao je Master of Wine iz Nizozemske Frank Smulders.

O "100 let Zlate trte najstarejšeg slovensega vina" predavanje je održala Marija Hernja Masten. Što ima zajedničkog između Sauvignona Blanc i Cabernet Sauvignona? O toj temi govorili su vinski publicist Jože Rožman i glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar.

Arhivska vina i hrana

Novinari iz desetak zemalja sudjelovali su na večeri na kojoj su se sljubljivala arhivska vina i hrana. Uz ribu Jesetru sa šparogama posluženi su Meranovo, Sauvignon blanc 2007. i Sauvignon, Ptujska klet 1986.

Uz svinjetinu u zelenom umaku sa šparogama kušalo se Puklavec Family Wines, Sauvignon Blanc 1997. i Sauvignon Blanc, Ptujska klet 1971., a jagode s čokoladom i mentom sljubljene su sa Sauvignon Blanc 1990., Ptujska klet i s Cabernet Sauvignon 1989., Vina Koper.

Festival vina okupio najbolje

Inače Vinski podrum Puklavec Family Wines osvojio je osam medalja na jednom od najpoznatijih i najvećih ocjenjivanja vina Decanter World Wine Awards 2017 u Londonu. Najvažnija je platinasta medalja dobivena za Moslavac vino iz berbe 2015, iz nove linije Seven Numbers, namijenjeno restoranima visoke kvalitete. Uz to Moslavac je dobio i titulu najboljeg slovenskog bijelog vina.

Najviše vina iz Slovenije

Na Salonu Sauvignon najviše je dakako bilo vina iz Slovenije, ali su se mogli kušati i Sauvignoni iz drugih zemalja među kojima i Tomislava Bolfana. Bolfan Sauvignon bijeli 2015, proglašen zlatnim Sauvignonom na Concurs mondial du Sauvignon u španjolskom gradu Rueda. Nakon mnogih nagrada za Bolfan Rieslinge i Pinot sivi, na red je došao Sauvignon bijeli koji je dokazao da u Hrvatskom Zagorju, na brežuljcima ponad Hrašćine, postoji teroire koji može postići i takve prestižne ocjene za Sauvignon bijeli.

Vino iz ekološkog uzgoja

Sauvignon je tim vrijedniji jer medalja je dodijeljena za suho vino i još k tome iz ekološkog uzgoja i s Eko certifikatom. I drugi hrvatski Sauvignon predstavljen u Ptuju je iz Vinarije Kopjar iz grožđa je uzgojenog na ekološki način. U samom uzgoju grožđa nisu korištena nikakva mineralna gnojiva, zaštitna sredstva, pesticidi i herbicidi pa se uz pomoć uravnoteženog ekosustava i preparata na biljnoj bazi uzgaja zdravo grožđe. Iz takvog grožđa proizvode se organska vina na kojima se i u
podrumarstvu primjenjuju minimalne količine enoloških sredstava koja su dopuštena u ekološkoj proizvodnji.

Obitelj Pilato od 1934. u proizvodnji vina

Na Salonu Sauvignona predstavljeno je i vino OPG obitelji Pilato iz Vižinade iz Istre. Obitelj Pilato bavi se vinogradarstvom i vinarstvom od 1934. godine, a nasadi vinove loze neprestano se šire. Vinogradi se prostiru na 12 ha vlastitog posjeda i 4 ha u kooperaciji, od čega 70% otpada na sorte bijelog vina, a ostalih 30% na crne sorte.

Današnji podrumi su kapaciteta od 100.000 litara vina, a opremljeni su modernim strojevima, tehnologijom i svom vinarskom opremom.

Sauvignon iz istarskog mikroklimata

Sauvignon je raširena sorta grožđa u sjevernim vinogradarskim regijama. Zato je još veći izazov kušati Sauvignon bijeli obitelji Pilato iz istarskog toplijeg mikroklimata. Sauvignon Pilato ima nešto drukčije značajke od sjevernih Sauvignona koji su tipični po mirisu na pokošenu travu i list rajčice. Međutim, ovdje su arome prikrivene i isprepletene voćnim aromama breskve i ananasa, agrumima te ugodnim cvjetnim notama.

Među ponuđenim Sauvignonima posebnu pažnju privukla su nefiltrirano vino Kobal, vina Zanuti te Sauvignoni vinarije Čarga Martina Erzetića koji je nastupio i u Zagrebu na Festivalu pjenušaca. Spomenimo i vinariju Doppler te vina Exstrem i Big boy Gregora Mikuža. Mađu nagrađenim su bili i vinarija Falout i vinarija Kaloh koja se bavi isključivo predikatima poput Bodrena u Hrvatskoj.

Mnogo dobrih Sauvignona, kušanje odlične hrane i glazbeni program u vrtu Dominikanskog samostana obilježili su Salon Sauvignona u Ptuju.

Foto: bigstockphoto.com, radiokafka


Autor

Tomislav Radić

Više [+]

Dugogodišnji radijski novinar posebno aktivan u promociji vinskog turizma.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]