Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CATCHaCORN
  • 24.10.2022. 13:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Poljoprivredni triatlon: Mladi se uhvatili u koštac s poljem kukuruza

Kako je bilo na drugom studentskom takmičenju u berbi kukuruza, održanom proteklog vikenda, šta su organizatori sve pripremili i ko je osvojio novčane nagrade?

Foto: Benjamin Crljenković
  • 236
  • 136
  • 1

Budući agronomi, ljekari, inženjeri, stomatolozi pa čak i filozofi i umjetnici, proteklog su vikenda obrali kukuruz u ilidžanskom naselju Butmir. Naime, riječ je o studentima koji su u subotu, 22. oktobra učestvovali na takmičenju CATCHaCORN 2. Svoju spretnost u jesenjim poljoprivrednim poslovima mjerili su učesnici iz dvadesetak takmičarskih timova, a među njima su bili i srednjoškolaci s prostora cijele Bosne i Hercegovine.

Manifestacija je okupila veliki broj učesnika, različitih starosnih skupina, ali i obrazovnih profila. Među njima, našli su se svakako studenti poljoprivrede i prehrambenih tehnologija, ali i medicine, elektrotehnike i računarstva, arhitekture, stomatologije, zdravstvenih studija, filozofije i likovnih umjetnosti, kojima poljoprivreda nije tako bliska.

Organizatori osmislili i pripremili čak tri različite igre

Među učesnicima je bilo pet timova srednjoškolaca iz Busovače, Gradačca, Zavidovića i Sarajeva.

Elementi seoske kulture

Može se reći da se radi o svojevrsnom "poljoprivrednom triatlonu" jer su ove godine organizatori osmislili i pripremili čak tri različite igre ili takmičarske discipline, a sve su vezane za kukuruz.

"Prva i osnovna disciplina je CATCHaCORN (eng. uhvati kukuruz, op.a.), gdje su se mladi takmičili u brzini berbe kukuruza, zatim su u drugoj parceli kukuruza tražili skrivene tikve u okviru igre PumpkinHUNT (eng. lov na tikvu, op.a.). BasketCORN (eng. košarka sa kukuruzom, op.a.) je bila treća disciplina i od učesnika je zahtijevala preciznost, pri čemu su sa određene udaljenosti nastojali klipove kukuruza ubaciti u sepet", pojasnio je za Agroklub, Ajdin Avdović, predsjednik Asocijacije studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta.

Kukuruz je najzastupljenija poljoprivredna kultura na oranicama u Bosni i Hercegovini, a nerijetko se sije u konsocijaciji ili združeno sa tikvama. Ovoga su se dosjetili i organizatori pa su takmičare poslali u potragu za tikvama, po uzoru na poljoprivrednike. Da bi se uključili i drugi praktični elementi seoske kulture u trećoj disciplini kao koš je korišten tradicionalni sepet, kakav se koristi upravo prilikom berbe i transporta kukuruza.

Kao koš je korišten tradicionalni sepet

"Cilj nam je bio da se mladi ljudi upoznaju sa poljoprivredom, da vide kako je raditi sa poljoprivrednim kulturama, a iskoristili smo priliku da uključimo i neke kulturološke elemente karakteristične za bosanskohercegovačko selo", kazao je doc. dr Sabrija Čadro sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta UNSA.

Kukuruz i na meniju

Na pauzama predviđenim za kratak predah takmičari i gosti su uživali u muzici i druženju. Osvježenja su bila obezbjeđena u vidu sokova i vode, dok su paralelno organizatori služili tople čajeve i kafu. Naravno, i hrana je toga dana na eksperimantalnom poligonu Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta bila u skladu sa temom. Pored sendviča, organizatori su kuhali puru za oko stotinu prisutnih. Radi se o jelu koje je često prisutno na bosanskohercegovačkoj trpezi, najčešće za vrijeme doručka.

