Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sudžuk
  • 18.02.2021. 09:35
  • Brčko distrikt, Brčko

Održan prvi međunarodni festival sudžuke - organizatori zadovoljno očekuju da preraste u tradiciju

Osim ocjenjivanja i proglašenja najboljih proizvođača ovog suhomesnatog delikatesa, koji je sastavni dio trpeza kod nas, cilj je takođe i njegova promocija.

Foto: Danijela Plavšić
  • 198
  • 303
  • 0

U Brčkom je početkom februara održan Prvi međunarodni festival sudžuke pod nazivom "Sudžuka fest", u organizaciji "Voćnog kluba". Događaj ima za cilj promociju ovog tradicionalnog bosanskog suhomesnatog proizvoda. Njegov značaj prepoznala je i podržala Vlada Brčko distrikta.

Sama manifestacija bila je podjeljena, zbog zabrane okupljnja većeg broja ljudi, na dva dana. Do 5. februara uzorci kobasice su pristizali Iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine te iz zemalja u okruženju. Bilo ih je iz Sjenice, Prijepolja, Novog Pazara, Zlatibora, Vinkovaca, Gunje, Ljubljane.

Ukupan broj pristiglih primjeraka bio je 50, a od toga 30 je došlo sa područja naše zemlje, čije se ocjenjivanje vršilo 5. februara. Drugi dan manifestacije (12. februar) održala se promocija samog događaja i proglašenje najbojih proizvođača kojima su uručena priznanja i nagrade.

Neizostavni dio naših trpeza

Podršku ovom neobičnom festivalu koji se dešava prvi put u našoj regiji pružio je i Poljoprivredno - prehrambeni fakultet iz Sarajeva, u pogledu stručno - ocjenjivačkog tima za čijeg je predsjednika izabrana profesorica Sabina Operta, inače doktorand iz ove oblasti.

Zasluženo priznanje 

"Kvalitet podrazumijeva fizičko - hemijske osobine, mikrobiološku ispravnost i senzorni kvalitet. Ono što se ocjenjuje na ovakvim događanjima jeste upravo taj senzorni kvalitet, a to je ono što i obični potrošač, konzument može prepoznati kod bilo koje kupovine ovakve vrste proizvoda", istakla je profesorica, dodajući da se to odnosi na njegov izgled, boju, miris, teksturu, okus i aromu. Kod sudžuke je još bitan izgled presjeka kobasice. 

Osim ocjenjivanja i proglašenja najboljih proizvođača ovog suhomesnatog delikatesa, koji je sastavni dio trpeza kod nas, cilj je takođe i njegova promocija, ali i promocija samog grada Brčkog.

Podstiče pozitivnu konkurenciju među proizvođačima

Pomenuti festival će i u budućnosti služiti kao dobra prilika za stvaranje pozitivne konkurencije među proizvođačima. Isto tako, ovim putem možemo da vidimo stvarni sastav sudžuka koje svakodnevno konzumiramo, a pruža se i mogućnost za promovisanje domaćih proizvoda.

Idejni tvorac ove manifestacije, organizator i predsjednik "Voćnog kluba" je Savo Lukić. On navodi da je ideja proistekla zbog dugogodišnje tradicije Brčkog koje je imalo vrlo intenzivno razvijenu mesno - prerađivačku indsutriju, misleći na nekadašnjeg giganta mesne industrije u Jugoslaviji  -"Bimeksa" čiji su proizvodi (pored sudžuka) bili visokog kvaliteta, prepoznatljivi i traženi van granica bivše nam države.

U nadi da će događaj postati tradicija 

Organizatore i ocjenjivače Prvog međunarodnog festivala sudžuke u Brčkom, primio je gradonačelnik Esad Kadrić koji je ujedno i podržao ovu manifestaciju. Gradonačelnik je istakao da će podžavati i u narednom periodu ovaj i slične događaje i da se nada da će "Sudžuka fest" prerasti u tradiciju.

Manifestaciju je uljepšala kreativna Alma Hodžić predstavivši se slanim buketima od ovog delikatesa, a inače slične kreacije pravi i od suvog voća.

Ovom prilikom organizator je najavio promociju i ocjenjivanje kulena i kobasice u aprilu.


Fotoprilog


Tagovi

Festival sudžuke Delikates Suhomesnati proizvod Uzorci kobasica Sabina Operta Pozitivna konkurencija Savo Lukić Esad Kadrić


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.