Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanja uzgajivača ovaca i koza
  • 11.10.2017. 15:30

Ovčarstvo i kozarstvo žilaviji sektor stočarstva u RH

Kada se pogleda unatrag 15 godina vidi se da su brojke u ovčarstvu i kozarstvu uglavnom rasle, a posljednjih godina su itekako stabilne, kazao je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać.

Foto: Facebook/Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza
  • 1.007
  • 129
  • 0

Grad Vinkovci domaćin je dvodnevnog 19. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u RH i 18. izložbe ovčjih i kozjih sireva koje je u hotelu Slavonija okupilo oko 150 sudionika i 40 izlagača u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza.

"Ovo je tradicija koja traje već punih 19 godina i govori o dobroj suradnji Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza. Savjetovanje smo organizirali primarno s ciljem transfera znanja ali i zbog razmjene ideja i iskustava proizvođača", kazao je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać dodajući kako je sektor ovčarstva i kozarstva jedan od žilavijih stočarskih sektora u Hrvatskoj.

Potencijal za unaprijeđenje ovčarstva i kozarstva

Prema njegovim riječima, kada se pogleda unatrag 15 godina vidi se da su brojke u ovčarstvu i kozarstvu uglavnom rasle, a posljednjih godina su itekako stabilne.

Posjetitelji su imali priliku i pogledati izložbu sireva

"Nemamo negativne trendove u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji i dapače, rekao bih da postoji značajan potencijal za unaprijeđenje bilo da se radi o proizvodnji mesa ili mlijeka odnosno sireva. Čitav niz proizvoda iz ovčarskog i kozarskog sektora potječe od hrvatskih izvornih pasmina što je pretpostavka za zaštitu tih proizvoda oznakama kvalitete", kazao je napomenuvši kako paška janjetina u ovom trenutku uživa europsku razinu oznake izvornosti, lička janjetina je završila proces na nacionalnoj razini, a gotova je specifikacija za zaštitu paškog sira.

Podsjetio je kako u Hrvatskoj postoji devet izvornih pasmina ovaca i tri izvorne pasmine koza. Prema riječima pročelnika za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrije Matića, u toj je županiji 100-tinjak ovčara i kozara ali muči ih neorganiziranost i kako doći do novca. "Nevjerojatno je da imamo samo jednog proizvođača iz sektora ovčara i kozara koji je dobio europsku potporu. Nije dobro i na tome ćemo morati poraditi", kazao je Matić.

Tijekom trajanja savjetovanja održat će se niz predavanja, uglavnom stručnjaka s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu stjecanja novih saznanja iz područja provedbe uzgojno selekcijskih programa, preventive i zdravstvene zaštite ovaca i koza, tehnologije proizvodnje i prerade ovčjeg i kozjeg mlijeka, hranidbe, držanja i njege ovaca i koza, i drugih tema.

Mlijeko s hrvatskih farmi

U sklopu savjetovanja potpisani su i ugovori o korištenju Znaka Mlijeko hrvatskih farmi s novim korisnicima znaka, a predavanje na tu temu održala je mr.sc. Dubravka Živoder, načelnica Samostalne službe za neobavezne sustave označavanja i promociju hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Hrvatske poljoprivredne agencije.

Dubravka Živoder

"Mlijeko hrvatskih farmi je naš prvi projekt koji smo započeli provoditi s ciljem što veće promocije domaće proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda koji su proizvedeni na hrvatskim farmama. Do sada smo odrarili veliki broj pristiglih zahtjeva i trenutačno imamo 100 korisnika koji koriste znak, kako na odobrenim proizvodima tako na mljekomatima i na mliječnim farmama gdje znak koriste isključito u promotivne svrhe", navela je Živoder.

Ocjenila je kako je 2017. godina izuzetno pozitivna godina što se tiče povećanja broja korisnika znaka jer projektu pristupa sve više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koja su registrirana po posebniim uvjetima i koja imaju preradu na gospodarstvu.

"Napravili smo ove godine jako dobru promotivnu kampanju u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede "Doručak s hrvatskih farmi" koja je polučila izuzetan rezultat", navela je rekavši kako su istraživanja pokazala da sve više proizvođača prepoznaje domaći proizvod kao kvalitetan i koji im jamči da je riječ o proizvodu proizvedenom na domaćim farmama i poljima.

Napomenula je i kako bi Hrvatska poljoprivredna agencija bila najsretnija kada bi svi proizvođači u Hrvatskoj nosili Znak Mlijeko hrvatskih farmi ali postoje propisani uvjeti koje proizvođači moraju ispoštovati, a najvažniji je svakako da sve mlijeko i mliječni proizvodi koji bude označeni znakom bude proizvedeni na hrvatskim farmama.

Šampion izložbe paški sir Domagoja Prtorića

Sudionici savjetovanja imali su prigodu i kušati sireve domaćih proizvođača pristiglih na i 18. izložbu ovčjih i kozjih sireva, a prije otvorenja same izložbe upriličena je dodjela nagrada i priznanja najboljim proizvođačima. Stručno povjerenstvo kojim je predsjedala prof.dr.sc. Dubravka Samardžija ocjenilo je 40 mliječnih proizvoda proizvedenih iz ovčjeg i kozjeg mlijeka. Dodjeljeno je 31 odličje od kojih 21 zlatnih, sedam srebrnih i tri brončane plakete dok je šampionom izložbe proglešen paški sir proizvođača Domagoja Prtorića iz Mandri s otoka Paga.

Šampionskim je sirom proglašen paški sir Domagoja Prtorića

"Imam 290 ovaca od kojih je 230 muznih i bavim se proizvodnjom paškog sira već 25 godina. Ovo mi nije prvo priznanje općeniti ali je na razini države", kazao je Domagoj Prtorić koji godišnje proizvede oko tri tone paškog sira i kako je kazao nema problema s plasmanom na tržište.

Foto: Facebook/Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza; Alen Kuns


Tagovi

19. Savjetovanje Uzgajivači Ovaca Koza 18. Izložba Ovčjih Kozjih Sirevi Znak Mlijeko Hrvatske Farme Iskustva Znanje Nagrade Zdravko Barać Andrija Matić Domagoj Prtorić Šampion Pag Stručnjaci


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.