"Pura je bogata prehrambenim vlaknima koji efikasno snižavaju povišen holesterol i spriječavaju pojavu karcinoma debelog crijeva. Kukuruz je bogat folnom kiselinom, B1, B3, magnezijem, a njegovim kuhanjem se oslobađa ferulička kiselina koja ima jako antioksidativno djelovanje. Ovo jelo samo po sebi ima nisku energetsku vrijednost, a viša kalorijska vrijednost obroka se postiže dodavanjem kajmaka, mladog, ali i polutvrdog sira čime se ujedno dodaje i proteinska komponenta obroku“ kaže prof. dr Irzada Taljić sa katedre za nutricionizam Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, ističući brojne pozitivne prehrambene vrijednosti pure.

BiH ima najveću potrošnju kukuruza u ljudskoj ishrani

Interesantno je da Bosna i Hercegovina ima najveću potrošnju kukuruza u ljudskoj ishrani po glavi stanovništva među svim evropskim zemljama, navodi se u podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.

Proglašenje pobjednika

Nakon višesatnog druženja, takmičenja i zabave, a nakon što je komisija zbrojila sve bodove, proglašeni su i pobjednici ovogodišnjeg takmičenja. Konačna rang lista formirana je prema najbolje rangiranim u pojedinačnim disciplinama.

Prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 800 KM osvojili su Davud Odobašić, Harun Kamerić i Imran Hodžić iz tima "Sijuksi", sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta. Drugoplasirani su bili Ramiza Berisa, Hata Kamenjaš i Dijana Oruč, članice tima "Agro stranka" koje su osvojile novčanu nagradu od 500 KM, dok su treće mjesto zauzeli članovi tima "Trio fantastiko" u sastavu Amila Mehmedović, Kanita Momković i Nedim Kalabić iz Srednje tehničke škole u Zavidovićima, osvojivši nagradu od 200 KM.

"Za takmičenje smo se pripremali u nekoliko navrata vježbajući uglavnom tehniku berbe kukuruza. Iznimno smo zadovoljni postignutim rezultatom i osvojenim prvim mjestom na takmičenju CATCHaCORN 2", pohvalio se Davud Odobašić, vođa pobjedničkog tima te je dodao da se namjeravaju prijaviti i iduće godine.

Dan se završio zajedničkim fotografisanjem

Pored tri najbolja tima koji su dobili novčane nagrade i prikladne pehare, timovi koji su zauzeli mjesta od četvrtog do desetog dobili su utješne nagrade, a svima su uručeni certifikati. Dan se završio zajedničkim fotografisanjem i transportom ubranog kukuruza u kome su svi pomogli. Učesnici nisu krili svoje zadovoljstvo organizacijom, a mnogi su već najavili svoje učešće i naredne godine.

Hasija Dubičić, studentica pete godine na PPF i učesnica na takmičenju naglasila je šta je bio osnovni motiv učešća članica njenog tima.

"Sviđa mi se koncept takmičenja, sve je odlično organizovano, a došli smo najviše da se družimo", kazala je.

Organizatori su istakli kako bi ovo takmičenje moglo postati tradicija, a pozivaju sve zainteresovane da prate njihove stranice na društvenim mrežama putem kojih redovno objavljuju informacije o svojim tekućim aktivnostima. Svima onima koji su iz bilo kog razloga propustili CATCHaCORN 2 upućen je poziv da iskoriste narednu priliku, a dio onoga što se može doživjeti na ovome događaju pogledajte u fotogaleriji.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Studenti Srednjoškolci Tamičenje Kukuruz Berba Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Asocijacija studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta UNSA Sarajevo Butmir CATCHaCORN Pura Sabrija Čadro Ajdin Avdović Irzada Taljić


Autor

Benjamin Crljenković

Više [+]

Student master studijskog programa Ratarstvo na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i stipendista Agrokluba. Pored studija uključen je u nekoliko društveno korisnih i istraživačkih projekata.