Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cernik 2021.
  • 19.10.2021. 12:00
  • Brodsko-posavska, Cernik

Izložba plodova starih sorti voća i povrća te Dani cerničkog portugisca

Posjetitelji izložbe će također moći sudjelovati u degustiranju, ocjenjivanju i izboru ovogodišnje "Kraljica jabuka Cernik 2021."

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 425
  • 213
  • 0

Tradicionalna izložba plodova i prerađevina starih sorti voća, šumskih voćkarica i povrća "Cernik 2021.", otvara se u subotu, 23. ovog mjeseca u atriju Kulmerova dvorca početkom u 10 sati. Izložbu organiziraju Ministarstvo poljoprivrede. Brodsko-posavska županija, Općina Cernik, Udruga vinogradara i voćara Cernik i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hudolin iz Dragalića te Facebook grupa "Sačuvajmo stare sorte" koja okuplja više od 13 tisuća članova.  

I ove godine očekuje se veći broj izlagača, zaljubljenika u stare sorte iz mnogih krajeva Hrvatske – od Gorskog Kotara, zagrebačke regije, Međimurja, Moslavine, do svih slavonskih županija. Cilj ove izložbe, kao i proljetnih razmjena plemki i sjemenja starih sorti koje se također održavaju u Cerniku jest pronalaženje, spašavanje i očuvanje tih tradicijskih vrsta i sorti radi njihove otpornosti na štetnike i bolesti, genetske potencijale i očuvanje biološke raznovrsnosti.

Osim praktičara, zaljubljenika i čuvara starih sorti, Cerničanima u tome pomažu i stručnjaci i znanstvenici.  

Uz izložene plodove i prerađevine, u sklopu jesenske edukativno izložbene manifestacije pod nazivom "Sačuvajmo stare sorte Cernik 2021" održat će se i dva predavanja s početkom u 12 sati. 
Prof. dr. sc. Zoran Keserović s Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad sad govorit će o perspektivnim voćnim vrstama, sustavima proizvodnje i genetičkim resursima autohtonih vrsta i sorti voća, a dipl. ing. agr. Jasna Kladarić i dr sc. Silvio Šimon, oboje iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede o mjerama ruralnog razvoja s naglaskom na voćarstvo. 

Posjetitelji će također moći sudjelovati u degustiranju, ocjenjivanju i izboru ovogodišnje "Kraljica jabuka Cernik 2021.". U14 sati počinje druga tradicionalna manifestacija "Dani cerničkog portugisca“ uz kušanje tog mladog vina i specijalitete ovog kraja. 

U svakom slučaju bit će za svakoga ponešto. Organizatori vas pozivaju da u subotu svakako dođete u Cernik na njihove tradicionalne manifestacije jer možete ponešto naučiti, ali se i zabaviti.   


Tagovi

Cernik 2021 Izložba Stare sorte


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]