Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muzej u loncu
  • 08.06.2019. 15:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Muzej u loncu: promocija hrvatske tradicijske hrane

Otkrivajući zaboravljene domaće i ekološke namirnice te filozofiju recikliranja namirnica, Muzej u loncu nastoji upozoriti javnost na gastronomske i turističke potencijale zaboravljenih jela i njihovu primjenjivost danas u svakodnevnom životu, navode iz Gradskog muzeja Požega.

Foto: Gradski muzej Požega
  • 406
  • 28
  • 0

Spremni za Muzej u loncu? Riječ je, dakako, o projektu Gradskog muzeja Požega koji se provodi dugi niz godina, a čiji je cilj promocija hrvatske tradicijske hrane kroz niz različitih interakcija s publikom.

"Jedinstveni projekt, Muzej u loncu, kroz tradicijsku prehranu Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema godinama pomno istražuje, dokumentira i na jedinstven način predstavlja vrlo vrijednu, zaboravljenu i nedovoljno poznatu nematerijalnu kulturnu baštinu istočne Hrvatske. Nizom aktivnosti, od bloga, izložbi, degustacija i cooking show-ova, preko dokumentarnih filmova i predavanja, pa sve do suradnje sa školama, proizvođačima domaće hrane, ugostiteljima i turističkim djelatnicima, ova neobična riznica prošlosti i običaja nastoji razbiti predrasude javnosti da je prehrana istočne Hrvatske nemaštovita, jednolična i nezdrava, odnosno da se zasniva uglavnom na mesu i suhomesnatim svinjskim proizvodima.

Otkrivajući zaboravljene domaće i ekološke namirnice te filozofiju recikliranja namirnica, Muzej u loncu nastoji upozoriti javnost na gastronomske i turističke potencijale zaboravljenih jela i njihovu primjenjivost danas u svakodnevnom životu", navode iz Gradskog muzeja Požega dodajući da će se Muzej u loncu održati 19. lipnja s početkom u 11 sati na Zagrebačkom velesajmu u Paviljonu 14a. 

Najvažnije, naglašavaju, projekt je kroz zaboravljena i nedovoljno poznata jela pronašao jedinstven način interpretacije životnih, radnih i godišnjih običaja sela, grada i plemstva te zanimljivih turbulentnih povijesnih zbivanja na ovim područjima. Muzej u loncu egzotične okuse i mirise gostima i posjetiteljima nudi u svojoj neobičnoj kuharici, virtualnom muzeju, ekskluzivnoj istoimenoj monografiji, ali i na tanjuru u restoranima. I, konačno, došli smo do početka novog života projekta u Zagrebu, u kuhinji Enzita Kitchen Studija.

"U ovom interaktivnom kuharskom prostoru, zaživjet će brojni recepti kroz pokazne i praktične radionice, prezentacije, predavanja itd. No, svaki recept, svako jelo i svako druženje s Muzejom u loncu bit će protkano pričama o hrani, o ljudima koji su je kuhali, a kuhaju i danas, o onima koji su je jeli, a jedu i danas, te o značaju hrane u zanimljivim individualnim pričama otkrivenim etnološkim istraživanjima", najavjuju iz Gradskog muzeja. 


Tagovi

Muzej u loncu Tradicijska hrana Gradsjki muzej Požega


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]