Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski pekar
  • 07.04.2019. 10:30
  • Varaždinska, Varaždin

Izvorne kruhove predstavile tri županije, vrijeme je da i njih zaštitimo

Godišnji promet izvornim proizvodima u Europskoj uniji vrijedan je gotovo 64 milijarde eura. Stoga je jako važno da Hrvatska, koja na tom području nije učinila mnogo, intenzivira zaštitu svojih izvornih proizvoda, naglasio je Stjepan Odobašić.

Foto: Igor Čolaković
  • 734
  • 74
  • 0

Na kongresu - Hrvatski pekar, koji je organiziran u varaždinskom hotelu Turist, predstavljeni su izvorni pekarski i slastičarski specijaliteti, primjerice, vrtanji, kašnjaki, bijela zlevanka, ali i vrlo neobični - vegetarijanske lazanje s originalnim zagorskim mlincima ili kruh s platanas bananama.

"Kongres preferira stručna znanja s područja pekarstva, mlinarstva i slastičarstva, predstavlja nova postignuća i istraživanja, a posebno nastoji predstaviti izvorne pekarske i slastičarske delicije. Uspjeli smo zaštititi već nekoliko izvornih specijaliteta, a sad predstavljamo dva kolača - vrtanj i kašnjake, za koje započinjemo proces zaštite. Godišnji promet izvornim proizvodima u Europskoj uniji vrijedan je gotovo 64 milijarde eura, stoga je jako važno da Hrvatska, koja na tom području nije učinila mnogo, intenzivira zaštitu svojih izvornih proizvoda", naglasio je Stjepan Odobašić, organizator ovoga međunarodnoga kongresa na kojem su se predstavili pekari i slastičari iz Hrvatske, Austrije, Nigerije, Italije i Slovenije.

Bučino brašno kao inspiracija pekarskoj industriji

Sudionici kongresa imali su prigodu kušati bregovske vrtanje, izvorni kolač koji se pekao u Koprivničkim Bregima za Belu nedelu, prvu nedjelju nakon Uskrsa, koju su pripremile članice Udruge prijatelja kulture "Vlado Dolenec“, belu podravsku zlevanku, koju su spravile članice Udruge žena Grada Đurđevca, te podravske kašnjake, kolač od heljdine i prosene kaše te suhih koštica bundeve.

Udruga Varaždinsko bučino ulje je u suradnji s Udrugom žena općine Vidovec predstavila tri jela s bučinim uljem i bučinim brašnom - varaždinske pogačice, te domaće kifliće i mafine.

Godišnji promet izvornim proizvodima u Europskoj uniji vrijedan je gotovo 64 milijarde eura, stoga je jako važno da Hrvatska, koja na tom području nije učinila mnogo, intenzivira zaštitu svojih izvornih proizvoda, naglasio je Stjepan Odobašić.

"Jela s bučinim uljem tradicionalno se pripremaju u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, no bučino ulje i brašno daju nam bezbrojne mogućnosti za nadograđivanje i kombiniranje, koje će u konačnici dati jelo osebujnog okusa, mirisa i boje. Bučino brašno svakako može biti i inspiracija našoj pekarskoj industriji", istaknula je na predstavljanju ovih jela Andreja Petrović, tajnica Udruge Varaždinsko bučino ulje.

Veliko su zanimanje pobudile i bezgluteinske slastice koje priprema - Goga Gluten Free, obrt za proizvodnju slastica Gordane Kuštar iz Cargovca kraj Varaždina.

Izvorni kolači bez glutena i egzotika

"Ovaj je posao nastao iz potrebe. Moj je sin obolio od celijakije, pa sam bila prisiljena naučiti pripremati jela bez glutena. Pečemo bezgluteinske torte i kolače, peciva, no najbolje ipak prolaze domaći kolači, koje spravljamo na tradicionalni način, ali bez glutena. Heljdino, bučino brašno i druge sastojke kupujemo isključivo kod certificiranih proizvođača, jer moramo biti potpuno sigurni da ne sadrže gluten", rekla je Gordana Kuštar, koja je ovom prilikom predstavila - heljdinu zljevku.

Uz domaće kolače i peciva na ovogodišnjem kongresu Hrvatski pekar predstavljen je i zanimljivi spoj talijanske i zagorske gastronomije - vegetarijanske lazanje sa zagorskim mlincima, koje je pripremila slastičarka Matea McConnell Kučević, te neobični specijalitet - kruhovi s plantana bananama, koji je predstavila Kikelomo Tope Galogaza Oluefyimi. Gošća iz Paname ovu je ukusno jelo od plantana banana, koje imaju malo šećera a obiluju škrobom, pripremila od namirnica koje je osigurala tvrtka Šulog iz Donje Bistre, koja se već više od dvadeset godina bavi uzgojem egzotičnog voća i povrća.

"Indijanske banane, mongolske borovnice, mongolske trešnje, kiwano, babako, kineski dud, samo su dio punude egzotičnog voća o povrća koje uzgajamo dvadesetak kilometara od Zagreba. Naše voće i povrće kupuje sve više ljudi, pa smo tako primjerice, prije dvije godine prodali 150 kilograma plantana banana, a ove godine prodat ćemo 15 tona", istaknuo je Ivan Šulog, direktor ove tvrtke koja izvozi kompletnu godišnju proizvodnju egzotičnog voća i povrća.

Super kruh organizmu osigurava potrebno željezo

Na kongresu je predstavljen i - Super kruh, novi proizvod Zagrebačkih pekara Klara, koji je u samo tri mjeseca pronašao svoje kupce.

"Ponudili smo četiri vrste Super kruha - klasik bijeli, kukuruzni, domaći i integralni. Ovi kruhovi sadrže željezo te vitamine B i D skupine, a samo dvije kriške ovoga kruha osiguravaju 15 posto dnevnog preporučenog unosa željeza", rekao je Perica Gavran, savjetnik Uprave zagrebačke Klare.

Na kongresu su naši stručnjaci govorili i o nizu aktualnih tema vezanih uz pekarsku industriju, primjerice o aditivima u pekarskim proizvodima, o obogaćivanju kruha prosenim i heljdinim posijama, o mikrotoksinima, nanohrani ili pak o korištenju palminog ulja u pekarskoj proizvodnji.

Kongres Hrvatski pekar organizirali su tvrtka Robinson i revija Hrvatski pekar, visoki pokrovitelj priredbe bila je Varaždinska županija, a stručni pokrovitelj - Prehrambeno - biotehnološki fakultet iz Zagreba.

Recept za Varaždinske pogačice

I šećer na kraju. članice vidovečke udruge žena s posjetiteljima su rado podijelile recepte za ova ukusna jela, otkrivši kako za - Varaždinske pogačice, treba: 90 dekagrama glatkog brašna, 10 dekagrama bučinog brašna, 5 do 6 decilitra mlijeka, decilitar bučinog i decilitar bijelog ulja, žlica šećera i pola žlice soli, svježi kvasac, manje jaje za premazivanje i naravno, sjemenke buče. Da bi se spremile ove pogačice kvasac valja rastopiti u mlijeku, dodati ostale sastojke i zamijesiti tijesto, koje se mora dizati pola sata, nakon čega ga treba razvaljati, izrezati na pogačice, staviti u lim, premazati jajem i posipati bučinim košticama.


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatski pekar Izvorna jela Vrtanj Kašnjak Zlevanka


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.