Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan rajčica
  • 29.07.2019. 13:30
  • Istarska, Umag

Pobjednička istarska rajčica Ingrid Pribac od gotovo jednog kilograma

U Istri ove godine zbog izuzetno kišovitog i hladnog svibnja početak berbe rajčice kasni desetak dana, no kvaliteta plodova je zadovoljavajuća.

Foto: Podravka d.d.
  • 595
  • 18
  • 0

Već 22. Dan rajčice održan je u Umagu. Danom rajčice obilježava se stoljetna tradicija sadnje i prerade spomenutog povrća na tom području. Manifestacija je počela stručnim skupom na kojem već tradicionalno, pred početak berbe, proizvođači  s područja Istre zajedno sa stručnjacima i znanstvenicima analiziraju stanje i izazove u proizvodnji ove za Istru i Hrvatsku važne povrtne kulture.

Sudionici skupa također su obišli i proizvodne te pokusne površine zasađene rajčicom dugogodišnjih kooperanata Podravke d.d.

Održan je i izbor najveće ovogodišnje istarske rajčice, na kojem je pobijedila Ingrid Pribac iz Buja s rajčicom tek nešto lakšom i jednog kilograma. Konkretno, težila je 0,938 kg. Drugo je mjesto, zahvaljujući rajčici od 0,840 kilograma pripalo Peri Mikovčiću iz Čepljana, dok je treće zauzela Jadranka Kozlović iz Umaga s rajčicom teškom 0,726 kilograma. Inače, na području Istre već dugi niz godina djeluje i Udruga proizvođača rajčica “Pomidor“.

Berba kasni, ali urod je dobar

“Za razliku od prethodnih godina kada se Dan rajčice poklapao s početkom njezine berbe i prerade, ove godine zbog izuzetno kišovitog i hladnog svibnja početak berbe rajčice kasni desetak dana. Unatoč ne baš povoljnim ovogodišnjim uvjetima za rast i razvoj rajčice na području Istre te iznimnim naporima proizvođača, većina biljaka je ipak u dobrom stanju te se sa zasađenih 4 milijuna presadnica na 170 hektara očekuje oko 11.000 tona rajčice koja će biti prerađena u Podravkinoj tvornici povrća u Umagu“, kazao je dr.sc. Zdravko Matotan iz spomenute koprivničke tvrtke.

Dan je završio nezaobilaznom “Feštom od rajčica“, humanitarno-kulinarskom priredbom u sklopu koje je pripremljeno mnoštvo delicija u kojima su po promotivnim cijenama uživali brojni Umažani i njihovi gosti. Prihod od prodaje darovan je umaškom Domu zdravlja za nabavu radiološkog aparata.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Dan rajčice Rajčica Najveća rajčica Podravka


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?